OliNo

Duurzame Energie

De Kerst Energiebespaarquiz

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing Geef een reactie

Onlangs ontving ik van de directeur van Stichting Milieunet de vraag hun energiebespaarquiz bekendheid te geven. Ik heb eerst even zelf de quiz gedaan en wat mij betreft staan er leuke weetjes in waarbij het goed zou zijn wanneer heel Nederland die kent. Lees verder….
/wp-content/uploads/2008/articles/energiebespaarquiz_infrarood_huis_small.jpg
Figuur: Infrarood foto van een huis; hoe lichter des te meer verlies

De introductie van de Kerst Energiebespaarquiz

Erik van Erne: “Stichting Milieunet ziet het als haar taak om de bewustwording over de klimaatproblemen en wat wij daar ZELF aan kunnen doen te verbeteren. Om alle Nederlanders daarbij te betrekken hebben zij voor het tweede achtereenvolgende jaar de Kerst Energiebespaarquiz gemaakt. Deelname is gratis, er is geen login nodig, niemand hoeft zich in te schrijven en alle gegevens van deelnemers worden allleen gebruikt voor het toezenden van de vele prijzen.
Uiteraard hebben alle prijzen een energiebesparend karakter.”

Als je mee wilt doen aan de quiz bezoek dan op tijd hun website. Je krijgt 13 vragen en kiest uit 4 mogelijke antwoorden per vraag. Ieder antwoord heeft een eigen letter en alle 13 letters na elkaar vormen een woord.

Interessante weetjes heb ik voor je verzameld.

Wist je dat?

Nadat ik zelf de quiz had gedaan, kwam ik op een woord dat niet in onze Van Dale staat. Gelukkig kon ik het correcte woord wel raden en dan leer je meteen weer wat bij.

Wist je dat:
Je wel 50 % energie bespaart wanneer je op 40 graden wast ipv op 60 graden?
Ik had hier even niet bij stilgestaan. Waar zou het in kunnen zitten? Ik heb de volgende items:

  1. het opwarmen van koud leidingwater (van 17 graden?). Dan is het verschil tussen 17 en 40 dus 23 graden, en tussen 17 en 60 dan 43 graden. Dat is niet precies het dubbele maar wel in de buurt.
  2. het compenseren van het verlies van de warmte van het water naar de omgeving (nieuwere wasmachines zijn wellicht meer geïsoleerd dan de vroegere); er zal meer verlies zijn bij hogere temperatuur dan bij lagere; het stralingsverlies bijvoorbeeld gaat met de vierde macht, wat dus een veel hogere energieverlies levert (als de wasmachine niet goed geïsoleerd is).

We zouden dit eens na kunnen meten. Komt wellicht nog.

Wanneer verbruikt de oplader van uw mobiele telefoon energie?
Nu goed, deze wist ik gelukkig wel. De oplader heeft een transformator in zich die altijd wel wat stroom trekt, ook wanneer er niets met de transformator zelf verbonden is. Dit kun je voelen aan de adaptor zelf: deze wordt warm. Dit is dus verlies van energie die nergens nuttig voor verbruikt wordt.
Dit is nu typisch een vorm van standby verbruik: de stekker van het apparaat zit in het stopcontact en er is een beetje verbruik om de transformator die erin zit te voeden. Volgens de quiz gaat daar voor een gemiddeld huishouden wel 100 euro per jaar aan verloren (oeps..).

Juist of onjuist? Een screensaver op uw computer bespaart energie.
Zie onderstaande toevoeging van Maarten.

Waarom zijn LED-lampen beter voor het milieu dan spaarlampen?
Nu heb ik een en ander gemeten aan ledlampen en ook gelezen. Als ik mag geloven wat ik lees, dan hebben ledlampen een veel langere levensduur dan spaarlampen en waarschijnlijk is er dan minder energie nodig voor een setje leds voor 50.000 uur dan voor 5 spaarlampen voor dezelfde 50.000 uur. Dat geloof ik wel.
Verder laten mijn metingen zien dat er best leds zijn die veel energie-efficiënter zijn dan spaarlampen, maar wanneer ik dat invul in de quiz dan kom ik weer uit op een woord dat niet in de Van Dale staat….

Wat is juist?
Stelling 1: Het energieverbruik van een koelkast gaat omhoog door ijs en rijpvorming.
Stelling 2: Door een koelkast te kiezen die qua formaat is afgestemd op de behoefte van het huishouden wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

Bij ijs- en rijpvorming krijg je een isolerend laagje wat dus betekent dat de koelkast meer moet werken om goed te kunnen koelen, dus om goed de warmte af te kunnen voeren. Deze ijs- en rijpvorming gebeurt op de verdamper, die zich in de binnenruimte van de koelkast bevindt. Bij verdampen van de koelvloeistof wordt warmte opgenomen van de omgeving, dus daalt de temperatuur. Wanneer er nu een laagje rijp of ijs op de verdamper zit, dan is dit een isolator die het warmtetransport tegenwerkt en dus de koelkast minder efficiënt werkt. Bij een laagdikte van 3 mm wordt vaak aangeraden om de koelkast eens te laten ontdooien.
Bij een koelkast die veel groter is dan noodzakelijk, is er veel ruimte die extra moet worden gekoeld, wat niet nodig is.

Hoeveel energie kunt u besparen door te koken met deksel op de pan?
Mijn eerste gedachte was dat je vast wel wat energie kunt besparen als je de deksel op de pan houdt; je zorgt er namelijk voor dat de warme damp niet zomaar weggaat maar blijft hangen boven het hete water. Dit hete water ziet lucht boven zich met een verzadigde dampinhoud waardoor er niet meer zal verdampen. Aangezien minder verdampen minder energieverlies is, bespaar je hierdoor, terwijl je water in de pan toch heet is en blijft. Ik heb zelf er nooit aan gerekend, maar wanneer ik met het ‘raden van het’ uiteindelijke woord kijk wat de uitkomst is voor deze vraag, dan leer ik dat ik meer dan 50 % kan besparen met het houden van de deksel op de pan!

U wilt met twee personen naar Parijs reizen, welk vervoermiddel is het meest schadelijk voor het milieu?
Na wat zoeken heb ik een mooie site gevonden waar de CO2 per reis berekend werd.
Plaatje van de CO<sub>2</sub> belasting per vervoersmiddel voor een bepaalde reis” title=”Energieverbruik voor een bepaalde reis, per soort van vervoersmiddel”/><br />
<em>Figuur: energieverbruik per soort van vervoersmiddel, voor een reis naar Parijs met 2 personen</em><br />
De berekeningsmethode wordt <a href=hier uitgelegd; er is behoorlijk wat inzicht meegenomen in het bepalen van de CO2 uitstoot.
Het wordt duidelijk welk vervoersmiddel het meest schadelijk is.

Conclusie

Een interessante quiz waarbij je weer wat leert en het ook gaat gebruiken, en dat vind ik het belagrijkste. Een aanrader dus, ga meedoen! En met deze uitleg moet het toch mogelijk zijn om tot dat woord te komen waarom het gaat.

5 Reacties to “De Kerst Energiebespaarquiz”

  1. jeroen8 Says:

    Als die elektriciteit voor die trein opgewekt is met duurzame energie bronnen zoals windturbines en / of zonnepanelen dan is heb je natuurlijk (bijna) helemaal geen CO2 uitstoot. En daar willen we natuurlijk naar toe…

  2. Maarten Says:

    Over screensavers: Als je screensaver een uitgebreide animatie laat zien, moet de CPU en/of videokaart harder werken dan bij een stilstaande desktop, dus zou het energiegebruik zelfs hoger uit kunnen vallen.

    Het is beter om het scherm in power saving mode te laten gaan in plaats van een screen saver: als het scherm uit staat brandt het ook niet in (voor zover moderne monitoren daar sowieso nog last van hebben) en je bespaart energie. Daarnaast is het backlight bepalend voor de levensduur van een LCD scherm, dus dit niet onnodig te laten branden zorgt er ook voor dat je scherm langer meegaat.

    Marcel: waarom denk je dat het aantal zwarte pixels uitmaakt voor het energiegebruik van een LCD scherm? Voor zover ik weet is de hoeveelheid backlight constant en bepaalt de pixelkleur alleen of dat backlight wel of niet geblokkeerd wordt op weg naar buiten.

  3. mvdsteen Says:

    @ Maarten
    Mbt de zwarte pixels. Inderdaad is het backlight nog aan wanneer er zwart geschreven wordt naar het scherm. Het zwart is namelijk niet zo zwart dan wanneer het scherm uitgeschakeld wordt. Dat had ik even over het hoofd gezien. Bedankt.

  4. Jeanne Eisenhut Says:

    Interesting article, Marcel. I’d love to do a study like that on our 100 year old house and compare it to a newly constructed home. I’m sure we’d be amazed at the difference.

  5. polderjongen Says:

    Wat betreft die deksel op de pan. Prima, vooral doen. Maar niet vergeten dat koken (op gas) een byzonder klein onderdeel van de totale (warmtebehoefte gestookt met) gas hoeveelheid uitmaakt. Aangezien wij stadswarmte voor ruimteverwarming en tapwater, en een separate, bemeten (G1,6 !!!) meter hebben voor het kookgas, weten we EXACT wat we daarvoor gebruiken (we koken vrijwel dagelijks). 30 kuub per jaar. Vrijwel constant.

    http://www.polderpv.nl/totaaloverzichten_YNGC.htm#YNGC

    Da’s niks. Met gasoven gaat het natuurlijk harder, maar ervaring uit onze wijk leert dat het verbruik dan zelden boven de 70, zeker niet boven de 100 kuub uitkomt in zo’n geval (en een gasoven kun je geen deksel op doen…).

    Wij gebruiken zelf regelmatig een hooikist (gewoon piepschuimen lelijk laboratoriumding met cadeaupapier er omheen, je kunt ook een duur designding in de winkel kopen, maar dat is veel minder leuk…). Zilvervliesrijst even 5 minuten koken, gas uit, laten smoren in de hooikist. Klaar. Partner laat voor het eten en je moet zelf weg? Eten koken, bij elkaar in een pan, in de hooikist, partner ook weer gelukkig…

    Life can be so simple without all those m3….

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in