OliNo

Duurzame Energie

Leditlight SMD ledlamp 2.4W

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Van Led It Light heb ik een ledlamp ontvangen om door te meten. Deze ledlamp is voorzien van een aantal smd ledjes in de matte bol. De lamp lijkt een echte gloeilampvervanger, zo ziet hij er ook uit. De ledlamp heeft een mooie kleurtemperatuur (warmwit) en is best efficiënt.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.
/wp-content/uploads/2008/articles/leditlight_ledlamp_smd_2.4W_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten (zie hier voor de leverancier opmerking
Kleurtemperatuur 3200 K Warmwit licht, iets kouder dan een halogeenlamp of gloeilamp.
Lichtsterkte Iv 38 Cd Niet erg fel, is vaak niet het geval bij kleine gloeilampvervangers.
Stralingshoek 85 ° De ledlamp is geen rondomstraler omdat de leds onderaan in de bol zitten en niet in het midden. De stralingshoek is best groot dus de lamp zal wel een groot gedeelte verlichten.
Vermogen P 3.15 W  
Power Factor 0.55 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.5 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Voor Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 87 lm  
Efficiëntie 28 lm/W Niet heel hoog, maar duidelijk beter dan gewone gloeilampen.
CRI_Ra 84 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde van 84 is hoog en de kleurweergave benadert die van een gewone gloeilamp. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,43 en y=0,42  
Fitting E27 230 W halogeenlampspotfitting
Diameter 52 mm De grootste diameter, over de bol.
Lengte 112 mm  
Algemene opmerkingen   Een klein lampje, vervanger van kleine gloeilampjes. Heeft een behoorlijke efficiëntie. Verlichtingssterkte en kleurtemperatuur zijn (bijna) niet afhankelijk van Led It Light.

E_v op 1 meter afstand

lle_gu10_3leds_warmwit op 1 m
De verlichtingssterkte op 1 meter afstand
Een kleine lamp, met een brede stralingshoek van 85 graden.

Afstand bij 400 lux en grafiek

leditlight<em>ledlamp</em>smd_2.4W 400 lx”/><br />
<em>De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is <b>31 cm</b></em><br />
De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook <a href=dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

leditlight<em>ledlamp</em>smd_2.4W lux als functie van afstand”/><br />
<em>De verlichtingssterkte als functie van de afstand</em><br />
De E_v is berekend, volgens de methode <a href=hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 87 lm.
In dit bestand vind je ook alle overige berekeningen en meetwaardes.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 87 lm, en een opgenomen vermogen van 3.15 Watt, levert een efficiëntie van 28 lm/Watt.
Met de powerfactor van 0.55 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.5 kVAhr aan reactie vermogen is geweest..

Netspanning 230 V
Lampstroom 25 mA
Vermogen P 3.15 W
Schijnbaar vermogen S 5.8 VA
PF 0.55

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/leditlight_ledlamp_smd_2.4W_spectrum_small.png
Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer
Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3200 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/leditlight_ledlamp_smd_2.4W_chromaticity_small.png
Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp
Het licht is warmwit, en ligt mooi nabij het pad van de zwarte straler.
De kleurcoördinaten zijn x=0,43 en y=0,42.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.
/wp-content/uploads/2008/articles/leditlight_ledlamp_smd_2.4W_spanningsafhankelijkheid_small.png
Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters
De verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen en de kleurtemperatuur zijn nauwelijks afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.
CRI van led-Tl buis
Kleurweergave-index van de lamp
De waarde van 84 ligt dichtbij de 100 wat wil zeggen dat de kleurweergave ongeveer overeenkomt met die van een gewone gloeilamp. Dat wil trouwens niet zeggen dat iedereen dat de fijnste kleurweergave vindt, zie daarvoor ook dit artikel.

6 Reacties to “Leditlight SMD ledlamp 2.4W”

  1. matteo Says:

    Hallo Marcel,

    Voor een schoolproject ben ik op zoek naar een LED lamp. Dit is voor een tandartslamp die gebruikt wordt in derdewereld landen.

    De eisen zijn oa: 20000 lumen, 5500K, maximaal 60cm afstand van gezicht, op solar te gebruiken, strooilicht van rond 8cm, scherplicht rond 1,5 cm. Volgens bestaande tandartslampen moet rond de mond 2000lux zijn.

    Is deze lamp te vinden of te construeren?? Of een lamp die heel dicht in de buurt komt??

    Vriendelijke groet,

    Matteo

  2. mvdsteen Says:

    Matteo,
    Helaas heb ik zo’n geweldige ledlamp nog niet gemeten noch tegengekomen. Ik nodig de ledimporteurs en ledproducenten uit om te reageren met een mooie ledlamp.

  3. Vincent Says:

    Hallo Matteo en Marcel,

    Er lijkt iets niet te kloppen met de gegeven getallen;

    • een lichtbron van 20000_lumen kan 10_m^2 oppervlak aanschijnen met 2000_lx
    • om een oppervlak van 4_dm^2 aan te lichten met 2000_lx, is maar 40_lm nodig (we verwaarlozen dan ‘even’ de focusseringsverliezen).

    Een lamp van 2000_lm lijkt waarschijnlijker. Ik gebruik bijvoorbeeld een fietsschijnwerper van http://www.lupine.de , de “Wilma”. Dit is een 15_Watt / 830_lm (15 graden stralingshoek) LED-lamp met vier powerleds, die in Duitsland verboden is als fietsverlichting omdat ie teveel licht geeft (!!). Kijk ook eens naar hun model “Betty”: 22_Watt / 1400_lm (16graden).

  4. matteo Says:

    Vincent,

    Bedankt is inderdaad een een goede lamp alleen de kleurtemp van 1400 is te weinig. Voor tandarts doeleinden moet deze rond de 5500K zitten. 20.000 zal inderdaad wel 2000 lumen moeten zijn want ik heb me …. gezocht maar kan deze niet ontdekken.

  5. mvdsteen Says:

    Matteo,
    De Betty Pro van 22 W heeft 1400 lumen (let op, dit is niet de kleurtemperatuur). De kleurtemperatuur staat er niet bij vermeld. Het lijkt me welblauwig licht, dus dat kan dan best in de buurt van de 55 Kelvin liggen. Misschien even bellen met de fabrikant/leverancier.
    Verder, als ik kijknaar je spec van 2000 lx op 60 cm afstand, en de kleurtemperatuur van 5500 K, dan is wellicht de iSpot GU10 3x1W Cree led iets voor je? Deze haalt 1000 lx op 1 meter afstand, dus 2000 lx op 70 cm. Verder is de kleurtemp 6500 K, lekker koelwit. De stralingshoek is 20 graden, dus op 60 cm afstand heb je dan met deze stralingshoek een gebied met een diameter van 21 cm.
    Overigens, deze 2000 lx is precies in het midden. Op de randen van het circelvormig gebied van 21 cm diameter heb je 1000 lx. Als je gebied slechts 10 cm in diameter is, dan heb je nog altijd 1500 lx verlichtingssterkte. Lijkt me dus best een goede.

  6. Jeanne Eisenhut Says:

    Hi Marcel: I see that this article has generated a lot of response and feedback, so it is obviously very relevant. Another good looking piece of work.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in