OliNo

Duurzame Energie

Seoul Z-Power LED P4 star

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen Geef een reactie

In een opmerking gegeven door Kees op mijn artikel van de 1000 lumen led werd ik getipt over deze led. Ik heb deze gekocht en ben erg onder de indruk van de efficiëntie van deze led, vandaar dat ik hem ook in de categorie energiebesparing heb geplaatst. Lees verder…
/wp-content/uploads/2008/articles/seoul_z_led_p4_star_white_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde in specificatie waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 6500 K 6700 K 6500 K komt overeen met Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor.
Lichtsterkte Iv bij 350 mA 100lm/3.38sr = 30 Cd 22 Cd De stralingshoek is 125 graden (gespecificeerd) en dat komt overeen met 3.38 sr, zie ook dit artikel. Daarmee bereken is dat er 30 Cd zou moeten zijn, en ik mat iets minder, namelijk 22 Cd (dat was 22 lux op 1 meter afstand, precies recht onder de lamp gemeten.
Lichtsterkte Iv bij 1000 mA 240lm/3.38sr = 71 Cd 44 Cd Bij 1000 mA is het zaak de led goed te koelen. De lichtsterkte blijft echter wel achter op specificatie.
Stralingshoek 125 ° 130 °  
Vermogen P bij 350 mA 1.1 W 1.1 W  
Vermogen P bij 1000 mA 3.55 W 3.55 W  
Power Factor n.v.t. n.v.t. De lamp wordt gevoed met een gelijkspanning, daardoor is de PF niet van toepassing. Ik zou eigenlijk een specifieke led-stroombron-unit moeten nemen en daarvan de PF bepalen. Dit heb ik hier niet gebruikt daarom heb ik ook geen waardes daarvan.
Lichtstroom bij 350 mA 100 lm 88 lm Iets minder dan wat aangegeven is.
Lichtstroom bij 1000 mA 240 lm 197 lm Iets minder dan wat aangegeven is, maar desalniettemin een hoge waarde!
Efficiëntie bij 350 mA 100/1.12 = 89 lm/W 79 lm/W Wow, deze led is erg efficiënt!
Efficiëntie bij 1000 mA 240/3.55 = 68 lm/W 55 lm/W Nog steeds erg efficiënt!
Coördinaten kleursoort diagram niet opgegeven x=0,31 en y=0,32  

Lux op 1 meter afstand

seoul<em>z</em>led_p4_star op 1 m”/><br />
<em>Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand</em><br />
Dit zijn de gemeten waardes bij een 350 mA lampstroom. Bij 1000 mA is de curve hetzelfde maar is lichtsterker. De <a href=stralingshoek is uit de grafiek af te lezen door te kijken waar deze grafiek de 11 lux waarde snijdt (de helft van het maximum). Dan zie je dat het gebied zo’n 130 ° beslaat.

Afstand bij 400 lux en grafiek

seoul<em>z</em>led_p4_star 400 lx”/><br />
<em>Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb</em>    </p>
<p></p>
<h3>Lux op variabele afstand</h3>
<p><img src=Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, maar liefst 89 lm en 197 lm (afhankelijk van de ledstroom).
Zie ook onderstaande plaatjes die aangeven hoe ik e.e.a. heb gemeten.
/wp-content/uploads/2008/articles/seoul_z_led_p4_star_meting_small.jpg
Figuur 4: de voeding van de led en de meting op de lampmeetopstelling
Je kunt goed de instelling op de voedingsunit zien, nl 350 mA en een spanningsval van 3,2 V. Verder zie je bij de montage van de led op de lampmeetopstelling dat de led gemonteerd is op een koellichaam en dat bovenop het koellichaam een ventilator ligt. Dit zorgt voor de nodige koeling (die eigenlijk pas nodig is voor de 1000 mA meting).

Efficiëntie

Een lichtstroom van 88 lm bij 350 mA, levert een efficiëntie op van maar liefst 79 lm/Watt. Voor de 1000 mA kom ik op 55 lm/Watt, echter ik heb voor de zekerheid gebruik gemaakt van een kleine ventilator, waarvan ik het vermogen ook mee moet nemen in de berekening. In dit geval was het vermogen van de ventilator 1,2 Watt, wat de efficiëntie erg omlaag haalt (naar 42 lm/W). Echter, de gebruikte ventilator zorgde ervoor dat het koelblok niet voelbaar in temperatuur omhoog ging, dus misschien is het koelblok alleen ook voldoende.

ledstroom [mA] spanningsval [V] lichtstroom [lm] efficiëntie [lm/W]
350 3,2 88 79
1000 3,55 197 55 of 42

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/spectrum_seoul_zled_n_small.png
Figuur 5: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer
Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog felwit licht bestaat uit een grote piek van blauw licht en wat minder groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/chromaticity_xy_seoul_zled_n_small.png
Figuur 6: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp
Het licht is koudwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.
De kleurcoördinaten zijn x=0,31 en y=0,32.

8 Reacties to “Seoul Z-Power LED P4 star”

  1. Philippe Says:

    Beste Marcel,

    Ik kan u ondertussen mededelen dat ook de warm witte P4 in productie is gegaan!

    Philippe

  2. Lucbgg Says:

    lucbgg@yahoo.fr

    I am a caver. We usually build our caving lamps by ourselves, since years. I am interrested in Seoul P4 star, but I do not know if it is possible for anyone -like me- to solder these leds without damaging it. I read on a P4 datasheet that the led itself has to be soldered with great care and reflux iron (that i do not have).
    But what about the led on a star?
    thanx for help.
    NB : no proble mto understand you in NL, but writing or speaking myself is something else…

  3. Vincent Says:

    Hi Lucbgg,

    Using the Seoul-P4 on a star is a perfect solution, e.g. at http://www.leds.de, art.nr. 6600224012 price Euro 8,20 . The star-unit can be mounted onto a larger heatsink with heat conductive glue or with just heat conductive paste and some screws (mind potential short circuit).
    A drawback of using Seoul-P4 emitter (without star-pcb) is not only the hasle of soldering, but also the fact that you cannot use a (common) epoxy-pcb, but you need a heat conductive ceramic-core pcb.
    Lenses (10degr and 25degr) for Seoul and heat conductive glue are available too at http://www.leds.de .
    We used the Seoul P4 in several projects (batterypowered, with switched stepup current source) and it is really a hell of a LED; it is our favorite these days.

  4. Vincent Says:

    Hi Lucbgg,

    One more thing: soldering the electric contacts of the star-version of the P4 is simple: use 0.2..0.3mm^2 flexible wire, pre-tin the wire ends and use a soldering iron with sufficient power and temperature (the ceramic star-pcb is very (soldering)heat conductive)

  5. luc Says:

    Hello Vincent
    Thanx for answers. Meanwhile… I bought a caving lamp equipped with these leds (www.scurion.ch) and it so powerful I could melt rock if I stay too long at the same place 😉

    thanx for tips anyway, since I have some things in mind I would do.

  6. ferdi Says:

    Beste marcel,

    Ik heb een vraag. Is deze Seoul Z-Power LED P4 star ook dimbaar.
    Hoor graag van je.

    Gr. Ferdi

  7. mvdsteen Says:

    Hoi Ferdi,
    Deze led an sich is prima dimbaar. Het is namelijk een kale led, die normaliter gevoedt wordt met een constante stroom van 350 mA of 1000 mA (je moet, zeker voor de 1 A, goed koelen). Als je deze led wilt dimmen, dan kan dat op twee manieren:

    1. zorg voor de verlaging of verhoging van de stroom. Dit heeft wel als gevolg dat de kleur iewat verandert
    2. zorg voor een gepulseerde stroom, dat wil zeggen, je zet de stroom heel snel aan- en uit, en wanneer deze aan is, dan is deze stroom 350 mA. Door nu een pulsbreedte van 50 % aan te leggen, bij een hoge aanstuurfrequentie van 10 kHz, dan knippert de led 10.000 keer per seconde (dat zie je niet) maar je ziet wel het gemiddelde resultaat, namelijk dat deze lamp tegen de helft van de intensiteit brandt. Het voordeel van gepulseerde stroom is dat de kleur van de led hetzelfde blijft.

    Overigens is de kleurverandering waarschijnlijk niet groot, en kun je dus ook direct de grootte van de stroom sturen.

  8. ferdi Says:

    Marcel, bedankt voor je snelle antwoordt. Het zit namelijk zo. Ik heb al eerder iemand op dit forum zien vragen naar of je met leds een aquarium kan verlichten. Het antwoord is naar mijn mening “ja” dat kan. Er zijn namelijk al twee merken die het hebben.
    Er is bij die merken ook precies te zien welke leds ze gebruiken.

    Maar. Er is een maar. Ik ben niet zo heel erg thuis in de electro vandaar dat ik een hoop vragen heb. Ik wil namelijk zo min mogelijk stroom gebruiken. Nu las ik dus in je stuk over die Z4 en werd mijn interesse gewekt. Indien je bereid bent om wat vragen te beantwoorden of andere ideeen of oplossingen hebt hoor ik dat graag.
    Ik weet niet of jij wel mijn Email adres kan lezen maar daar kun je dus ook naar toe mailen.

    Gr. Ferdi

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in