OliNo

Duurzame Energie

iSpot JDR PAR16 (3x1W Cree led)

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een mooie spot-ledlamp.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/iSpot_JDR_PAR16__E27_3x1w_cree_led_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 2850 K 3400 K Het licht is warmer dan gespecificeerd. De werkelijke waarde van 2850 komt mooi overeen met de kleurtermperatuur van een halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 223 Cd 750 Cd Er is geen lichtsterkte waarde opgegeven, maar wel de lichtstroom en de stralingshoek en ik heb het verloop van de lichtsterkte als functie van de hoek. Hiermee kan ik een inschatting maken van de lichtsterkte. Je ziet dat de lichtsterkte heel wat kleiner is dan gespecificeerd.
Stralingshoek 30 ° 30 °
Vermogen P 4 W 3 W Er wordt meer vermogen verbruikt. Dit houdt in dat de leds feller zullen branden. Er gaat overigens ook wat vermogen in de voorschakelelektronica die in de lamp ingebouwd zit.
Power Factor 0,52 niet opgegeven Een lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een tweemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie dit vaak bij ledlampen die op 230 V werken, klaarblijkelijk wordt steeds van een zelfde voorschakeling gebruik gemaakt. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 60 lm 210 lm Behoorlijk wat minder dan staat aangegeven op de website. Normaliter heeft een warmwitte led behoorlijk wat minder opbrengst dan de helderwitte. Op de website wordt gesproken van een klein verschil (240 en 210).
Efficiëntie 15 lm/W 70 lm/W Geen hoge waarde voor een led met warmwit licht.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,45 en y=0,41 niet opgegeven
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter
Diepte
vormfactor spot

Lux op 1 meter afstand

iSpot<i>JDR</i>PAR16<i>_E27</i>3x1w<i>cree</i>led op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is veel kleiner dan wat is gespecificeerd (223 tegen 750). De stralingshoek is met 30 ° gelijk aan spec. Uiteindelijk zal ik dus een lichtstroom meten die minder zal zijn dan de spec wat neerkomt op een lagere efficientie.

Afstand bij 400 lux en grafiek

iSpot<i>JDR</i>PAR16<i>_E27</i>3x1w<i>cree</i>led 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

iSpot<i>JDR</i>PAR16<i>_E27</i>3x1w<i>cree</i>led lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, slechts 60 lm.

In deze sheet kun je ook de berekening van de lichtsterkte vinden. Ik ga uit van de gegeven lichtstroom van 210 lm en de stralingshoek van 30 graden. Verder neem ik het lichtsterkteverloop zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 60 lm, en een opgenomen vermogen van 4 Watt, levert een efficiëntie van 15 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen bijna tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 33 mA
Vermogen P 4 W
Schijnbaar vermogen S 7,6 VA
PF 0,52

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/iSpot_JDR_PAR16__E27_3x1w_cree_led_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van 2850 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog warmwit licht bestaat uit een kleine piek van blauw licht en een grote bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/iSpot_JDR_PAR16__E27_3x1w_cree_led_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,45 en y=0,41.

2 Reacties to “iSpot JDR PAR16 (3x1W Cree led)”

  1. Jeroen Haringman Says:

    Heeeeeeee eindelijk weer een nieuw artikel!

    Ik vind dit soort meting prachtig, hopelijk kunnen we ze de komende paar jaar gebruiken om het volwassen worden van de LED-technologie mee te maken.

    Twee opmerkingen:

    • Ondanks het grenzeloze optimisme wat sommige mensen hebben op het gebied van LED-technologie is de efficiëntie nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Hopelijk wordt dat snel beter.

    • De fabrikanten overdrijven blijkbaar nog steeds schromelijk op gebieden als lichtopbrengst en efficiëntie. Nu mag dat geen verrassing zijn, het is bijna gebruikelijk, maar ik heb het idee dat het bij bijvoorbeeld spaarlampen minder erg gedaan wordt.

    • Is het een idee om ‘subjectieve’ beoordeling te geven? Dus iets als ‘het licht is prettig om bij te lezen maar te nauw gebundeld voor ruimteverlichting’, of ‘het licht is zeer koud van kleur’. Ik weet het, het gaat een beetje tegen de ‘meetcultuur’ van Olino in 🙂 maar verlichting is voor een gedeelte een subjectieve zaak. Een lamp die op papier perfect lijkt kan in de praktijk tegenvallen. Misschien is het zelfs mogelijk om onder gecontroleerde omstandigheden (vaste sluitertijd, diafragma en witbalans) wat foto’s te nemen zodat deze beelden tussen de LEDs onderling vergeleken kunnen worden.

  2. jeroen8 Says:

    Er beginnen al een paar led lampen op de markt te komen die al 40-50 lumen/watt halen.

    Dit komt al aardig in de richting als je bedenkt dat een halogeenlamp ongeveer 12 lumen/watt haalt.

    Marcel heeft al een paar van deze efficiente ledlampen doorgemeten die binnenkort op de site komen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in