OliNo

Duurzame Energie

LedLightEurope Par20 3 Leds Warmwhite

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Een led met een fel en behoorlijk focusserend licht van LedLight Europe presenteer ik in dit artikel. De lamp geeft wel een warmwit licht af. Het is goed te gebruiken voor iets specifieks (en kleins) te belichten. Verder is de lamp uitgevoerd met flink wat koellichaam van aluminium, om het verbruikte vermogen af te kunnen voeren. Bij aanstaan, wordt de lamp iets meer dan handwarm.

OliNo OK: oktober 2007

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_PAR20_E27_3L_9W_WW_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 2780 K Warmwit.
Lichtsterkte Iv 1047 Cd Behoorlijk fel.
Stralingshoek 15 ° De ledlamp heeft fel licht gecombineerd met een smalle bundel.
Vermogen P 4.9 W
Power Factor 0.46 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.9 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Voor Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 177 lm Heel wat minder dan zijn felwitte broer.
Efficiëntie 36 lm/W Een leuke waarde voor de efficiëntie voor een lamp met warmwit licht.
CRI_Ra 68 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde van 68 is niet zo superhoog en komt dan niet precies overeen met de kleurindruk die je zou krijgen van een zwarte straler van 2780K (een gloeilamp of halogeenlamp). Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,46 en y=0,43
Fitting E27
Diameter 62 mm
Lengte 89 mm
Gewicht 162 gram Best een stevige en zware lamp, vanwege het gebruikte aluminium voor de koeling van de leds.
vormfactor spot
Algemene opmerkingen Een led met een fel en behoorlijk focusserend licht van LedLight Europe.

E_v op 1 meter afstand

lle_gu10_3leds_warmwit op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een lamp met fel warmwitlicht en een smalle stralingshoek van ongeveer 15 graden.

Afstand bij 400 lux en grafiek

LLE<i>PAR20</i>E27<i>3L_9W</i>WW 400 lx

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 162 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

LLE<i>PAR20</i>E27<i>3L_9W</i>WW lux als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 177 lm.

In dit bestand vind je ook alle overige berekeningen en meetwaardes.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 177 lm, en een opgenomen vermogen van 4.9 Watt, levert een efficiëntie van 36 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.46 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.9 kVAhr aan reactie vermogen is geweest..

Netspanning 230 V
Lampstroom 46 mA
Vermogen P 4.9 W
Schijnbaar vermogen S 10.6 VA
PF 0.46

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_PAR20_E27_3L_9W_WW_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2800 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_PAR20_E27_3L_9W_WW_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt wel wat af van het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,46 en y=0,43.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_PAR20_E27_3L_9W_WW_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

De verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen en de kleurtemperatuur zijn (bijna) niet afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van de lamp

De waarde van 68 ligt wat af van de maximale waarde van 100, wat wil zeggen dat de kleurweergave niet heel erg overeenkomt met die van een zwarte straler van 2800 K (een normale gloeilamp). Zie verder dit artikel.

5 Reacties to “LedLightEurope Par20 3 Leds Warmwhite”

  1. Jan Says:

    Heeft er al iemand ervaring met de high-power LED spots van SOLAROX?

    http://www.led1.de/shop/index.php?cPath=168&language=en&gclid=CIaEhryRlo8CFQFBMAod9wteVw

  2. mark.puijk@hotmail.com Says:

    Ik heb er een paar gekocht, ik meet met een simple voltcraft ms1300 op 50cm een dike dike 1300 lux maar ik had wel 2700K kleur besteld, altans dat stond op de site en heb dus 3200k gekregen want dit staat op de doosjes namelijk.
    Ik vind ze knap fel.
    Maar zou graag willen weten wat voor spectrum specs nu echt hebben.

  3. mvdsteen Says:

    @ mark.puijk
    Een 3200 K is veel koeler with dan een 2700 K lamp. Ik ben het geheel met je eens dat je dat verschil heel goed merkt.
    Het is erg wennen, en wellicht went het niet zomaar.
    Mbt je spectrum specs. Ik heb voor je het spectrum gemeten, dat staat op deze site; die ik heb getest lag op ongeveer 2780 K, dus wel dicht in de buurt van de 2700 K.
    Er is een bepaald verschil dat toelaatbaar is in kleur, voordat je het goed gaat merken. Dat toelaatbare verschil wordt in MacAdams ellipsen uitgedrukt (2, of 4 steps). Ik kan eens kijken of ik daar eens over schrijf.
    Je meldt dat je met een voltcraft de verlichtingssterkte E_v [lux] hebt gemeten. Dit geeft echter behoorlijke afwijkingen met de realiteit. Dit komt omdat de eenvoudige luxmeters veelal zijn gecalibreerd op het goed meten van het spectrum van een gloeilamp en halogeenlamp. Alleen zo’n spectrum van de halogeenlamp ziet er heel anders uit dan dat van een ledlamp. Hierdoor maakt een luxmeter die alleen het totaal meet, een grote fout.
    Met de kleurspectrometer die ik gebruik, kan ik die fout bepalen. De kleurspectrometer is geclibreerd op iedere lichtfrequentie, en meet daarom ieder spectrum binnen een bepaalde nauwkeurigheid. Kijk maar eens naar de relatie tussen een gewone luxmeter en de kleurspectrometer, in deze spreadsheet op tab calibratie_luxmeters. Je ziet daar dat het verschil tussen een gewone luxmeter en een gecalibreerde kleurspectrometer 44 % is (in dit geval). Als je kijkt naar andere lampen met een ander spectrum, varieert ook de afwijking.

  4. Don Says:

    Ik ben niet zo technisch aangelegd en ben op zoek naar waardige vervangers voor 12volt-50 watt halogeenlampen om etalages met uurwerken en juwelen te verlichten.
    Waar moet ik op letten en heeft iemand ervaring?

  5. mvdsteen Says:

    @ Don
    Waar je op moet letten zijn de volgende dingen:

    • De kleurtemperatuur
    • De stralingshoek
    • de lichtstroom

    Mbt de kleurtemperatuur. Je wilt uurwerken en juwelen verlichten en dat doe je nu met halogeenverlichting. Deze halogeenverlichting heeft een kleurtemperatuur van 2700 K. Je zou kunnen zoeken naar leds met diezelfde kleurtemperatuur. Zie eventueel ook deze lijst.
    Het kan ook eens goed zijn om het effect te zien van een led met een hogere kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 5000 K. Dat geeft een iets feller witlicht, maar kan voor kleurweergave zelfs nog beter zijn dan wat je nu gewend bent met halogeen.

    Mbt de stralingshoek. De 230 V 50 W halogeentjes hebben een stralingshoek van 40 graden. Wellicht gelijk aan die 50 W 12 V die jij gebruikt, maar dat weet ik niet zeker. 40 graden is in ieder geval best wel gefocusseerd licht, en wanneer je een ledlamp kiest, dan moet je kijken of je diezelfde gefocusseerde bundel wilt of dat het misschien wel nog meer gefocussed moet zijn of misschien wel minder.

    Mbt de lichtstroom. De ledlampen hebben met minder Watt aan vermogen toch veel licht. De helderwitte ledlampen (5000 K en meer) zijn dan nog weer wat efficiënter dan de warmwitte (3000 K en minder). Een helderwitte ledlamp kan best 40 lm/W geven, dat is ongeveer 4x efficiënter dan een halogeenlamp, wat wil zeggen dat je met 1/4e van het vermogen dezelfde hoeveelheid licht hebt. Dat betekent dan weer dat je een ledlamp moet hebben van 12.5 W, en die vind je nog niet. Wanneer je zeker net zoveel licht wilt hebben, dan moet je meer ledlampjes installeren.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in