OliNo

Duurzame Energie

Hoe verlaag ik de capaciteit van mijn cv-pomp?

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing Geef een reactie

Na het installeren van een Vaillant HR-ketel Solide VHR24-28C afgelopen jaar bleek dat de CV-installatie zoveel hinderlijk gesuis veroorzaakte, dat ingrijpen noodzakelijk was. De oplossing bleek simpeler dan ik in eerste instantie dacht. Zet een condensator in serie met de pomp…

cv pomp

Het verwarmen van slaapkamers in een goed geïsoleerd huis is zonde, zeker als de kinderen de deur uit zijn. Als er dan bij gebruik van vloerverwarming in de kamer ook nog eens thermostatische ventielen op andere radiatoren zitten, blijft er nog maar weinig cv-leiding over waar de ketelpomp zijn energie in kwijt kan. Gevolg: veel gesuis door te snelstromend water.

thermostatische ventiel

Een thermostatisch ventiel op de radiator

Na de aanschaf van mijn nieuwe cv-ketel ontdekte ik pas dat de niet-regelbare pomp over een vermogen van 87 Watt beschikte. Bij de vorige VR-ketel was dat 50 Watt. Zowel de leverancier alsook de fabrikant hadden geen oplossing voor het probleem, behalve dan dat je in je cv-systeem een bypass kunt aanbrengen, waardoor de pomp bij een bepaalde overdruk toch zijn energie kwijt kan. Maar hierdoor wordt de ruis niet minder.
En een suggestie om een tussentransformator toe te passen bleek in de praktijk wat lastig, want welke spanning heb je dan nodig?
Een weerstand in serie met de pomp begrenst ook de stroom hierdoor, maar is riskant gezien het vermogen dat deze moet opnemen.

Totdat ik op het idee kwam om een condensator in serie met de pomp te plaatsen. Deze heeft immers voor wisselspanning ook een bepaalde weerstand, maar dissipeert geen energie.
Na vaststelling van de impedantie van de pomp (V / I = 230 / 0,39) kwam ik uit op zo’n 620 ohm.
De condensator zou een hiermee vergelijkbare impedantie (weerstand) moeten hebben om enig effect te sorteren. Daar voor een condensator geldt dat de impedantie (Z) gelijk is aan 1/ωc, is andersom: C=1/ωZ.
ω (hoeksnelheid) is hierbij gelijk aan 2 x π x f = 2 x 3,14 x 50 = 314.
f (50 hz) is hierbij de frequentie van het lichtnet.
De waarde van C komt hierbij uit op 1 / (314 x 620) = 5 μF.
Bij toepassing van een condensator van (5,5 μF; 450 Volt) bleek de spanning over de pomp nog 156 Volt te bedragen, hetgeen het pompvermogen terugbracht tot ongeveer 46 Watt waarmee het hinderlijk geruis niet meer voorkwam.

cv-pomp

De cv-pomp

Er moet m.i. bij een dergelijke ingreep wel rekening worden gehouden met de volgende factoren:
De pomp moet om oververhitting te voorkomen in staat zijn om het ketelvermogen af te voeren. Beperk daarom de maximale watertemperatuur.
De meeste moderne ketels zijn modulerend, waardoor ze in staat zijn om de vlamhoogte aan te passen aan de gevraagde energie.
Bij openzetten van meerdere radiatoren moet de pomp voldoende capaciteit overhouden voor het rondpompen van het water. Als dit mocht leiden tot te koude radiatoren, kan men door het parallel schakelen van een extra condensator de elektrische weerstand verlagen en daarmee het pompvermogen verhogen.

Een bijeffect van de capaciteitsverlaging is de elektrische vermogensbesparing van ca 40 Watt, hetgeen bij een gemiddelde pomptijd van 6 uur per dag over 7 (winter)maanden een energiebesparing met zich meebrengt van circa 6 x 7 x 30 x 40 Wh = 50,4 kWh.

180 Reacties to “Hoe verlaag ik de capaciteit van mijn cv-pomp?”

  1. Joan Says:

    Hallo allemaal,
    waar kan ik de condensatoren bestellen?

    Alvast bedankt

  2. Arie G. Says:

    @ Joan,

    Ik heb hem bij een elektronicawinkel gekocht waar men losse componenten verkoopt. Deze condensator moet wel 450 Volt bestendig zijn.
    Maar Conrad verkoopt hem ook. Kijk bij de motorcondensatoren:
    http://www1.conrad.nl/scripts/wgate/zcop_nl3/~flN0YXRlPTc3MTE4MzQ1MA==?direkt_aufriss_area=SHOP_AREA_14735&~template=PCAT_AREA_S_browse&p_page_to_display=&catalogs_sub_id=sub6&aktiv=6&navi=oben_2

  3. Joan Says:

    Arie bedankt voor de snelle reactie,
    Jammer dat ik kan niet in de site,misschien heb je een ander adres waar ik kan bestellen?

  4. Wim Says:

    Ik zie hier berekeningen langs komen van P=I*V. Maar dat geld helemaal niet bij een pomp. Volgens mij zitten zijn het draaistroommotoren. Die gebruiken pas energie als je ze tegenhoud. Dus het type wat ook in een fan zit. http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_motor
    Een condensator en een spoel hebben een complexe impedantie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Impedantie . Met andere woorden je kunt rustig een condensator of spoel aansluiten op het lichtnet zonder dat deze warm word. Er gaat een flinke stroom door lopen. Maar de energie word vervolgens weer teruggegeven aan het. 45W trekt hij pas als je alles radiator kranen dichtdraait. En de motor stilhoud.
    Heeft iemand al een meting gedaan met waarin de V/I fase ook word meegerekend?

    @joan,
    http://www.conrad.nl en dan zoeken op motor condensator. (De link werkt bij mij ook niet)
    En ze hebben ze vast ook bij een onderdelen huis.
    Verder bij http://www.farnell.nl Maar dan heb je wel een KvK nummer nodig, en word het met UPS gratis thuisbezorgd!

  5. Arie G. Says:

    @ Wim,

    Bij een ohmse belasting geldt voor het vermogen P = I x V. Algemeen geldt: P=IxVxcos(phi), waarin phi de fasehoek is tussen stroom en spanning. Bij een inductieve en ook capacitieve belasting is cos(phi) kleiner dan 1.
    Bij mijn HR-ketel constateer ik een cos(phi) van 0,94 bij een totaal vermogen van 55 Watt, waarvan de elektronica 10 watt verbruikt. Als de pomp niet draait meet ik een cos(phi) van 0,4. Dat betekent dat de pomp zelf op een cos(phi) uitkomt van circa 0,98.

    Wat jij stelt over een draaistroommotor is niet juist, want dan zou een CV-ketel een driefasenaansluiting moeten hebben. De meest gangbare pompen zijn uitgerust met een asynschrone motor, die voorzien is van een hulpwikkeling om een draaiveld te creëren bij het starten.
    De wat duurdere en zuinigere pompen zijn uitgerust met een gelijkstroommotor.
    Het is niet juist dat pompen geen energie gebruiken. Ga dat maar eens meten met een energiemeter.
    Het is wel juist dat ze meer verbruiken naarmate ze meer moeite moeten doen om water rond te pompen. In het hierboven genoemde experiment heb ik metingen gedaan die corresponderen met de berekeningen en de aannames.
    Na het tussenvoegen van de condensator van 5,5 μF heb ik over de pomp 156 Volt gemeten en over de condensator 170 Volt.
    Dat een condensator geen energie opneemt is verder gemakkelijk te verklaren met het feit dat de stroom 90 graden voorijlt t.o.v. de spanning en de cos(phi) dus nul is.

  6. Jaap Says:

    Weet iemand hoe je de condensator aansluit bij een AWB ThermoElegance 3?
    Installatie pdf (8MB groot): http://www.awb.nl/stepone/data/downloads_sd/06/00/00/installatie-voorschrift-installateur-tea.pdf

    Deze heeft 4 zwarte draden naar de pomp toe (+ een aard-draad).
    Er zit al een condensator bij de pomp maar deze zal wel voor opstarten zijn.

  7. Arie G. Says:

    @ Jaap,

    Aan de handleiding te zien is er e.e.a. regelbaar aan de pomp.
    Wellicht kun je de pompsnelheid ook instellen. Dat moet de installateur in ieder geval weten. Het is ook handig om te weten wat het huidige pompvermogen is. Als de brander afslaat zal de pomp nog enige tijd door blijven lopen. Als je dan het vermogen van de ketel meet en ook nadat de pomp is afgeslagen, kun je aan het verschil bepalen hoeveel de pomp gebruikt.

  8. Jaap Says:

    De pomp gebruikt ongeveer 60W, dus dat zou dan stand 1 moeten zijn.
    Er zit geen knop om tussen stand 1 en stand 2 te schakelen, dus ik denk dat dat electronisch gebeurt.

    Ik het van de 5 draden tijdens het lopen van de pomp proberen te meten waar er spanning op staat maar tussen 2 willekeurige draden staat nooit enige spanning <?). Misschien is mijn multimeter aan vervanging toe.

  9. Arie54 Says:

    Sinds 3 maanden een nieuwe HR ketel van Bosch 35HRC II
    Modulerende pomp en modulerende thermostaat Chonoterm Vision.
    Echter: de pomp draait de hele dag, ook met CV water temperaturen van 28 graden.
    Bij de vorige ketel -een Vaillant VCW20- van 28 jaar oud draaide de pomp alleen wanneer de thermostaat ‘vroeg’
    Gasbesparing wordt teniet gedaan door stroomverbruik. Ik meen 85W voor de pomp. Ketel totaal: 160W opgenomen vermogen.

    Vraag: is het normaal dat de pomp de hele dag draait?
    Heeft iemand een idee…

    Alvast dank,
    Arie

  10. Arie G. Says:

    @ Jaap,

    In de handleiding vind je in hoofstuk 11 op blz. 25 een mogelijkheid om het debiet (is stroomsnelheid) aan te passen met een schroef. Heb je die mogelijkheid al uitgeprobeerd? Verder moet er natuurlijk wel een reden zijn om het vermogen te beperken. Produceert je installatie teveel ruis?
    Als je de leidingen hoort zingen, kan er ook lucht in de leidingen zitten. In dat geval moet je ontluchten, waarbij je er wel op moet letten dat de waterdruk niet te laag wordt.
    Het tussen schakelen van een condensator is in feite een paardenmiddel. Maar als je in de meeste slaapkamers de radiatorknoppen dicht hebt, blijft er weinig leiding meer over om het water doorheen geperst te krijgen en dan krijg je turbulentie en veel geruis.
    Wat betreft de elektrische leidingen voor de pompspanning. Deze zullen afkomstig zijn van een of ander elektronisch stuurcircuit.

  11. Arie G. Says:

    @Arie54,

    Een modulerende thermostaat heeft het voordeel dat de ketelvlam bij het naderen van de gewenste kamertemperatuur gaat moduleren, waardoor de watertemperatuur iets zakt en het rendement van de ketel iets toeneemt. Het nadeel hiervan is dat de pomp ook bij de lage watertemperaturen die weinig bijdragen aan de warmte gewoon door blijft lopen. Ik heb zelf een aan/uit-thermostaat, die uitschakelt als de gewenste kamertemperatuur is bereikt. Met name in voor- en najaar komt het dan regelmatig voor dat er geen warmtevraag is en de pomp na de nalooptijd uitschakelt. Ik neem toch aan dat als je nachtverlaging toepast, de ketel ‘s nachts niet meer gaat branden.
    Of het moet zijn, dat je een weersafhankelijke regeling hebt laten installeren, waarbij een buitenthermometer mede de watertemperatuur bepaalt. In dat geval zou het zo kunnen zijn, dat de ketelpomp gewoon door blijft lopen. Vraag het je installateur.
    Verder vind ik 85 Watt als pompvermogen behoorlijk veel. Is er geen instelmogelijkheid? En 160 Watt voor het totaal is ook wel veel.
    Als dat een dag continu draait zit je op bijna 4 kWh.
    Mijn ketel gebruikt in het stookseizoen van 1 oktober tot 1 mei 132 kWh.

  12. Arnold V Says:

    Ik heb een Vaillant VCW 255 (1999) In mijn ogen nèt nog niet oud genoeg om te vervangen. Daar is pas een nieuwe pomp in geplaatst. Er zit op die nieuwe pomp een 2-standenschakelaar voor 95 Watt èn voor 75 Watt. De oude pomp was zonder schakelaar en alleen 95 Watt.
    Mijn vraag is als leek, en ik zie hier veel verstand voorbij komen, of ik daar wat aan heb? Ooit is het schroefje bij een onderhoudsbeurt uit het bedieningspaneel gebleven zodat je dit makkelijk naar voren kan klappen en het 2-standenschakelaartje op de pomp kan bedienen.

  13. Arie G. Says:

    @Arnold,

    Ik zou hem maar gewoon op 75 Watt zetten. Dat lijkt me voldoende vermogen, tenzij je een heel groot huis hebt en alle radiatoren open staan.

  14. Karel van Broekhoven Says:

    Heeft iemand al eens een gewone dimmer (kun je overal kopen voor schemerlampen en zo) geprobeerd? Die beperkt het pompvermogen ook. Alleen op een andere manier. Je kunt dan het vermogen met een draaiknop of schuif instellen. Als je weet dat er veel warmtevraag komt (koude winterperiode) kun je het vermogen, gelijk met de ketelthermostaat, wat opvoeren.

  15. ca van rij Says:

    Met veel plezier heb ik het stuk gelzen \hoe verlaag ik de capaciteit van de cv pomp\
    De pomp van mijn Vaillant VHR 18-22c verbruikt 75W.
    Ik heb berekend dat ik ongeveer een 6 uF condensator nodig heb om de pomp met ongeveer 25 W in vermogen te doen zakken.
    Als ik echter de condensator er tussen plaats, net zoals bij jullie aangegeven, dan wordt het verbruik 25 W hoger in plaats van lager. Heb ik de condensator wel goed aangesloten. De blauwe kabel van de condensator heb ik aangesloten waar eerst de blauwe kabel zat van de pomp ( op het aansluitblokje). De bruine kabel van de condensator heb ik weer aangesloten op de blauwe kabel naar de pomp.
    De bruine kabel van de pomp naar het aansluitblokje heb ik laten zitten.

    Hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen.

    http://www.conrad.nl/ce/nl/product/441553/MKP-motorcondensator-6F-350mm-kabel/SHOP_AREA_17435&promotionareaSearchDetail=005

  16. Arie G. Says:

    beste ca,

    Aan de voorkant van de ketel rechts zit een aansluitblok met 5 klemmen.
    Op de 4e van boven zit normaliter de bruine draad die naar de pomp gaat.
    Deze draad maak je los en verbindt die met een van de aansluitingen van de condensator. De andere draad van de condensator sluit je aan op de 4e klem van boven (waar eerst de bruine draad zat). Daarmee zet je de condensator in serie met de pomp.

  17. ca van rij Says:

    beste Arie,

    Ik heb de condensator aangesloten zoals je uitgelegd had, echter de meting met de cresta geeft aan dat er 25 Watt meer verbruikt wordt ipv minder ( zou op ongeveer 55 Watt uit moeten komen ).

    Op de pomp zit volgens mij een 2 uF condensator standaard ingebouwd, zou dit iets uit maken.

  18. Arie G. Says:

    Beste ca,

    De pomp bevat een asynchrone motor die met het wisselveld twee kanten op kan draaien bij het starten. Daarom zit er een hulpwikkeling in de motor, waarbij de extra condensator zorgt voor fasedraaiing waardoor de motor wordt gedwongen om een bepaalde kant op te draaien.
    De vraag is verder hoe je het vermogen van de pomp meet. Is dat via de stekker van de CV-ketel? Want er is ook nog een stuk elektronica dat stroom verbruikt.
    Het beste kun je spanning meten over de pomp voor en na de tussenschakeling van de condensator en eventueel ook de wisselstroom als je beschikt over een wisselstroommeter.
    De spanning over de pomp zou in ieder geval lager moeten zijn. Als dat het geval is verbruikt de pomp minder energie. Verder zou je ook een verlaagd geluidsniveau moeten constateren.
    Is het gesuis minder?

  19. eljonco Says:

    @George (38); de verbrandingsgassen bestaan uit CO2 en H2O. Die H2O is water in gasvorm en dat noemen we stoom. Als je energie in vloeibaar water stopt, bijvoorbeeld met een fluitketel op een warmtebron, wordt het water warm en ontsnapt na verloop van tijd stoom uit de fluitketel. Die energie die je er in stopte zit nu in de stoom. Als je stoom weer terug laat condenseren naar water, komt de energie weer als warmte vrij. Daarom kan je je ook zo gemeen verbranden aan stoom; niet alleen omdat het heet is (100 °C) maar omdat het op jouw huid condenseert en z’n warmte afgeeft.
    In de HR ketel is het niet anders. Het condensatieproces van de waterdamp uit de verbrandingsgassen verloopt goed beneden de 50 graden. De vrijgekomen warmte kan je dan benutten om je woning te verwarmen (bv. het retourwater alvast op te warmen voor het langs de verbrandingskamer gaat.
    Mijn CV met modulerende pomp en ingebouwde pompregeling wordt aangestuurd door huisautomatisering. Geen warmtevraag (tapwater noch verwarming)? CV uit. Scheelt 20W voor de voeding van de CV; scheelt 50 euro per jaar.

  20. stefan Says:

    men heeft bij mij een nieuwe pomp in de cv geplaatst, maar deze draait te hard en dus heb ik nu ook last van ruis in de leidingen.

    heb de pomp bekeken , is 77W nominaal vermogen en in de behuizing om ‘m aan te sluiten zit al een losse motorcondensator, MKP 2,5µF.

    kan ik deze gewoon vervangen door een zwaardere, stel 4 µF ?
    Wat is hiervan de te verwachten invloed voor wat betreft de pomploop ?

  21. Arie G. Says:

    @Stefan,

    De condensator (zie reactie 68) is ervoor om de pomp in een bepaalde richting te laten draaien. Daar moet je niets aan veranderen.
    Wat je wel kunt doen is om een condensator van circa 6 µF (let er op dat he spanningsbereik van de condensator 450 Volt is) in serie te plaatsen met de pomp. Probeer te achterhalen op welke aansluitklem de spanningsaansluiting van de pomp zit. Dan zet je de condensator tussen de draad die naar de pomp gaat en de aansluitklem.

  22. Stefan Says:

    @ Arie

    duidelijk, bedankt voor de uitleg.
    Als ik de die extra condensator van circa 6 µF in serie zet, wat mag ik dan ongeveer verwachten wat de pomp gaat doen, moet ik dan denken aan 1/3 of de helft minder snelheid?
    Heb hier totaal geen idee van…

  23. Arie G. Says:

    @Stefan,

    De impedantie Z (weerstand) van jouw pomp is VxV/P = 230×230/77 = 687 Ohm.
    Wil je als condensator een ongeveer gelijkwaardige impedantie toepassen,
    dan moet de condensator een waarde hebben: C = 1/(2 x π x f x Z).
    Dat is 1/(2 x 3,14 x 50 x 687) = 4,63 µF.
    In dat geval staat er nog circa 230 V / wortel(2) = 162 Volt over de pomp. Het nieuwe vermogen wordt dan P = V x V /Z = 162 x 162 / 687 = 38 Watt.
    Als je 5 µF neemt, wordt de impedantie van de condensator ongeveer 8% kleiner en neemt het vermogen van de motor iets toe. Dat is een complexe berekening. Ik kom op 41,6 Watt.
    Bij een condensator van 6 µF houd je aan pompvermogen 51 Watt over.
    Bij 5,5 µF kom je op ongeveer 46 Watt uit.

  24. Stefan Says:

    @Arie,

    nogmaals bedankt voor de heldere uitleg, ik ga er binnenkort mee aan de slag…

  25. Ace Says:

    heb een agpo hr combi ketel. warmwater en cv hebben aparte pompen. dit zijn wilu pompen met een standen schakelaar. heb momenteel veel ruis een soort huilend geluid in mijn leidingen. kan het kwaad als ik de stand van de cv pomp van 3 naar 2 breng of moet je van beide pompen de standen gelijk verlagen? heb voor de test deze naar 2 gebracht van de cv pomp en het geluid was gelijk weg. weet alleen niet of het kwaad kan om deze te verlagen. leidingen zijn goed ontlucht.

  26. Arie G. Says:

    @Ace,

    Ik denk dat het verlagen van de pompcapaciteit een verstandige zet was, zeker als daardoor de ruis en het gehuil verdwenen zijn. De pomp voor warm water heeft geen invloed op de radiatoren, dus die kan je gerust onafhankelijk van de andere pomp instellen.

  27. Bernard Says:

    Woon nu in een ander huis. Deze heeft ook de 24-28C. En…er gaat een enorme ruis door het huis. vaillant adviseerde een bypass, maar de ruis blijft en ik erger mij er aan. Kan iemand mij duiden hoe precies die condensator aan te sluiten. Een klein schema zou erg welkom zijn. Vast bedankt voor de reactie.

  28. Arie G. Says:

    @ Bernard,

    Een bypass heeft een zekere overdruk nodig om open te gaan, waardoor er een parallelle waterstroom bij de ketel plaats vindt. Ik heb er bij mij ook zo’n bypass in gezet, maar die gaat nooit open.
    Ik zal je een schema mailen, dat deel uit maakte van de handleiding.
    Als je de keteldeur aan de voorkant losmaakt, zie je rechtsonder een contactstrip met 5 aansluitingen. De een na onderste gaat naar de pomp.
    Die maak je los en verbind je met een kant van de condensator. Op het schema is dat de aansluiting WPL4. De andere aansluiting van de condensator verbind je met de aansluiting die je hebt losgemaakt.
    Neem wel een condensator die wisselspanningsbestendig is, dus geen elco.

  29. Bernard Says:

    Beste Arie, dank je voor jouw advies.

    Ondertussen heb ik een condensator op de kop kunnen tikken.
    Het is een 5 uF geworden die geschikt is voor 420 tot 470 volt AC.

    Mijn pomp is 95 watt en verbruikt 0,40 amp. Mijn rekencapaciteiten zijn niet heel bijzonder en ik kan daarom niet inschatten hoeveel watt de pomp nu gaat nemen. Ik ga de condensator maar plaatsen en kijken of het ruisen minder word. Mijn bevindingen zal ik hier delen.

  30. Bernard Says:

    Met de condensator meet ik 144 volt, zonder 226 volt. Geen idee hoeveel watt de pomp nu gebruikt. Ruis is een stuk minder. Toch blijf ik de radiator in de keuken verdenken. Als die dicht is is alle ruis weg. ik kijk het even aan.

  31. Arie G. Says:

    @ Bernard,

    Het vermogen is evenredig met het kwadraat van de spanning.
    Ik kom daarmee op 95*(144*144)/(226*226)= 38,6 Watt.

  32. Bernard Says:

    @Arie…Dank je voor je reactie. Wordt zeer op prijs gesteld. Mijn gevoel zij al dat het wattage wat aan de lage kant is. Heb vandaag een condensator van 6uF geregeld om te kijken of de pomp iets harder kan. Vind 38 watt ipv 95 watt aan de krappe kant om te verwarmen. Heb heet water getest en dat was toch wel goed heet met een goede doorstroming. Als ik de condensator van 6 uF heb gemonteerd laat ik even weten hoe die gaat.

  33. Arie G. Says:

    @ Bernard,

    Je kunt er ook een condensator van 1 µF er aan parallel zetten. Dan heb je ook 6 µF.
    In mijn ketel heb ik een condensator van 1 µF parallel geschakeld met een condensator van 4,5 µF, waardoor ik uitkom op 5,5 µF.
    Met 6 µF zul je ongeveer op een vermogen uitkomen van 48 tot 50 watt.
    Is afhankelijk van de beschikbare spanning die tussen 226 en 230 Volt kan variëren.

  34. Bob Heinen Says:

    Ik heb vandaag ook de stap gewaagd en een condensator geplaatst.

    Ik had net als Stefan (antw. 70) een pomp van rond de 77W. Met een 6 µF condensator is dit teruggebracht naar ongeveer 55W.

    Geluid is helemaal verdwenen, en besparing van enkele euro’s per jaar.

  35. Dan Says:

    heeft iemand dit al eens geprobeerd bij een Remeha Avanta? mijn pomp doet standaard 110 watt (125 bij warm water bereiding).
    Als ik een condensator plaats, heeft dit ook effect op het bereiden van warm water?

  36. Aydemir Says:

    De buren hebben 2 radiatoren verwijderd uit hun huis. sindsdien tikt hun cv bij elke warmtevraag. Zou een verlaaging van de pompcapaciteit oplossing kunnen bieden

  37. Arie G. Says:

    @ Aydemir,

    Het tikken van de verwarming duidt m.i. vaak op versnelde verwarming en daardoor uitzetting van materialen.
    Misschien heeft men de watertemperatuur hoger gezet, want als je 2 radiatoren verwijdert, heb je een lagere capaciteit van de radiatoren. Om dat te compenseren zou het kunnen zijn dat men de maximum watertemperatuur heeft verhoogd, waardoor de watertemperatuur snel stijgt bij het opstartproces. Ze zouden de watertemperatuur kunnen verlagen en kijken wat het effect daarvan is.
    Een bijeffect van het verwijderen van radiatoren is dat het water door de overgebleven radiatoren sneller zal stromen en wellicht ook sneller opwarmen.

    Of doet het probleem zich ook voor als de verwarming al geruime tijd aan staat?
    Met wat meer gegevens is het gemakkelijker om conclusies te trekken.

  38. Arie G. Says:

    @ Dan,

    Als je een condensator in serie met de pomp plaatst, heeft dat inderdaad ook effect op de warmtewisseling voor het tapwater. Of dat een probleem is, is voor mij niet duidelijk.
    Bij mijn Vaillant-ketel werkt de pomp nu op 46 watt i.p.v. 87.
    Maar mijn tapwater werkt al 8 jaar met condensator probleemloos. Mogelijk loopt de capaciteit iets terug.
    Als je turbulentie (suizen) hebt in de leidingen, loont het de moeite om het uit te proberen.

  39. Aydemir Says:

    @ Arie G.,

    Ze hebben het altijd op 20 graden of hoger staan. meteen na het instellen hoor je deze getik. Als de kamer op temperatuur is stopt het even en start het weer. in verdenk dus bij elke warmtevraag van het CV. Het getik is variërend van een minuut tot kwartier. maar blijft terugkomen. Het lijkt op het openen van een Grolsch flesje.

  40. Aydemir Says:

    @ Arie G.,

    We hebben de zelfde valliant ketel. Er is een mogelijkheid de pomp anders in te stellen. Optie 0 is pomp draait continue en optie 1 is pomp draait bij warmtevraag. Hij staat op 1. Heeft het nut dit op 0 te zetten.

  41. Arie G. Says:

    @ Aydemir,

    Met google zoekende op “tikken verwarming” vond ik bijgaande website:
    http://www.woonwebsite.nl/idee/tikken-verwarming/2846.
    Het heeft te maken met uitzetting/krimping door temperatuurwisseling.
    Door dat de radiatoren zijn vervangen zijn er extra leidingen aangelegd, die misschien onder materiaalspanning aan de wand zijn vastgezet. Het kan misschien helpen om de bevestigingspunten wat losser te maken.

    Wat betreft het instellen van de pomp, zou ik het laten zoals het nu is. Als de ketel niet hoeft te branden, hoeft het water ook niet te circuleren. Wel hebben de meeste pompen een nalooptijd. Want als de ketel afslaat, moet het daarin aanwezige warme water wel circuleren.

  42. Aydemir Says:

    @ Arie G.,

    Ze hebben geen extra leidingen aangelegd, het waren allerbij het eind gedeelten. Uitzetten heb ik ook gedacht maar is het niet. Ik kan de uitzetting wel horen maar is niet storend. dit getik is ook te horen met oordopjes. Ik heb iets gelezen over deellastinstelling. Deze staat standard op 65%. en kan afgesteld worden 35 tot 75%. Is het verlagen misschien een oplossing.

  43. Arie G. Says:

    @ Aydemir,

    Met de deellastinstelling verlaag je het verbrandingsvermogen, waardoor de ketel minder gas krijgt en de vlam lager is.
    Dat zal m.i. niet helpen.
    Het kan natuurlijk zijn dat door het verwijderen van de radiatoren de resterende verwarmingsbuizen meer vrijheid hebben gekregen en dus gemakkelijker door uitzetting en krimp bewegen door muren en/of bevestigingspunten.
    Een ketel zal door de thermostaat aan- en uitgaan met de bijkomende temperatuurvariaties van het cv-water. Dat veroorzaakt m.i. het getik.
    Ik zou de buren adviseren om de bevestigingspunten wat losser te draaien om te zien/horen wat het effect is.
    Verder is het verstandig om te kijken of de waterdruk boven 1 atmosfeer is en of alle radiatoren zijn ontlucht.

  44. Aydemir Says:

    @ Arie G.,

    Waterdruk en ontluchting is nagekeken en goed. Bevestigingen zijn ook wat losser gemaakt. Maar probleem is zelfde. We gaan vannacht proberen samen met buurman te achterhalen waar het vandaan komt. Ik heb een monteurs service instructie. hier staan dingen wat ik niet begrijp. Kunt u mij misschien vertellen wat ze betekenen. branderinschakelvertaging en pomp nalooptijd.

  45. Arie G. Says:

    @ Aydemir,

    Het tikken van verwarmingen komt wel vaker voor. Bij mij thuis in het begin van het stookseizoen, maar dan alleen ‘s morgens als de CV opstart en de leidingen nog koud zijn.
    Het probleem heeft in ieder geval te maken met krimpen en uitzetten.
    De CV-pijpen lopen ook door muren. Zitten ze daar niet klem?
    Kijk ook eens op het forum: http://forum.fok.nl/topic/1254584.
    Daar staan nogal wat hints.

    De branderinschakelvertraging zorgt ervoor dat de brander van de ketel niet te snel achter elkaar aanslaat en weer uitgaat als de thermostaat snel wisselt. Het water moet de gelegenheid krijgen om zijn warmte af te staan aan de radiatoren, zodat het wat afkoelt. Na de vertraging gaat de ketel weer branden, tot de maximale watertemperatuur is bereikt.
    De pompnalooptijd zorgt ervoor dat als de thermostaat niet meer vraagt en de ketelbrander ermee stopt, de pomp nog een tijdje door blijft lopen om het in de ketel aanwezige warme water naar de radiatoren te pompen.
    Ik verwacht niet dat beide instellingen iets met het probleem te maken hebben.

  46. Arie G. Says:

    @ Aydemir,

    Ik lees nog een optie op het forum.
    Verlaag in de ketel de maximum-watertemperatuur naar 60 graden. Dan wordt het temperatuurverschil tussen koud en warm wat minder en zullen de leidingen ook minder uitzetten.
    Zeker met de huidige warme winter kun je de temperatuurinstelling wel verlagen.

  47. Zwerius Kriegsman Says:

    Nog even terugkomend op de condensator in serie met een asynchrone motor.
    Ik heb dat trucje al verschillende keren toegepast om toerentallen te verlagen van bijv. CV-pompen of ventilatoren van ventilatiesystemen.
    Uiteraard gaat het opgenomen vermogen omlaag. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het rendement (dat van dergelijke motoren al vreselijk slecht is) nog verder omlaag gaat. Je vergroot namelijk de slip (voor de mensen die dat begrip niet kennen, slip is het procentuele verschil in toerental tussen het magnetische draaiveld en het toerental van de de rotor).
    Het gaat in het geval van CV-pompen en ventilatoren weliswaar om asynchrone motoren, maar ze hebben sowieso al een “raar” toerental van bijv. 2200 rpm. Normaal zou zijn bijv. 4% (of iets meer bij kleinere motoren) onder een synchroon toerental van bijv. 3000 rpm. Dus iets in de buurt van 2750-2900 rpm. Het lijkt er dus op dat deze motoren sowieso al met een enorme slip werken en dat we dat met onze condensatoren alleen maar groter maken. Wie kan er iets zeggen over de invloed op het rendement als we een serie-condensator toevoegen.

  48. Arie G. Says:

    @ Zwerius,

    Over het rendement van een pomp die op een lagere spanning werkt kan ik geen zinnig woord zeggen. Ik denk dat er bij een asynchrone motor een relatie is tussen de belasting en de slip. Hoe hoger de belasting, hoe hoger de slip. Bij een lagere spanning zal de slip hoger zijn, maar wat is de relatie tussen pompvermogen en pompsnelheid. Ik kan me voorstellen dat er bij een lagere pompsnelheid minder turbulentie optreedt in de leidingen en er dan relatief minder vermogen nodig is.

  49. JanE Says:

    @Arie,
    Ik heb een Grundfos pomp met lage en hoge stand (70W en 90W). De lage stand wordt gebruikt bij CV bedrijf en de hoge als er warm water vraag is. Ik zou de spanning voor de lage stand willen verlagen want mijn dT is te klein. De pomp heeft 4 draden, bruin, blauw, zwart en wit. Op welke draad zou ik de condensator moeten zetten?

  50. Arie G. Says:

    @Jan,
    Ik ken de pomp niet. Ik weet ook niet of de interne aansluitingen op internet zijn te vinden of in het meegeleverde schema van de CV-ketel.
    In de regel wordt de blauwe draad als de nul-draad gebruik en de bruine draad als spanningsdraad. Tussen beide draden staat circa 230 Volt. Vermoedelijk zijn de twee andere draden (zwart en wit) de draden die de verbonden zijn met de schakelaar, waarmee de spanning naar de juiste wikkeling van de pomp wordt geleid.
    Als je een multimeter hebt kun je door deze op wisselspanning en 500 V te zetten meten of er 230 V staat tussen de bruine en de blauwe draad.
    Het handigst is het om de stekker zodanig in het stopcontact te steken, dat er tussen de bruine draad en de massa van de ketel 230 V staat. Is dat niet het geval, moet je de stekker omdraaien. Dan weet je zeker dat op dat moment de blauwe draad spanningsloos is.
    Kijk dan welke van de witte en zwarte draad spanning heeft bij een bepaalde stand van de schakelaar.
    Als je dat weet, zou je de aansluiting van de juiste draad los moeten maken (stekker er uit natuurlijk) en tussen de draad en het aansluitpunt de condensator plaatsen.
    Dit is een vermoeden. Je moet eerst meten of het zo is.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in