OliNo

Duurzame Energie

Hoe verlaag ik de capaciteit van mijn cv-pomp?

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing Geef een reactie

Na het installeren van een Vaillant HR-ketel Solide VHR24-28C afgelopen jaar bleek dat de CV-installatie zoveel hinderlijk gesuis veroorzaakte, dat ingrijpen noodzakelijk was. De oplossing bleek simpeler dan ik in eerste instantie dacht. Zet een condensator in serie met de pomp…

cv pomp

Het verwarmen van slaapkamers in een goed geïsoleerd huis is zonde, zeker als de kinderen de deur uit zijn. Als er dan bij gebruik van vloerverwarming in de kamer ook nog eens thermostatische ventielen op andere radiatoren zitten, blijft er nog maar weinig cv-leiding over waar de ketelpomp zijn energie in kwijt kan. Gevolg: veel gesuis door te snelstromend water.

thermostatische ventiel

Een thermostatisch ventiel op de radiator

Na de aanschaf van mijn nieuwe cv-ketel ontdekte ik pas dat de niet-regelbare pomp over een vermogen van 87 Watt beschikte. Bij de vorige VR-ketel was dat 50 Watt. Zowel de leverancier alsook de fabrikant hadden geen oplossing voor het probleem, behalve dan dat je in je cv-systeem een bypass kunt aanbrengen, waardoor de pomp bij een bepaalde overdruk toch zijn energie kwijt kan. Maar hierdoor wordt de ruis niet minder.
En een suggestie om een tussentransformator toe te passen bleek in de praktijk wat lastig, want welke spanning heb je dan nodig?
Een weerstand in serie met de pomp begrenst ook de stroom hierdoor, maar is riskant gezien het vermogen dat deze moet opnemen.

Totdat ik op het idee kwam om een condensator in serie met de pomp te plaatsen. Deze heeft immers voor wisselspanning ook een bepaalde weerstand, maar dissipeert geen energie.
Na vaststelling van de impedantie van de pomp (V / I = 230 / 0,39) kwam ik uit op zo’n 620 ohm.
De condensator zou een hiermee vergelijkbare impedantie (weerstand) moeten hebben om enig effect te sorteren. Daar voor een condensator geldt dat de impedantie (Z) gelijk is aan 1/ωc, is andersom: C=1/ωZ.
ω (hoeksnelheid) is hierbij gelijk aan 2 x π x f = 2 x 3,14 x 50 = 314.
f (50 hz) is hierbij de frequentie van het lichtnet.
De waarde van C komt hierbij uit op 1 / (314 x 620) = 5 μF.
Bij toepassing van een condensator van (5,5 μF; 450 Volt) bleek de spanning over de pomp nog 156 Volt te bedragen, hetgeen het pompvermogen terugbracht tot ongeveer 46 Watt waarmee het hinderlijk geruis niet meer voorkwam.

cv-pomp

De cv-pomp

Er moet m.i. bij een dergelijke ingreep wel rekening worden gehouden met de volgende factoren:
De pomp moet om oververhitting te voorkomen in staat zijn om het ketelvermogen af te voeren. Beperk daarom de maximale watertemperatuur.
De meeste moderne ketels zijn modulerend, waardoor ze in staat zijn om de vlamhoogte aan te passen aan de gevraagde energie.
Bij openzetten van meerdere radiatoren moet de pomp voldoende capaciteit overhouden voor het rondpompen van het water. Als dit mocht leiden tot te koude radiatoren, kan men door het parallel schakelen van een extra condensator de elektrische weerstand verlagen en daarmee het pompvermogen verhogen.

Een bijeffect van de capaciteitsverlaging is de elektrische vermogensbesparing van ca 40 Watt, hetgeen bij een gemiddelde pomptijd van 6 uur per dag over 7 (winter)maanden een energiebesparing met zich meebrengt van circa 6 x 7 x 30 x 40 Wh = 50,4 kWh.

180 Reacties to “Hoe verlaag ik de capaciteit van mijn cv-pomp?”

  1. Arie G. Says:

    @Jan,

    Er gaan vanaf de buitenkant twee draden naar de pomp: een als nuldraad en de ander om op het gewenste moment spanning op de pomp te zetten, als de ketel aanslaat. Je kunt ook die draad losnemen en er tussen deze draad en het aansluitpunt een condensator zetten. Dan werkt de spanningsverlaging voor beide snelheden.
    Ook hier geldt: zorg dat je de juiste draad kiest. Dat is de draad waarop spanning staat als de stekker op de juiste manier in het stopcontact zit.

  2. dimmer en co Says:

    Zou deze truc ook werken met een vijverpomp in dit geval een messner mpf 10000 asyncroon pomp, deze verbruikt 140 watt en die wil ik graag op de helft laten draaien in de winter.Er word veel gesproken over inductieve dimmers om dit te doen anderen spreken tegen dat dit echt bespaard ,weer andere zweren bij een frequentie regelaar.
    Kortom zou dit werken met een condensator bij deze pomp.Ik heb geen idee of er standaard een condensator inzit zou dit uitmaken trouwens.
    Loop je het risico dat je pomp te heet word ?

  3. JanE Says:

    Ik meet het volgende:
    Bruin – blauw 230V
    Bruin – zwart 80V
    Bruin – wit 80V
    Blauw – zwart 190V
    Blauw – wit 190V
    Zwart – wit 0V

    De 190 en 80 kunnen inductiespanningen zijn, zou moeten meten met kleine belasting om dit zeker te weten. Simpelste geval zou zijn bruin – blauw voor de 70W spoel en zwart – wit voor een extra spoel voor de 90W stand. Dan zit er geen schakelaar op de pomp maar wordt het vanuit het voedingscircuit geregeld.
    Volgens de handleiding staat de pomp in de 70W stand bij cv werking en in de 90W stand bij warmwatervraag.

    Bij warmwatervraag staat er tussen zwart – wit 130V, tussen zwart – bruin 0V en tussen zwart – blauw 230V. Waarom er 130V op de 2e spoel staat is mij niet duidelijk. De pomp is een Grundfos UPR 15-60. Kan daar niets over vinden op de interwebs.

    Ook vraag ik me af waarom in de voorgaande verhalen wordt gezegd dat de condensator in de bruine draad moet zitten, dat maakt niet uit bij wisselspanning, kan net zo goed de blauwe zijn. Bovendien als de stekker van de cv toevallig anders wordt ingestoken is het ook andersom.

  4. Arie G. Says:

    @Jan,
    Het maakt voor de pomp niet uit of de condensator in de ene toevoerdraad zit of in de andere. Maar de blauwe draad wordt geacht de nul-draad te zijn ook in het schema. Welke CV-ketel heb je? Misschien is er een schema op internet te vinden. In een asynchrone motor zit altijd een hulpcondensator om een draaiveld te creëren, zodat de pomp de goede kant oploopt. Ik heb een condensator geplaatst tussen de draad die vanaf het aansluitblok naar de motor liep en het aansluitblok. Dat heeft ook consequenties voor de motorsnelheid voor verwarming van het tapwater. Maar ik heb geen probleem ondervonden bij de levering van warm tap- en douchewater.
    Verder moet het natuurlijk mogelijk zijn om tijdens bedrijf te meten op welke draad spanning staat op het moment dat de pomp voor de CV gaat lopen.

  5. Arie G. Says:

    @dimmer en co,

    Als ik kijk naar http://www.klusidee.nl/Forum/about12795.html, zie ik dat het probleem oplosbaar is. Maar als het een asynchrone motor betreft zou je haast verwachten dat een condensator in serie spanning verlagend werkt. Ik kom bij 140 watt op een impedantie van 378 Ohm. Voor een vergelijkbare impedantie van een condensator kom ik op 8,5 μF. Het is te proberen. Of je moet het advies volgen van klusidee.

  6. dimer en co Says:

    Hallo Arie,bedankt voor je reactie,het is inderdaad het poberen waard.
    Eerlijk gezegd was ik verbaasd overje oplossing,eigenlijk had ik dat zelf moeten kunnen verzinnen een weerstand is het eerste waar je aan denkt vervolgens denk je dan dat word verstookt in warmte dus verlies,aan een weerstand in de vorm van een condensator hoewel ooit geleerd heb ik nooit gedacht omdat in miin geval de wisselstroom weerstand op hoogfrequent gebied van pas kwam.kortom ik zal het moeten testen.
    Overigens voor de mee lezers een condensator heeft voor elke frequentie een andere wisselstroom weerstand in tegenstelling tot een normale weerstand.

  7. JanE Says:

    @Arie,
    Ik heb je de installatiehandleiding van mijn Remeha Avanta gemaild. zie ook de uitleg in bericht 103. Mijn pomp draait harder (90W) als er warm water vraag is en zachter (70W) als er alleen cv vraag is. Ik wil de spanning voor de lage stand verlagen, de hoge stand gaat dan ook naar beneden maar blijft wel bestaan. Als ik zou weten hoe de spoelen geschakeld zijn in de motor zou ik er uit kunnen komen…

  8. Erik Says:

    Ik heb een VHR 24-28C uit 1999 met een 95W-pomp en heb deze besteld: http://www.ebay.nl/itm/291082248444 . Zou het goed moeten gaan daarmee? Is eigenlijk voor wasmachines staat er…

  9. Arie G. Says:

    @Erik,

    Onze lichtnetspanning heeft een effectieve waarde van 230 Volt. De piekspanning (amplitude) hiervan is wortel(2) x 230 = 325 Volt.
    Gezien de maximale toelaatbare waarde van 400 Volt van de condensator zou dit voldoende moeten zijn.
    Als je dezelfde Vaillant-ketel hebt als ik, zie je rechtsonder aan de voorkant een verticale strip met 5 aansluitpunten. Aan de vierde van bovenaf zit de draad die naar de pomp gaat. Als je die draad losmaakt en met de condensator verbindt en de andere kant van de condensator weer met aansluitpunt 4 verbindt, zou het al moeten werken.

  10. Erik Says:

    Dank, Arie. Ik was vooral benieuwd of de gekochte condensator juist was. Je hebt in zoveel soorten en maten namelijk. Mijn aansluitpunten zijn waarschijnlijk beetje anders. Ik heb geen Opentherm-aansluitingen bijvoorbeeld. Oude variant van de ketel.

  11. arie Says:

    Ik heb een vraag je over mijn atag combi ketel
    als ik alle radiatoren dicht heb staan hoor ik de ketel nog zoemen de ketel staat boven mijn woonkamer en dan kan ik hem nog horen heeft iemand idee hoe dit kan oplossen

  12. Arie G. Says:

    @arie,

    Als de thermostaat om warmte vraagt, slaat de ketel aan onafhankelijk van het aantal open staande radiatoren. Ook als je ze allemaal dicht draait. Maar dan gaat wel de pomp lopen en kan de pomp het water niet kwijt, tenzij er zich in het circuit een overdrukventiel bevindt. Het is daarom niet verstandig om alle radiatoren dicht te draaien. In de kamer (het vertrek waar de thermostaat zich bevindt) moet er minstens één radiator open staan. Als dat het geval is en je de cv hoort zoemen, kan het zijn dat de pompcapaciteit te hoog is. Draai dan alle radiatoren open en als het geluid dan wegvalt word je daarin bevestigd. Je moet er dan wel zeker van zijn, dat het gezoem niet door lucht in de leidingen wordt veroorzaakt.
    Bij een te hoge pompcapaciteit moet je kijken of je het toerental ervan kunt verlagen.

  13. Erik Says:

    Heb een Vaillant VHR24-28C uit 1999/2000, met een niet-instelbare 95W-pomp. Verbruik gehele ketel tijdens niks doen: 7W. Tijdens napompen voor de CV: 84W. Tijdens verwarmen CV: maximum van 120W. Tijdens verwarmen warm water: maximum van 132W. Tijdens napompen warm water: 87W. Spanning op de pomp: 222V.

    Heb een 6uF-450V-motor-condensator erin gezet. Kwam er daarbij trouwens achter dat de stekker van de ketel ‘verkeerd om’ in het stopcontact zat. Op zowel de fase als de nul van de pomp stond 222V als de pomp uit was. Als de pomp aan ging, werd de fase-draad 0V en bleef de nul-draad 222V. Heb de stekker in het stopcontact omgedraaid. Nu zijn beide draden netjes 0V als de pomp uit is. En als de pomp aan gaat, wordt de fase-draad 222V. Weet niet of het uitmaakt, maar het voelt ‘netter’.

    Nieuwe verbruik tijdens napompen voor de CV: 65W. Tijdens verwarmen CV: maximum van 102W. Tijdens verwarmen warm water: maximum van 105W. Tijdens napompen warm water: 63W. Voor CV-activiteiten is het verbruik dus ongeveer 19W gedaald. Voor warm water-activiteiten ongeveer 25W. Dat verschil kan ik zelf niet zo goed verklaren. Spanning op de condensator is nu trouwens 169V. Spanning op de pomp is dan 185V (als ik het allemaal goed gemeten heb). Vanavond eens luisteren of het veel uitmaakt in het gesuis in de woonkamer. Anders heb ik ook nog een 5uF-condensator liggen eventueel.

    Jammer trouwens dat de ketel elke keer bij het inschakelen bij de eerste ‘warmtestoot’ van ongeveer 15 seconden de instelling van maximum vermogen (deellast) negeert. Die deellast gaat daarna pas gelden lijkt het.

  14. Arie G. Says:

    @Erik,

    Kennelijk is het pompvermogen geen 95 watt, maar 80.
    Dan is de stroom door de pomp 80/222 = 0,43 A en de impedantie van de pomp 533 ohm.
    Als er na het tussen schakelen van de condensator 185 Volt op de pomp staat zou het theoretisch vermogen V*V/Z = 64 watt moeten zijn, oftewel een reductie van 26 watt. Componenten hebben wellicht een kleine afwijking t.o.v. de specificaties. Je kan de 5 μF condensator eens proberen.
    Wat betreft het vermogen van de ketel. Ik begrijp dat je dat voor de cv-functie hebt gereduceerd. Ik heb het bij mij thuis ook teruggebracht (gehalveerd), maar heb er niet opgelet of dat werkt bij het aanslaan. Ik verwacht dat de ketel hierdoor eerder gaat moduleren. Het kan zijn dat hiervoor een sensor wordt gebruikt, die tijd nodig heeft om op temperatuur te komen en dan pas effectief wordt.

  15. Erik Says:

    @Arie: raar. Op de pomp staat echt 95W en 0,40A. Maar hij gegdraagt zich als 80 inderdaad. 80/222 is toch is toch geen 0,43? Dat is 95/222 denk ik 🙂 En 64W is toch niet 26 minder dan 80? Dat is dan 90 denk ik 🙂 Ik kom op 616 ohm uit, dus 55W, 25 minder dan 80. Klopt voor het warm water-verbruik. Voor CV is het wat minder om een of andere reden.

    Door het vermogen te verminderen merk ik dat na de eerste warmtestoot van 15 seconden hij daarna (na een pauze van een minuut) heel rustig opstookt naar de ingestelde aanvoertemperatuur, terwijl hij dit anders heel snel doet. Hij moduleert dus inderdaad al veel eerder. Maar die eerste 15 seconden lijken vast te staan op vol vermogen. Hij wil in die 15 seconden nog wel eens de ingestelde aanvoertemperatuur overschrijden en dus weer afslaan. Beetje jammer.

    Het suizen in de woonkamer is nog wel aanwezig. Ik ga de 5uF nog wel proberen later. Maar ik heb nu veel radiatoren dicht staan. Er moet natuurlijk wel genoeg flow overblijven als ik alles open zet. Kwestie van proberen denk ik.

  16. Arie G. Says:

    @ Erik,
    Je berekening klopt. Ik had de verkeerde waarden in mijn Excel-berekening overgenomen. Als de impedantie 616 ohm is, is de nieuwe stroom 0,3 Amp. Het nieuwe vermogen wordt dan 55 watt. Bij een berekende impedantie van de condensator van 530 ohm zou er over de condensator dan 159 Volt moeten staan. Kennelijk is de condensatorwaarde iets hoger, waardoor er iets meer stroom loopt en de vermogensreductie van de pomp iets lager ligt.

  17. Erik Says:

    Of jij rekent fout, of ik 🙂

    V*V/Z=55. Dus V = wortel van 55*530. Dat is 170. Komt netjes in de buurt van de 169, toch?

  18. Arie G. Says:

    @Erik,
    Ik ben even uitgegaan van de nieuwe stroom van 0,3 Amp die ook door de condensator loopt en bij 6 uF en 50 Hz een impedantie heeft van 530 ohm.
    Dan zou de spanning over de condensator 0,3*530 = 159 Volt moeten zijn.
    Je hebt 169 gemeten. Dus is de impedantie iets hoger en de capaciteit van de condensator iets lager dan 6 uF. Ik maakte een vergissing.
    Bij 5 uF zal de stroom en ook het vermogen van de pomp wat lager worden. De impedantie van de pomp is ook niet zuiver ohms, maar heeft ook een inductieve component. Is allemaal wel uit te rekenen als de cos phi kan worden gemeten, maar is voor je experiment niet zo interessant.

  19. Erik Says:

    Dank voor je terugkoppelingen, Arie. Ik laat hem even een paar dagen draaien met 6uF. Kijken of er geen problemen onstaan met warm water of wat dan ook. Daarna gooi ik de 5uF erin en doe ik opnieuw wat metingen. Ik krijg ook nog 7uF en 8uF binnen trouwens, maar die zal ik niet nodig hebben.

  20. Pieter Vedel Says:

    Deze slimme truc met een condensator werkt dat ook bij grotere vermogens?
    Ik heb een zwembadpomp die 750 Watt is, ofwel 3,25 A. Met zo’n mooie vette aanloopcondensator bovenop. Volgens de berekening zou daar een 45 uF condensator op moeten. Mijn gedachte is dat ik met halvering toerental ook minder pompdruk en dus ook minder vermogen heb. Dat zou wel eens veel stroom kunnen besparen. Of niet?

  21. Arie G. Says:

    @Pieter,

    Ik denk dat je conclusie juist is. Ik weet niet of er dergelijke condensatoren in de handel zijn. Maar je zou er een aantal parallel kunnen zetten. Dan kun je in zekere zin het vermogen nog wat regelen door e.e.a. uit te proberen.

  22. trudie Says:

    Hallo heb een vraag over vloerverwarming heb een huis gekocht waar onder en boven vloerverwarming ligt beide hebben een aparte pomp
    Ik wil boven geen verwarming aan kan ik dan de stekker van de pomp boven gewoon eruit trekken of kan dat niet
    Gr trudie

  23. Arie G. Says:

    @Trudie,

    Je conclusie is juist. Als je de pomp boven uitschakelt, circuleert er geen warm water meer door de vloer en wordt er ook niet verwarmd.

  24. Dré Jansen Says:

    hoi Arie,
    jij weet van ketels, ik heb een Remeha Quinta 28 C
    ivm ruis heb ik de pomp op 40% gezet, dat kan dmv ketel instructies
    dit werkt prima, maar als ik tapwater gebruik heb ik toch nog lawaai tijdens het omschakelen van de wisselklep
    in tapwater mode draait de pomp wel op volle toeren.
    aangezien er een PWM regeling in zit, is volgens mij het verhaal van de condensator niet mogelijk.
    kan ik op vergelijkbare manier ook het pomptoerental in tapwater bedrijf verlagen?
    zo ja, hoe?

  25. Arie G. Says:

    @Dré,

    Ik ben geen cv-ketel specialist. Ik heb als achtergrond HTS-elektro en meet- en regeltechniek.
    Helaas is het lastig om inzage te krijgen in de aansturing van de pomp van de Remeha-ketel. Ik kan me geen voorstelling maken van het lawaai van de pomp in tapwaterbedrijf, maar de tijdsduur valt m.i. in het niet t.o.v. de tijd dat de pomp werkt voor de verwarming.
    Een ketel heeft tijdens tapwaterbedrijf het volle vermogen nodig om te kunnen voldoen aan de snelle verwarming van het doorstromende water. Ik neem aan dat de pomp niet gebruikt wordt voor de waterdruk, maar voor de warmtewisselaar, maar dat weet ik niet zeker. In dat geval is het niet verstandig om het toerental te verlagen.
    Je zou er de installateur naar kunnen vragen.

  26. Dré Jansen Says:

    hoi Arie,

    bedankt voor je snelle reactie, jammer dat je de oplossing niet hebt.
    het lawaai duurt hooguit een minut, tijdens het omschakelen van CV naar tapw maakt de pomp lawaai. ik zal er mee leren leven.
    omdat er een kleine vraag aan CV zijde is, heb ik de pomp laag gezet
    als er warm tapwater wordt gevraagd, gaat de pomp meteen op volle toeren, terwijl de klep nog om moet.

    heb ik meteen een andere vraag:
    deze past beter bij jouw opleiding en kennisniveau.

    ik wil subsound hoorbaar maken, maar ook ultrasound beluisteren.
    olifanten communiceren dmv sub-sound en vleermuizen dmv ultrasound.
    ik dacht aan een modulator, het ultra/sub-geluid wordt gemoduleerd, waarna het met een hogere/lagere frequentie gemoduleerd wordt
    hiermee is het geluid hoorbaar geworden.

    opname voor vleermuizen is een kristal microfoontje.
    voor de olifanten gebruik ik een luidsprekertje, waarvan de konus verzwaard is met een dikke moer. als de kast op de vloer ligt, moeten de olifantgeluiden hoorbaar zijn.
    naar verluidt communiceren olifanten het met de voeten, de verzwaarde conus zal traag reageren op de bewegingen van het gehele kastje.
    beide functies hoeven natuurlijk niet tegelijkertijd.

    bij welke frequenties een en ander hoorbaar is/zal zijn, is een kwestie van uitproberen. dat kan door de demodulatie freq te variëren.

    wat is hierop uw antwoord?

    groeten, Dré

  27. CRAENTJE Says:

    hey arie plaats gewoon een omschakel systeem toe bij een condensator in serie met je pomp, wanneer je wwater vraagt de condensator uit geschakeld wordt menneke

  28. Arie G. Says:

    @Craentje,

    Wellicht kan ik met jouw idee de effectiviteit van de warmtewisselaar voor het tapwater wat opvoeren. Maar ik heb momenteel geen problemen met de tapwatercapaciteit. Ik zie overigens in het schema van de Vaillant-ketel ook geen signaal of relaiscontacten, waarmee je de condensator kan overbruggen. De huidige oplossing werkt nu al bijna 9 jaar probleemloos.
    Ik heb geen last van ruis in mijn cv-leidingen en bespaar per jaar circa 70 kWh aan energie.

  29. Vincent Kampherbeek Says:

    Beste Arie,

    Ik heb een cvpomp gebruikt om water te verplaatsen in een douchebak. (oud hollands spel) Nu is het zo dat de pomp teveel water verplaatst waardoor het water letterlijk uit de douchebak kolkt. In eerdere berichten heb ik begrepen dat je doormiddel van een condensator in serie te zetten met de pomp de waterverplaatsing kan verminderen van de pomp. Ik zou graag willen dat de pomp 50% minder water verplaatst. Zou je mij kunnen helpen met de berekening van de condensator? De specificaties van de pomp: 230volt, 50hz, 2.5 uf, 95watt, 0,4 A, max 6bar, type: vaillant vp5-ze 15. Alvast bedankt voor je hulp! Groeten Vincent

  30. Arie G. Says:

    Beste Vincent,

    Aangezien het vermogen gelijk is aan spanning x stroom (P = V x I), is de stroom te berekenen met: I = 95/230 = 0,41 Ampere.
    De impedantie Z = V/I = 557 Ohm.
    De condensator in serie met dezelfde impedantie zou dan moeten zijn:
    C = 1/(2 x π x f x Z)= 1/(2 x 3,14 x 50 x 557) = 5,7 μF.
    Als je kiest voor een condensator van 6 μF zit je aardig in de buurt.
    De condensator moet wel de piekspanning van het net kunnen hebben van wortel(2) x 230 V = 1,41 x 230 Volt = 324 Volt. Neem voor de zekerheid een spanning van minimaal 450 Volt.
    Mocht de pomp nog te veel vermogen overhouden, dan moet je een iets kleinere condensatorwaarde toepassen, b.v. 5 μF.

  31. Edward Says:

    Beste Arie,

    Bijzonder interessant om te lezen. Inmiddels heb ik ook een condensator geplaatst van 6 μF in mijn Valliant VC 254 XE (VR ketel). Deze heeft een pomp met een vermogen van 90W.

    Het is voor mij te ingewikkeld om stroom, weerstand e.d. te meten en dit alles juist te berekenen. Wat ik wel gedaan heb, is een verbruiksmeter geplaatst. Hieronder de resultaten.

    Zonder condensator:
    CV in rust, 10W
    Nadraaien pomp, 101W
    Conclusie: pomp verbruikt 91W

    Met condensator (6 μF)
    CV in rust, 10W
    Nadraaien pomp, 81W
    Conclusie: pomp verbruikt 71W

    Ik merk geen verschil met warm water bij het gebruik van de douche, ruis is afgenomen maar nog wel hoorbaar. Volgens mij is de 24KW ketel te groot voor een rijtjeshuis waar alleen op de begane grond wordt gestookt. Om die reden wil ik de pomp nog langzamer later draaien. Het lijkt mij dat de CV een hoger rendement heeft als de pomp langzamer draait, de CV kan dan langer op een laag pitje branden.

    Kan jij mij vertellen met aangeleverde gegevens wat de pompcapaciteit gaat worden met een 5 μF, of zelfs 4,5 μF condensator ?

    Alvast bedankt voor de genomen moeite,

    Edward

  32. Arie G. Says:

    Beste Edward,

    Uit de gegevens zou ik met het oplossen van een aantal vergelijkingen de impedantie (weerstand en zelfinductie) van de pomp moeten kunnen bepalen, maar het kost me vrij veel tijd om de theoretische kennis weer in de praktijk toe te passen.
    Gezien mijn ervaringen met 5μF wordt het vermogen van 90 Watt tot de helft gereduceerd. Maar in jouw geval zal dat niet voldoende zijn.
    Ik zou als ik jou was een condensator van 4μF proberen. Als dat het vermogen teveel beperkt, kun je altijd nog een condensator van 0,5μF of 1μF parallel aan die van 4μF plaatsen (solderen).
    Laat het tussenresultaat even weten.
    Veel succes.

  33. Arie G. Says:

    @ Edward,
    Een ander aspect is dat de 24KW vermogen alleen nodig is voor de levering van warm water tijdens douchen of het vullen van een bad.
    Je kunt het vermogen van het verwarmingsdeel van de ketel verlagen.
    Ik heb het bij mijn ketel gehalveerd tot 50% = 12 kWatt.
    Dan is de vlamhoogte wat geringer en gaat m.i. de ketel langer mee.
    En aangezien ik vloerverwarming heb, waarvan de ingaande watertemperatuur niet hoger mag zijn dan 40 graden, heb ik mijn maximum CV-watertemperatuur op 55 graden gezet. Daarmee wordt het rendement van de ketel hoger, omdat er meer waterdamp in de afvoergassen condenseert. De vrijkomende warmte wordt afgegeven aan het retourwater. Hoe lager de temperatuur, des te meer condensatie.
    Wel moet je ervoor zorgen dat er genoeg warmte aan je radiatoren wordt afgegeven om je kamer voldoende snel te kunnen verwarmen. Is een kwestie van uitproberen.
    Hoe je het vermogen beperkt staat in de installatiehandleiding. Daarin zou moeten staan hoe je de cv-deellastwaarde kunt instellen.

  34. Edward Says:

    Beste Arie,

    Vriendelijk bedankt voor je snelle reactie. Ik heb inmiddels 5μF en een 4μF condensator kunnen bestellen. Ik ga gewoon testen en houd je op de hoogte van het resultaat.

    Tevens geef je in een andere reactie de optie om de capaciteit van de ketel te verlagen. Deze optie is niet aanwezig op de Valliant VR ketel. Bij mij weten maakt een VR ketel ook geen gebruik van de warmte in de rookgassen.

    Nogmaals vriendelijk bedankt en ik houd je op de hoogte,

    Edward

  35. Edward Says:

    Beste Arie,

    Inmiddels de condensator van 6μF vervangen voor een 5μF uitvoering. Hierbij de meetgegevens:

    Zonder condensator:
    CV in rust, 10W
    Nadraaien pomp, 101W
    Conclusie: pomp verbruikt 91W

    Met condensator (6μF)
    CV in rust, 10W
    Nadraaien pomp, 81W
    Conclusie: pomp verbruikt 71W

    Met condensator (5μF)
    CV in rust, 10W
    Nadraaien pomp, 67W
    Conclusie: pomp verbruikt 57W

    Met de 5μF ontstaat er echter een probleem dat de ketel haar warmte niet kwijt kan. Nadat de CV op de ingestelde temperatuur is aangekomen, gaat de brander uit. Na 5 minuten start de ketel voor 8 seconden “vol gas” en komt dan boven de ingestelde temp en slaat direct weer af voordat de vlam kan gaan moduleren. Aan deze VR ketel is niets tot weinig in te stellen. Ik had goede resultaten met de 6μF condensator, maar wilde proberen of ik nog lager kon. Dit kan dus niet zondermeer.

    Al met al is het vermogen van de pomp (met de 6μF condensator) van 90W naar 71W gegaan, een prima resultaat, welke geen problemen geeft met warm water en/of een ketel die haar warmte niet kwijt kan. Ik ben daarom tevreden met het resultaat.

    Vriendelijk bedankt voor het posten van de nuttige informatie over het verlagen van de pompcapaciteit.

    Groet,

    Edward

  36. gijs meulenmeesters Says:

    Bericht
    ik heb een hout kachel schuin in de hoek staan eb tegen de muur zitten
    2 radiators deze warmen flink op als je de pomp uit heb staan maar op
    onze ketel nifit zit een pomp met geen verschilende pomp snelheden.
    als ik de vc pomp aan zet stroomt het water te snel door de radiatoors
    bij de hout kachel. kan ik dit oplossen met een kleine pomp die
    traploos regelbaar is en deze extra pomp plaats bij de houtkachel.Het is wel dat de pomp van de cv origineel blijft en bij de hout kachel een kleinere pomp komt die het liefst traploos regelbaar is
    graag reactie gijs

  37. Arie G. Says:

    @Gijs,

    Normaliter zit er in je CV-ketel een pomp die het water door alle radiatoren pompt. Als je een aantal radiatoren dicht zet, gaat het water in de andere sneller stromen en heb je kans op turbulentie wat extra geluid veroorzaakt.
    Verwarm je met je houtkachel twee extra radiatoren met een aparte pomp of zijn die radiatoren aan je CV-systeem gekoppeld?
    De pomp van je CV-ketel kun je niet uitzetten.
    Er bestaan energiezuinige regelbare pompen van Grundfos en Wilo. Ik heb er onlangs een van Wilo gekocht voor mijn vloerverwarming via een website. Deze pomp is traploos regelbaar.

  38. gijs meulenmeesters Says:

    ik kan mijn cv pomp constant of alleen als de ketel brand laten draaien De 2 radiatoren bij mijn hout kachel zijn aangesloten op de cv leidingen. Mijn bedoeling is dat de cv pomp blijft zoals die is dat dat er op het gedeelte van de leiding die na de houtkachel gaat een andere cv pomp komt zodat ik als de houtkachel brand de stroom snelheid kan regelen met die nieuwe cv pomp, zodat het water niet te snel door de radiator bij de houtkachel gaat. normaal gaat warm water omhoog en trekt hij koud water aan, ik hoef dit proces alleen maar een duwtje te geven

  39. Arie G. Says:

    @Gijs, Ik snap je verhaal niet helemaal. Je zet met een extra pomp als het ware 2 pompen in serie op hetzelfde leidingcircuit. Ik denk dat dat niet goed werkt. Je kunt ook een kraan plaatsen in het circuit bij die twee radiatoren, zodat je de stroomsnelheid kunt verlagen.

  40. Wiersma Says:

    Ik heb een AWB Thermomaster 3HR uit 2005, met een 3 standen pomp erop (Wilo AHUr 15/6-3 pomp)
    Stand:
    3: 86watt
    2: 64watt
    1: 44watt

    Nu heb ik de pomp al op stand 1 (44 watt) maar mijn buizen ruizen nog.
    Hier zijn een half jaar geleden in de woonkamer 2 van de 3 radiators vervangen en ingeregeld. In ik heb totaal 5 radiators aan, 3 in de woonkamer, 1 in de keuken en 1 in de gang.

    De niet vervangen radiators hebben een normale knop, als ik die dichter ga draaien voor inregelen, begint de boel te ruizen.
    Met tapwater heb ik geen enkele probleem.

    De nieuwe radiators hebben nu een delta T van 15 graden, maar de oude niet, die hebben een delta van 1 of 0, dus de totale delta is maar 5-6 graden. Dus het is van belang om de andere oude radiators ook te in te regelen.

    Kan ik met die condensor deze pomp nog langzamer laten draaien?
    Ik heb berekent dat de pomp op stand 1 44 watt/0.2a met een condensator van 5μF naar 0.165A gaat (36 watt) en een 6μF naar 0.171A gaat 40 watt
    Klopt dit en kan ik dit proberen?

  41. Arie G. Says:

    @Wiersma,
    Een licht suizen zul je altijd wel horen. 44 Watt voor 5 radiatoren is niet te veel. Je kan met een condensator in serie wel het vermogen omlaag brengen, maar ik zou het niet adviseren. Een gewone knop op een radiator is in feite een aan/uit-knop. Daar kun je weinig mee regelen, wel als je er een thermostaatknop op zet.
    Kennelijk stroomt het water door de oude radiatoren te snel, omdat er weinig verschil is tussen de in- en uitgaande temperatuur. Misschien moet je die radiatoren voorzien van een voetventiel. Dan kun je ze waterzijdig inregelen. Een delta T van 20 graden schijnt normaal te zijn.|Het doel van waterzijdig inregelen is om de warmte goed te verdelen over de radiatoren. Dat zou kunnen helpen.
    En controleer ook of er nog lucht in de leidingen zit. Dat geeft ook turbulentie en suizen.

  42. Wiersma Says:

    @Adrie,

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Het zijn geen aan/uit knoppen, ze zijn gewoon te regelen, ze kunnen ongeveer 2 keer om hun as draaien zeg maar, 720 graden. Dus als je ze dichter gaat draaien ga je knijpen, exact hetzelfde als een voetventiel of zoals mijn mijn nieuwe radiators een knop met ingebouwde water afregeling.
    Alleen nadeel van de gewone knop is dat je er niet meer moet aankomen, ik woon alleen dus dat is geen probleem.

    Als ik 1 radiator verder open draai is het suizen weg. ik heb dus inderdaad 5 radiators open, maar die staan misschien maar 10-15% open.
    Als ik de 3 oude radiators ga afregelen met een infrarood tempmeter, moet ik ze dichter draaien, en dan begint de boel te (flink)suizen

    Dus de enige mogelijk wat ik nog zien is minder pompdruk.
    Owja, ik woon in een huurwoning, dus ik kan geen radiators vervangen enzo, maar een condensator moet wel lukken.

  43. Arie G. Says:

    Je kunt het proberen met een condensator.

  44. hf teeuw Says:

    er zit al een c van 2uf in serie met de vaillant pomp grundfos 160905
    6 uf in serie maakt spanning op de pomp bij mij niet minder

  45. Arie G. Says:

    @hf,

    Een Grundfos pomp bevat een asynchrone motor die in principe zowel linksom als rechtsom kan draaien. Om hem te dwingen een bepaalde kant om te draaien zit er een hulpwikkeling in die in combinatie met een condensator een draaiveld veroorzaakt i.p.v. een wisselveld. Ik vermoed dat die condensator daarvoor wordt gebruikt. De condensatorwaarde die je in serie met de pomp moet plaatsen hangt af van het vermogen van de pomp. Zie de berekening in het artikel. In mijn ketel zit aan de rechtervoorkant een verticale klemmenstrook met 5 aansluitingen. De draad op de 4e klem van bovenaf gezien moet je los draaien en de condensator tussen deze draad en de losgemaakte klem plaatsen. In het schema is het aansluiting WP L4.

  46. hans t Says:

    klopt precies Arie,
    de c heb ik zo geplaatst dus zal een andere waarde moeten hebben dan 6uf daar de spanning op de pomp 230v blijft
    of het komt door de c voor het draaiveld

  47. Arie G. Says:

    @Hans,

    Bij een pompvermogen van 50 Watt kom ik uit op een impedantie van de pomp van 1058 Ohm. Een condensator met een waarde van 3 uF heeft ongeveer dezelfde impedantie als de pomp. Daar de spanningen over de condensator en de pomp bijna 90 graden in fase zijn verschoven, is de spanning over de pomp dan 230/1,41 = 163 Volt. (wortel(2) = 1,41). Het vermogen van de pomp wordt dan V2 / R = 163 x 163 / 1058 = 25 Watt.
    Indien het vermogen nog lager is, zou je 2 uF kunnen proberen.

  48. Wiersma Says:

    @Arie,

    Het is mij gelukt met een motorcondensator, besteld bij https://www.eoo-bv.nl/178-voor-motor

    Het ruizen is voorbij, en heb nu de radiators rond een delta T van 20 graden kunnen afstellen.

    Ik had een paar verschillende condensators besteld, 5, 4, 3 en 2 uF.
    En ik gebruik de 2uF nu.

    Bedankt voor je artikel.
    Mvg, Wiersma

  49. Chris Says:

    Hallo Arie,
    Ik heb een remeha avanta net als JanE (zie o.a.bericht 107 van 7dec2014) Ik zie nergens of hij er in is geslaagd om de condensator op de juiste draad aan te sluiten. Heb jij daar misschien wel een antwoord op omdat je mogelijk buiten het forum om contact met hem hebt gehad ?
    Anders ga ik de condensator in de nuldraad plaatsen. Alleen zal dan ook de sanitair warm water werking wat minderen. Als ik de goeie draad zou weten dan gaat de ketel bij sww vraag automatisch naar de normale hoge stand ipv de wat door de condensator verlaagde.
    Misschien weet iemand anders inmiddels het antwoord ?
    MvG , Chris

  50. Arie G. Says:

    Hallo Chris,

    Als je kijkt op de installatiehandleiding https://www.remeha.nl/-/media/Websites/RemehaNL/Files/Avanta/NOT-119665-09_Installatie-en-Servicehandleiding-Avanta-24c-28c-35c.pdf
    zie je op pagina 17 onder X2 de circulatiepomp (3). Ik neem aan dat dat de circulatiepomp is. Er staat er ook nog een onder X11 die met nr (7) is aangemerkt.
    Als het pomp 3 is, zou de de condensator in serie met de bruine draad moeten plaatsen, want de blauwe draad wordt altijd als de nuldraad gebruikt.
    Om het verschil in energiegebruik te meten is het handig om het energieverbruik met een energiemeter te meten voor en na de ingreep.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in