OliNo

Duurzame Energie

Zonnepanelen in de schaduw

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie Geef een reactie

Zoals waarschijnlijk bekend heeft schaduwval op zonnepanelen een grote invloed op het momentaan vermogen. Daarom heb ik bij de plaatsing van mijn zonnepanelen hiermee ook rekening gehouden. Het is nu december 2006 en de zon staat vrij laag. Wat schets mijn verbazing. Tussen mijn twee identieke inverters, waarop ongeveer 1250 Wp aan zonnepanelen per inverter aangesloten is, zit een verschil van een factor 4 qua momentaan vermogen. Blijkbaar is er toch iets aan de hand….

Zonnepanelen in de schaduw


Bij de plaatsing van de panelen tijdens de zomer heb ik rekening gehouden met schaduwval door ze voldoende ver uit elkaar te plaatsen. Zie ook het artikel “2500W aan zonnepanelen”. Daarom had ik ook niet het vermoeden dat schaduwval in de winter, waarbij de zon een stuk lager staat, toch een probleem zou worden.

Zonnepanelen

De schaduwval van de zonnepanelen in de zomer

Ik werd getriggerd dat er iets aan de hand was tijdens mijn wekelijkse meteropname van elektra, gas en water in de meterkast. In deze zelfde meterkast hangen ook mijn twee Sunmaster QS2000 inverters die de zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Normaal gesproken geven deze twee inverters ongeveer dezelfde waarde aan omdat er ongeveer evenveel zonnepanelen gekoppeld zijn per inverter. Nu zat er een fors verschil tussen inverter 1 en inverter 2. Inverter 1 gaf 4 x minder momentaan vermogen dan inverter 2.

Sunmaster QS2000 inverter

Een Sunmaster QS2000 inverter

De aansluitingen van de zonnepanelen

Voordat ik laat zien wat nu precies de oorzaak is van het verschil, is het belangrijk om te weten hoe de zonnepanelen precies aangesloten zijn op de twee inverters. De zonnepanelen staan allemaal in serie en zijn verdeeld in twee groepen (rood en geel). Elke groep is aangesloten op een eigen inverter volgens het onderstaande schema (zie foto).

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_aansluit-schema-400.jpg

De zonnepanelen zijn in serie aangesloten op twee inverters.

De rode groep van 10 panelen is aangesloten op inverter 1. De gele groep van 8 panelen is aangesloten op inverter 2. De panelen zijn in serie aangesloten volgens de oplopende nummering.

Groep Inverter 125 Wp 190 Wp Totaal (Wp)
Rood 1 10 x - 1250 Wp
Geel 2 5 x 3 x 1195 Wp
Totaal 2445

Op inverter 1 (rood) zit dus 1250 Wp en inverter 2 (geel) zit 1195 Wp. Helemaal achter op het dak zit nog een 88 Wp paneel met zijn eigen inverter. Totaal 2533 Wp aan zonnepanelen.

Groot verschil

Iets voor 12 uur zit er een factor 4 verschil tussen het vermogen van inverter 1 (87W) en inverter 2 (292W). Dit heeft mijn getriggerd om het dak op te klimmen en te kijken wat er precies aan de hand was.

Het eerste wat me opviel toen ik boven op mijn dak stond was dat de zon toch wel lekker warm was. Het is vandaag op 9 december 2006 een heldere hemel en de zon wordt niet gehinderd door de wolken. Dat zou kunnen betekenen dat er toch nog wel wat energie te halen is via mijn panelen.

Zoals verwacht staat de zon behoorlijk laag ten opzichte van mijn zonnepanelen in de winter. Hierdoor krijg je meer schaduwval en zijn de schaduwen van objecten ook veel langer

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lage-zon-400.jpg

De zon staat erg laag in december

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lange_schaduw-400.jpg

De lage zon veroorzaakt lange schaduwen

Verder viel het me op dat er wel degelijk schaduwval is op mijn panelen. Een van de oorzaken van de schaduwval wordt veroorzaakt door de metalen pijpen die voor mijn zonnepanelen staan. De pijpen zijn van mijn centrale verwarming en mijn drie aangrenzende buren. Ik had wel wat schaduwval hiervan verwacht maar niet gedacht dat ze invloed hadden op twee rijen van zonnepanelen. Aangezien de eerste drie rijen in serie aangesloten zijn op inverter 1 heeft de schaduw van deze pijpen een grote invloed op deze inverter.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp-400.jpg

De pijpen werpen een flinke schaduw op twee rijen zonnepanelen

De schaduw van de pijp blokkeert het zonlicht van 8 cellen van paneel 3 (rood) en 6 cellen van paneel 4 (rood) in de tweede rij. Nu zou je verwachten dat dit maar een kleine invloed zou hebben op de totale opbrengst van de panelen omdat er totaal 360 cellen (10 panelen x 36 cellen per paneel) aangesloten zijn op de eerste inverter. Dit is helaas niet waar. Schaduw op een zonnecel heeft een enorme invloed op zijn weerstand, deze neemt namelijk fors toe. En aangezien alle 360 cellen in serie staan heeft dit een grote invloed op totale weerstand van de eerste 10 zonnepanelen die aangesloten zijn op inverter 1.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp2-400.jpg

De schaduwval op zonnepaneel nummer 4 (rood) van de tweede rij

De overige schaduwval wordt veroorzaak door de panelen zelf. De meeste panelen krijgen een kleine schaduwrand afkomstig van de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_randje-schaduw-400.jpg

Ook de zonnepanelen zelf werpen een kleine schaduw op elkaar

De grootste schaduw wordt veroorzaakt door de drie grote 190 Wp panelen achter op het dak. In principe heeft niemand daar last van met uitzondering van mijn oude 88 Wp. Deze zit nu voor de helft in de schaduw door de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_half-in-de-schaduw-400.jpg

Het 88 Wp zonnepaneel half in de schaduw van zijn 3 grote broers (3 x 190 Wp).

15 minuten later

Ongeveer 15 minuten later ben ik nog eens gaan kijken naar het momentaan vermogen van mijn inverters. Wat bleek. Het vermogen van Inverter 1 is inmiddels opgeklommen van 4% (87 W) naar 22% (390 W), dit is meer dan 5 keer zoveel. Blijkbaar is zon nu zo van stand veranderd dat er minder schaduw op de eerste rijen van panelen terecht komt. Het effect is enorm.

Meet resultaten

Om een idee te geven hoe snel de opbrengst van de zonnepanelen kan veranderen door het veranderen van de positie van de zon in de winter, heb ik een aantal meetgegevens in een tabel gezet. De hemel zelf was helder zonder noemenswaardige wolken. Het verschil in vermogen wordt dus puur veroorzaakt door de schaduwval en de hoek van de zon ten opzichte van de panelen.

  Vermogen  
Tijd Inverter (% Max.) (Watt) Voltage (V) Stroom (A)
11:42 1 4% 87 198 0,4
11:42 2 16% 292 153 1,9
12:05 1 22% 390 151 2,6
12:05 2 19% 336 149 2,2
12:54 1 25% 432 146 2,9
12:54 2 20% 356 162 2,1

De meetresultaten van de twee inverters

Oplossing

De oplossing ligt voor de hand zou je denken….Gewoon de panelen allemaal een stukje opschuiven en voila: Geen schaduw meer. Helaas is dat in mijn geval niet mogelijk om ik al elke cm van mijn dak benut heb. Als ik panelen zou gaan opschuiven kom ik op het dak van de buren terecht en dat wou ik eigenlijk voorkomen.

Gelukkig is de opbrengst van zonnepanelen in de winter veel lager dan in de zomer door de korte dagen en de zwakke zon. Hierdoor is de invloed van schaduw in de winter op de totale jaaropbrengst niet zo heel hoog. Maar als je schaduw op de zonnepanelen helemaal kunt voorkomen dan is dat natuurlijk altijd interessant.

Achtergrond informatie

Meer informatie over de invloed van schaduw op zonnepanelen kun je vinden in het artikel “Kwantificeren van schaduweffecten bij PV-systemen met AC-modules” van Polder PV.

86 Reacties to “Zonnepanelen in de schaduw”

 1. Pieter Says:

  Door het dak van de buren te gebruiken zou je de afstand tussen rijen groter kunnen maken en de opbrengst vergroten. Als je de buren nou eens de helft van de meeropbrengst aanbied, zijn ze dan niet te verleiden?

 2. Jeroen Says:

  Ik zie hierin twee problemen:

  • Het lijkt me moeilijk om de exacte meeropbrengst te kwantificeren (en te verifiëren).

  • Wat gebeurt er nu als er een lekkage op het dak bij de buren ontstaat? Helaas staat een plat dak er om bekend dat er zo af en toe lekkages kunnen optreden. De kans is dan erg groot dat mijn draagconstructie voor mijn panelen daarvan dan de schuld krijgt, en daar zit ik niet op te wachten.

  Het is inderdaad wel heel jammer dat er zoveel dak oppervlakte (van de buren) onbenut blijft. Of weet iemand hiervoor een goede oplossing?

 3. JeroenH Says:

  Ik zou het niet doen… wat jij zegt over aansprakelijkheid is waar. Zelfs als je er goede afspraken over maakt zou er onenigheid kunnen ontstaan over de oorzaak van de lekkage. Het zou jammer zijn om de goede band met je buren op het spel te zetten voor een paar kWh extra. Want dat is het natuurlijk ook: de winst die behaalt zal marginaal zijn, afgezet tegen je totale jaaropbrengst. Ik ga nu mijn eerste winter met PV-panelen in en het geeft mij echt een “slecht gevoel” als zie hoe de maandopbrengst keldert…

 4. Henk Says:

  Waarschijnlijk een domme vraag van een lezer die weinig afweet van zonnepanelen.
  In hoeverre zou je kunnen profiteren van gereflecteerd zonlicht. Kun je bijvoorbeeld met realtief goedkope “spiegels” die slim opgesteld staan toch merkbaar profiteren van de lage zonnestand? (Dit zou voor “starters” met b.v. maar één zonnepaneel een aardige optie kunnen zijn. Je verdient je eerste investering dan sneller terug om vervolgens een tweede zonnepaneel aan te kunnen schaffen enz…) Uiteraard moeten de “spiegels” niet meedraaien met de zon of zo! Wie heeft er tijd voor wat natuurkunde / electrotechniek bijlessen?

 5. Jeroen Says:

  Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden. Ik zal mijn best doen om dit antwoord niet in deze laatste categorie te laten vallen…

  Spiegels kunnen alleen gebruikt worden om rechtstreekse zonnestralen (die parallel lopen) te bundelen in een bepaalde richting (zoals op een zonnepaneel). Deze techniek heet Concentrated Solar Power (CSP), zie ook het artikel “Zonthermische krachtcentrales (CSP), een zonnnige toekomst”

  In Nederland heb je ook veel bewolkte dagen waarbij je veel diffuus licht hebt waarbij het licht uit allerlei verschillende richtingen komt. Dit diffuus licht kun je niet bundelen met een spiegel.

  Een andere techniek om licht te bundelen is door het gebruik van fresnel lenzen. Maar ook hier geldt dat dit alleen werkt met directe zonnestralen.

  Een ander nadeel van CSP is dat de spiegels de zon continue moeten volgen om ervoor te zorgen dat de zonnestralen ook altijd gebundeld worden richting de zonnepanelen (of andere zonne energie omzetters). Hiervoor heb je een zogenaamde “solar tracker” nodig.

  Het nadeel van een solar tracker is dat deze mechanisch is (en dus onderhoud nodig heeft). Een PV paneel daarentegen is bijna volledig onderhoudsvrij in zijn levensduur van 30 jaar.

  CSP is vooral interessant in landen waar de zon het hele jaar door volop beschikbaar is.

 6. Zak Says:

  De truuk lijkt me om de niet-medewerkende cellen te isoleren van de cellen die wel zon krijgen. Helaas gaat dat niet omdat de cellen in de panelen waarschijnlijk al in serie staan.

  Misschien is het wel mogelijk om de indeling als volgt te veranderen:

  zuiden

  AAAAAAAA
  BBBBBBBB
  (ruimte)
  AAAAAAAA
  BBBBBBBB
  (ruimte)
  AAAAAAAA
  BBBBBBBB
  (ruimte)

  noorden

  de panelen van groep A hebben altijd zon (avnwege de extra tussenruimte) en je offert de output van panelen B op bij laagstaande zon. Dat is misschien beter dan dat van A en B beiden een rand in de schaduw zit.

  Maar B zit nu wel langer in de schaduw dan bij gelijke tussenruimte. Het is de vraag of dat wel zo zinvol is.

  Het is ook een mogelijkheid om rij A meer rechtop te zetten. Ze vangen dan meer laagstaande zon, terwijl B dan beter ligt voor zon die hoog staat.

  Ik vraag me af of er zo verbeterd kan worden. Het gaat je waarschijnlijk om de totale output per jaar, en niet om ook op donkere dagen nog output te hebben.

 7. Jeroen Says:

  Ik vraag me af wat het effect is op het hele jaar.

  Als ik sommige panelen rechtop ga zetten dan wordt de schaduwval erachter groter en moet de afstand naar de volgende rij groter worden. Vuistregel: afstand = 2 x hoogte van het paneel.

  Verder zal in de zomer als de zon hoog staat de rechtopstaande panelen iets minder kunnen gaan opleveren omdat de hoek ongunstiger is.

  Het zou mooi zijn als er een computer programma is waarmee dit gesimuleerd kan worden. Ik voel er weinig voor om met 1200 Kg aan tegels te gaan slepen en dan tot de ontdekking te komen dat het niets opgeleverd heeft (of erger nog, misschien verslechterd heeft). Een ander probleem is dat je het effect pas kunt zien na 1 jaar. Het gaat immers om de jaar opbrengst.

 8. marco Says:

  ik zie dat je 2 soorten panelen op 1 inverter gebruikt, de 125 en de 190 wp in één string is geen goed idee omdat de voltage en stromen niet te combineren zijn

 9. marco Says:

  marco@solarnrg.nl

 10. marco Says:

  Na het een en ander gechecked te hebben zie ik dat het wel kan, de stromen zijn bijna gelijk van de 2 verschillende panelen dus dat moet idd wel goed gaan, ik was iets te voorbarig in mijn comclusie :)

 11. Pieter Says:

  Een paar jaar geleden was er iemand in het nieuws die tussen zijn PV-panelen opengenknipte chipszakken plakte. Hij wist de opbrengst daarmee signifikant te verhogen. Wel gingen zijn (in het paneel geintegreerde) inverters door de hoge temperatuur kapot. Maar als je geen AC-modules hebt, maar een gewone string of centrale inverter moet dit experiment veilig te herhalen zijn.

 12. Jeroen8 Says:

  Heb je hiervan een link of een document?

  Is het bekend hoeveel de jaaropbrengt hiermee kan toenemen?

  Ik was in de veronderstelling dat dit alleen werkt als je direct zonlicht hebt en dan heb je een tracker nodig om ervoor te zorgen dat het licht allemaal netjes op de panelen terecht komt.

  Of is dit een verhaal voor de mythbusters… :-)

 13. polderjongen Says:

  Bericht waar Pieter het over heeft komt uit Natuurstroomkrantje van NUON (mei/juni 2001) en De Kleine Aarde (winter 2001), beide in mijn bezit. De heer Johan Pater uit Arnhem, NUON medewerker (…) had zijn kinderen van die hartstikke foute uit aluminiumlaminaat bestaande chipszakken laten leegvreten en die omgekeerd op een neppaneel geplakt en tegenover zijn van OK4tjes voorziene (Sunpower) panelen geplaatst zodat extra zonlicht op zijn mooie dure paneeltjes viel. Hartstikke mooi, hij repte in het Kleine Aarde artikel maar liefst van 53 procent (!!!) hogere opbrengst.

  Tijdje later hoorde ik in de wandelgangen van ODE dat er toch iets “misgegaan” bleek te zijn. Iets van een OK4 frame wat van een van de zwaar overbelaste paneeltjes was gesmolten geloof ik.

  Nooit meer iets over gehoord…. :-(

  Toch leuk geprobeerd. ;-)

  Dank voor de aandacht aan de schaduweffecten, overigens, en link naar mijn artikelen daarover.

  Zorg in ieder geval in de zomer dat je geen beschaduwing hebt. Slagschaduw in de winterperiode is vaak slecht te voorkomen, maar met een batterij zoals jij hebt, maakt het evt. (zeer kleine) verlies in de winterperiode binnen no-time weer goed op 1 dikke zomerse dag. Ik heb max. 1-2% verlies op jaarbasis door tijdelijke beschaduwing van 4 van mijn 10 panelen in hartje winter. Is mee te “leven”, en ik vind het wel leuk om die effecten te kwantificeren en zichtbaar te maken omdat ik nog steeds alles individueel kan uitlezen. Zie bijv.:

  http://www.polderpv.nl/totaaloverzichten_NDO.htm#NDOSG

  Als je toch wilt prutsen, zou je kunnen overwegen om alleen de achterste rij rechtop te zetten en iets vertikaler, maar dan krijg je weer gezeur met lelijke achterkant van panelen die vanaf de grond goed te zien zijn.

  Let bij stringopstellingen altijd op dat bij voorkeur gelijksoortige panelen en ook identiek opgestelde panelen op 1 inverter worden aangesloten, zie opmerkingen van Marco daarover (al blijkt het in jouw specifieke geval mee te vallen).

  Voorkomen is beter dan genezen…

  Zuukzes

 14. polderjongen Says:

  Hoi, ik heb het artikel over de chipszakken maar meteen gescand en ter download op Polder PV gezet.

  Volg deze link:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PVactueel.htm#21dec2006_schaduwcollega

  Uw duurzame dienaar…

  ;-)

 15. jorgen Says:

  Als er schaduw valt op een PV cel neemt de weerstand toe (in feite wordt er minder fotostroom gegenereerd in die cel, waardoor in de hele keten minder stroom loopt). Dat betekent dat de spanning van de overige panelen over deze PV cel komt te staan. Daarvoor zitten er diodes over de PV cel of over groepen cellen (Mijn Scheuten Multisol 200 bevat 4 diodes). Wordt de externe spanning te hoog (zo hoog dat die de spanning uit de beschaduwde cel compenseert (ompoling))dan gaat de diode geleiden en by-passed de stroom het beschaduwde paneel.

  Je zou dan verwachten dat de opbrengst van de keten waarin een cel beschaduwd is gelijk is aan de normale opbrengst minus 1 tot 2 maal de opbrengst van de beschaduwde cel (of celgroep). Misschien zie ik nog wat over het hoofd.

  Elk van mijn panelen is ingedeeld in 4 groepen cellen met een bypass diode erover. De groepen zitten in lengterichting op het paneel. Valt nu een schaduw overdwars over het paneel (zoals in jouw geval de schoorsteen) dan zijn toch effectief alle 4 groepen buiten werking. Zou de schaduw in lengterichting vallen dan is 1 groep buitenwerking en doet het paneel het dus nog voor 75%.

 16. Paul Says:

  En het is geen optie om de de achterste rijen omhoog te plaatsen ? zo hou je de stand van je panelen goed, en hou je ze uit de schaduw van de panelen die ervoor staan. zo op de fotos te zien, gaat het maar om een paar cm per rij welke je omhoog hoeft. zou zelf oom nog een zaag in die pijp zetten, kan best 20cm af ;-)

 17. Jeroen8 Says:

  Elke rij elke keer iets hoger plaatsen is geen optie omdat je dan toch over een behoorlijke verhoging hebt bij de laatste rij. Dan krijg je toch een moeilijke dakconstructie.

  Een andere optie is om de laatste rij iets naar achter te zetten. Maar de vraag is dan hoeveel levert dit extra op op jaarbasis en hoeveel verlies ik dan extra (in de zomer periode) van mijn 88 Wp paneel achter op mijn dak.

  Het liefst zou je dit willen simuleren met een computer programma zodat je de verschillende scenario’s kunt doorrekenen. Want je ziet pas na 1 jaar wat het effect is op de jaar opbrengst.

 18. Jeroen8 Says:

  Wat betreft die CV pijp. Daar kan ik best 20 cm af halen, maar of mijn andere 3 buren dat ook een goed plan vinden betwijfel ik (het gaat om totaal 4 CV pijpen).

  En als er in de toekomst iets mis gaat met hun CV installatie dan weet ik wel bij wie ze als eerste op de stoep staan…

 19. Peter Says:

  hallo iedereen,

  ik botste toevallig op deze site terwijl ik aan het snuffelen was voor mijn komende installatie van zonnepanelen.

  Het leek me daarom een idee om hier ff mijn vraag te lanceren.

  Heeft iemand ervaring met een tracker systeem ( paal die meedraait naar de zon). volgens wat ik hoor ligt het rendement pakken hoger dan vergelijkbare vaste panelen en is de investeringskost, niet veel hoger dan andere systemen?

  enige ideeën of goede tips?

  Mvg,
  Peter

 20. Peter Says:

  ik botste toevallig op deze site terwijl ik aan het snuffelen was voor mijn komende installatie van zonnepanelen.

  Het leek me daarom een idee om hier ff mijn vraag te lanceren.

  Heeft iemand ervaring met een tracker systeem ( paal die meedraait naar de zon). volgens wat ik hoor ligt het rendement pakken hoger dan vergelijkbare vaste panelen en is de investeringskost, niet veel hoger dan andere systemen?

  enige ideeën of goede tips?

  Mvg,
  Peter

 21. JeroenH Says:

  Heeft iemand ervaring met een tracker systeem

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar er wel vrij veel over gelezen. In het kort komt het er op neer dat het vooral in Nederland niet gedaan wordt om de volgende redenen:

  • De aanschafkosten zijn toch vrij hoog, als je de fundamenten, paal, en tracker meerekent.
  • Er komen onderhoudskosten om de hoek kijken. Vast opgestelde panelen hebben eigenlijk geen onderhoud nodig.
  • Wind is een probleem; het kan in Nederland nogal eens hard waaien. Een tracker moet extra stevig (=extra duur) zijn om hier tegen te kunnen.
  • Een tracker levert alleen extra opbrengst op bij zonneschijn, bij bewolkt weer heeft het geen zin. Daar in Nederland een vrij groot gedeelte van de totale jaaropbrengst bij bewolkt weer wordt behaald is een tracker hier veel minder rendabel dan in bv. Spanje.

  Daarom zie je vrijwel alleen vast opgestelde panelen. In Nederland levert dat simpelweg het meeste op.

 22. pfedevries@hotmail.com Says:

  Voor het voorkomen van schaduwwerking heb ik de tabel in onderstaande link nagerekend. De afstanden hierin zijn redelijk correct.

  http://www.sbr.nl/default.aspx?ctid=5033

  Iets afwijken hiervan is mogelijk als men verminderde winteropbrengst accepteert.

 23. Daniel Says:

  Al is mijn probleem niet in de eerste plaats te wijten aan schaduwwerking (hoop ik)ook ik merk grote verschillen in opbrengst tussen de 2 Steca inverters waaraan 16 panelen, verdeeld in 4 groepen, gekoppeld zijn. Al vanaf de installatie, deze zomer starten de panelen aangesloten aan ingang 1 altijd, zowel inverter A als B. Soms, maar meestal niet, starten de panelen aangesloten op ingang 2 van beide inverters. Wanneer ik dan de omvormers uitschakel en opnieuw aanzet, dan start alles normaal op de verdubbelt de opbrengst. Reeds een paar e-mailtjes naar Steca Duitsland gestuurd maar nooit antwoord gehad. Het installatiebedrijf heeft de Steca 2000 omvormers vervangen, zonder succes en ook de aansluiting van de panelen omgewisseld. Heeft iemand een iedee?

 24. as2roid@hotmail.com Says:

  je kunt misschien beter een paar zonnepanelen tegen de gevel plaatsen dan is je probleem opgelost groetjes as2roid

 25. jeroen8 Says:

  Helaas heb ik geen gevel op het zuiden waarop ik deze panelen kan plaatsen. Ik heb alleen een gevel op het oosten.

  Het rendement met panelen gemonteerd op een gevel op het oosten is een stuk lager dan op mijn platdak waar ze recht op het zuiden staan. Zie ook het artikel over het instralingsdiagram

 26. geert Says:

  ik heb een systeem op paal 10 panelen op een paal hoogte 3.50m 1900wp fronius moe zeggen dat ik toch meer rendement uithaalt dan een vast .nu kostprijs in belgie rond de 16.000 euro,bij zwaar bewolkt weer gaat hij volledig liggen zodat hij alle licht naar hem neemt,s’morgens tot s’avond volgt hij het felste licht,sensoren zijn van deger energie en het track systeem ook zeer robuuste paal en motoren,nu we hebben hem een maand kan daar niet over uitwijken welk onderhoude je daarvoor moete hebben.
  op het tracksysteem geven ze 5 jaar garantie dus we zien wel,nu prijs tegenover vast is uiteraard duurder,maar is nog geen deftige auto.Allee hopend hiermee wat duidelijk te zijn,

 27. marcel Says:

  ik zeg.. tel de uren op om die panelen en bekabeling te verzetten, en ga dat aantal uren bij de lokale shoarma tent werken en na 20 jaar ben je blij dat je toen shoarma heb rondgebracht.. ik overweeg ook zonnepanelen te plaatsen maar het is volgens mij (na veel lezen) meer de sport om zoveel mogelijk op te wekken en zo weinig mogelijk te verbuiken.. dit is op zich een heel goed van je.. maar ik vind dit meer iets wat de regering moet aansturen. door heel veel te subsidieeren op onze panelen. kijk maar eens wat onze regering allemaal weggooid aan doelloze procten zoals de betuwelijk.. sorry hoor, maar dat geld is wel ons geld dat wij proberen te sparen door zonnepanelen.

 28. dany Says:

  bestaan er geen omvormers met meerdere ingangen zodat je al de PV panelen in parallel kunt aansluiten om zo het negatieve effect te beperken tot alleen de beschaduwde panelen zelf?

 29. Jeroen Haringman Says:

  Ja die bestaan zeker. Zoals bijvoorbeeld deze:

  http://www.solutronic.de/2_solplus/index.php

 30. polderjongen Says:

  De Duitse markt ligt vol met inverters met meerdere ingangen. Zelfs met gescheiden MPP trackers, de hele zooi, je kunt verschillende strings inzetten. Kan trouwens ook bij de grotere Mastervolts. Master/slave systemen. Moet je wel een goede installateur hebben of zelf weten wat je doet.

  Maar, inderdaad, dat is grotendeels te verkrijgen in Duitsland. Of, inmiddels, iets verder weg liggend Spanje.

  Ander planeetje, zeg ik dan maar…

 31. Willem Says:

  Misschien nog een idee om de panelen (in de winter periode) plat te leggen, behalve de laatste rij.
  Volgens mij hebben panelen die plat liggen een rendement van 87%, hierdoor loop je wat rendement mis, maar je heb geen schaduw meer. Je loopt dus 13% mis, maar als ik de tabellen bekijk van het geleverde vermogen is dit minder verlies dan het verlies door de schaduw op de panelen.

 32. FRANK Says:

  HET BESTE WAT JE KAN DOEN IS DE ACHTERSTE RIJ PANELEN EEN 10CM HOGER PLAATSEN EN HET PROBLEEM IS OPGELOST

 33. Jonas Says:

  Ik heb op internet liggen surfen en op sites als http://www.kieszonnepanelen.nl en http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel maar ik kon niks vinden over die schaduw bij zonnepanelen. Ik denk niet zoals frank zegt dat door 10 cm hoger te plaatsen alles is opgelost. Is het eigelijk wel zo dat de zonnepanelen in nederland echt nog ‘aantrekkelijk’ zijn om te kopen aangezien de donkere dagen tijdens de winter?

 34. Jeroen Haringman Says:

  @Jonas:

  Is het eigelijk wel zo dat de zonnepanelen in nederland echt nog ‘aantrekkelijk’ zijn om te kopen aangezien de donkere dagen tijdens de winter?

  Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dat mogelijk niet aantrekkelijk is om zonnestroompanelen in de winter te kopen, of bedoel je dat het mogelijk helemaal niet aantrekkelijk is om zonnestroompanelen te kopen?

  In het eerste geval: met een levensduur van hoogstwaarschijnlijk ruim 30 jaar maakt het echt niet uit of je in de zomer of de winter begint.

  In het tweede geval: natuurlijk heeft dat zin! Over 2007 hebben wij vrijwel 100% van ons verbruik opgewekt met zonnestroom. Kijk maar naar de diverse website van zonne-enthousiastelingen (o.a. http://www.zonnepanelen.wouterlood.com, http://www.polderpv.nl, en mijn website http://www.solarwebsite.nl)

 35. Leonardwalpot@gmail.com Says:

  Zet de panelen trapsgewijs hoger zodat er geen schaduw meer opvalt.
  Of speel met de steilte en hoogte gecombineerd.

 36. ronny Says:

  klas toevallig je docu over de zonnepanelen.

  leuke tip mischien
  spiegels leveren ook licht ………

  kheb zelf op mn moestuin de helft liggen…..spiegelranden …geven langer licht

  minder.. maar aanwezig

 37. R-P Says:

  Hoi,

  Leuk stukje, maar ik kan nog steeds moeilijk inschatten(ook na ‘Googlen’ niet) wat nu de effecten zullen zijn van schaduw op nog te kopen panelen.
  Mijn ‘oude’ 556Wp setje staat tot 14.00 uur in de schaduw en ik heb de aansluitingen al zo aangepast dat de twee panelen die het eerste zon krijgen, ook in serie staan.

  Voor een eventueel nieuw systeem (3500Wp) zou ik gebruik willen maken van de ~22º hellingshoek van mijn (door de diagonale bouwwijze, driehoekige) zuid gerichte (bitumen-)dak, maar na het middaguur valt hier wat schaduw van het dak van de buren op…

  Ook worstel ik met de montagewijze. Te schuin voor bakken of simpel ballast, en geen pannen om montage-haken onderdoor te voeren…

  Alle berekenings-hulp en ideëen welkom

 38. Francoise Says:

  Wie heeft een antwoord?
  Bij ons is het andersom, de nieuw bewoners grenz. aan onze achtertuin hebben bomen geplant die de zon verhinderen onze zonnepanelen te bereiken. Praten, brieven, u.s.w. h elpen niet, ook gemeente wil niet helpen. Wat kunnen we doen. Help!!!!!!

 39. thymian80 Says:

  Voor mensen die nog hun platte dak willen beleggen.
  Volgens mij is de optimale configuratie voor zonnepanelen pal op het zuiden een 30graden hoek en bij een plat dak ongeveer 1,5 x de hoogte van het paneel aan vrije ruimte.

 40. Jeroen van Agt Says:

  @thymian80,

  Als vuistregel kunt je hanteren dat de afstand tussen twee rijen van zonnepanelen minimaal 2x de hoogte van het paneel wat ervoor staat moet zijn.

  Qua hoek zit je wel goed. Ik heb zelf mijn panelen op 27,5 graden staan. Deze schuine hoek zorgt ervoor dat de panelen optimaal zonlicht kunnen vangen in de zomer -en winter periode en tevens zullen de panelen zichzelf schoonspoelen bij een regenbui.

  De optimale hoek hang sterk af van de oriëntatie van de panelen. Niet iedereen kan ze pal op het zuiden zetten. Zie hiervoor het instralingsdiagram

 41. Dick Kleijer Says:

  Hoi Jeroen,

  Mijn idee over het schaduwprobleem is het volgende.
  Het kleine 88 watt paneel daar weghalen, en die witte kast (airco?) verplaatsen zodat hij niet meer voor de pijp staat maar ernaast.
  Nu kun je de 3 grote panelen helemaal naar achteren tegen de pijp aanschuiven, plaats ze eventueel iets hoger, of schuif deze 3 panelen iets hoger in het montageframe.
  De overige rijen panelen kunnen dan ook naar achter, maar vergroot wel de tussenafstand tussen de rijen met ongeveer 6 cm.
  Het 88 watt paneel monteer je vlak (horizontaal)net voor de eerste rij panelen, zoveel mogelijk naar de dakrand, ver weg van de schoorsteenpijpen.
  De panelen die in de schaduw van de schoorsteenpijpen kunnen komen voorzie je zelf van een anti-parallel diode (10 ampere diode of zo), kijk maar of je de diode in het aansluitdoosje van het paneel kunt bouwen.

 42. ard Says:

  Als je inverters elk 2 onafhankelijke circuits hebben, zou je kunnen overwegen om de panelen plat te leggen ( de al eerder genoemde 13% verlies wegstrepen tegen beschaduwingsverliezen) en dan de schaduw van de pijpen op te vangen door de strengen anders samen te stellen: streng 1 panelen 3, 4, 10, 9, 5, 6, streng 2 panelen 2, 5, 8, 1, 4, 7, streng 3 1, 6, 7, 2,3, 8. Valt er eenmaal schaduw over een serie panelen dan staan deze allemaal in serie, waardoor het schaduweffect alleen tot die streng beperkt blijft. Even later is de volgende streng de pineut.

 43. Jeroen van Agt Says:

  @ Dick,

  Dat naar achter schuiven is misschien best wel een goed idee. Daarmee moet wel wat ruimte kunnen vrijkomen. Ik heb nog steeds het plan om met platdak beter te laten isoleren zodra deze aan vervanging toe is (dat duurt waarschijnlijk niet lang meer) en dan kan ik hiermee kan experimenteren.

  @Ard,

  Platleggen is ongunstig om de laag staande zon buiten het zomerseizoen op te vangen. Het jaarlijkse rendement gaat hiermee mee achteruit tot 90%. Zie ook het artikel over het instralingsdiagram. Waarschijnlijk zijn dat jaarlijks veel grotere verliezen dan die nu door de schaduwval in de winter veroorzaakt worden.

 44. Nelis Says:

  Ik heb de laatste 2 rijen zonnepanelen op elkaar gezet zodat de achterste rij panelen aansluit op de panelen die voor hen staan.
  zodoende is er meer tussenruimte op het dak.

 45. R-P Says:

  Kom ik toch weer hier terecht… ;)

  Wederom aan het zoeken naar berekeningen voor rendement in de schaduw. Inmiddels een tekening en 3D-jaar-simulatie gemaakt in Sketchup van mijn huis. Ik denk dat de schoorsteen omgezaagd moet worden… ;o)

  Ach ja, de uitbreiding laat toch nog op zich wachten (had een bod uitgebracht op een gebruikt 12.5kWp (!!!) systeem, maar was al verkocht en de SDE subsidie trekt me niet in de huidige vorm)

 46. Rob de Bree Says:

  Wat bedoel je precies met berekeningen in de schaduw.
  Sketchup laat zien waar de zon schaduwen werpt. Zonnepanelen worden echter ook ‘beschaduwd’ door ALLE obstakels die boven de horizon uitsteken (gezien vanuit de panelen). Beter is een ‘skyline’ te tekenen gezien vanuit de panelen en dan eens gaan rondneuzen op mijn website.
  http://www.siderea.nl/zonne-energie

  Rob

 47. Ralph Says:

  Hoi zonneliefhebbers,

  Ik ben op deze site terecht gekomen. Ik wil eigen veel meer weten over zonne energie. Ook wil ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen, weet iemand goede websites waar ik meer informatie vandaag kan halen, en bij welk bedrijf moet ik zijn voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen?

 48. Fokko Says:

  Heel interessant verhaal Jeroen. Maar halverwege het artikel dacht ik, de beschaduwde panelen worden, vanwege hun lage weerstand in verhouding tot de andere, door de bypass diodes natuurlijk kortgesloten en zo uitgeschakeld. Maar daar lees ik helemaal niks over. Heb je dat als mogelijke oorzaak onderzocht?
  Omdat je de panelen per groep in serie hebt geschakeld zijn de bypass diodes wel absoluut noodzakelijk dus daar ontkom je niet aan. Maar als een paar panelen gedeeltelijk beschaduwd zijn in deze serie opstelling worden die panelen compleet kortgesloten door de diode en dat zou het enorme verschil tussen de twee groepen kunnen verklaren.

  Misschien is het mogelijk andere bypass diodes met een hogere sperspanning toe te passen zonder gevaar van beschadiging, zodoende zal een paneel met eenzelfde hoeveelheid schaduw toch nog gewoon door blijven werken maar alleen met een iets lager vermogen. Per saldo zal het verschil dan minder groot zijn.

  Ben eigenlijk wel benieuwd, heb je inmiddels iets veranderd aan de plaatsing? Groet, Fokko

 49. sofie Says:

  we zijn ook aan het overwegen om al dan niet zonnepanelen te leggen, maar hebben al verschillende plaatsers laten komen, maar telkens een andere versie omtrent ons schaduw probleem, door de hoge bomen van de buren hebben we tot 11u30 in de winter op verschillende plaatsen schaduw op het dak, na 12u krijgen we dan schaduw van de schoorsteen.
  1 verkoper zij meteen, met schaduw moet je er geen leggen, de anderen proberen ons toch nog te overtuigen. Ons dak is ozo gericht, dat maakt dat wij starten met een rendement van rond de 95 , met de schaduw zal dat nog minder zijn…
  wat denken jullie, zou het interessant zijn om zonnepanelen te leggen of best niet met al die schaduw ( blijkbaar vooral in de winter, men zegt in de zomer dat ik geen schaduw zal hebben op het dak door de bomen, door de hogere zonnestand??)

 50. werner Says:

  Het schaduw probleem is inmiddels opgelost met een nieuw type inverter : SolarEdge.
  Hierdoor heeft schaduw op 1 paneel geen invloed meer op de gehele installatie. Enkel op het paneel war de schaduw op valt.
  Kijk er even naar en geef uw mening

 51. Inge Says:

  weet iemand wat de wettelijke afstand is dat je bij een rijwoning van het dak van de buurman moet afblijven?
  Of mag je gewoon je eigen dak volledig benutten?

  alvast bedankt

 52. Jeroen van Agt Says:

  @Inge,

  Als je een schuindak hebt dan mag je zonnepanelen helemaal tot aan het dak leggen van je buurman. Als je een plat dak hebt dan moet je minimaal de hoogte van je paneel van de rand van het dak wegblijven. Echter als het dak aansluitend is bij je buren dan wordt dit niet als dakrand gezien. Een dakrand is een overgang waar een muur zit.

  Meer informatie over het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen kun je vinden in het volgende document: Zonnecollectoren en zonnepanelen van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

 53. Jasper Says:

  Zelf zat ik ook met het schaduwprobleem. Via deze simulator ben ik nu overtuigd dat het rendementsverlies van de schaduw op mijn panelen mee zal vallen:

  http://www.pvlogging.be/irrpv.asp?dg=3&mnd=7&jr=2011&wp=1000&ori=270&hel=45&nb=53&OL=5&ur1=0&mn1=0&ur2=13&mn2=0

  Voor panelen op het westen (orientatie 270), waar tot 13:00 schaduw van mijn dakkapel op valt, heb ik maar een paar procent verlies.

  Het is maar de vraag hoe nauwkeurig deze simulator is, maar hij geeft vast een goede indicatie.

 54. Joep Says:

  Bij het lezen van deze intressante discussie vroeg ik me af of er geen transparante licht doorlatende schoorstenen zijn, waardoor je voor een groot deel van de schaduw af bent.

 55. Paul zoeten Says:

  Een definitieve oplossing voor het probleem van de schaduwvorming is overgaan op het inverter(omvormer) systeem van fermtogrit (nederlands bedrijf) als je omvormers aan vervanging toe zijn. bij het fermtogrid systeem komt er een kastje achter op ieder paneel die de spanning opvoert tot 400V dc schaduwvorming heeft dan geen invloed meer op de gehele string maar alleen nog op het paneel waar de schaduw op valt.

 56. Dolf Hilgen Says:

  Verkoop je huidige omvormers en koop omvormers die beter matchen. Bijv 1 kleine voor de 3 in de schaduw en 1 grotere voor derest. Ik ken wel een koper voor je huidige omvormers.

 57. Arie G. Says:

  Een interessante discussie. Ik constateer dat de rijen van zonnepanelen op enige afstand van elkaar moeten staan om (geplaatst onder een hoek van 30 graden) elkaar geen schaduw te geven.
  Dat betekent dat je daarmee het aantal zonnepanelen op een bepaald oppervlak limiteert t.o.v. vlakke plaatsing. Uit een artikel:
  http://www.siderea.nl/artikelen/hellingshoek2/hellingshoek2.html
  leid ik af dat het vlak plaatsen van de panelen maar 11% minder energie oplevert dan plaatsing onder 30 graden op het zuiden.
  Ik heb zelf 4 zonnepanelen (samen 480 Wp) op het stuk schuine dak boven mijn dakkapel geplaatst. De helling van het dak is 30 graden en staat op een richting ZO. Dat was in 2002 met veel subsidie.
  Nu wil ik op de bovenkant van mijn dakkapel (2m x 2,50m) nog een paar panelen plaatsen. Ik overweeg om ze vlak te gaan plaatsen om 2 redenen.
  1. geen duidelijk zichtbare obstakels
  2. er kunnen meer panelen naast elkaar, want ze geven elkaar geen schaduw.

  De terugverdientijd is door de lagere opbrengst weliswaar 11% langer, maar de opbrengst is in zijn totaliteit hoger, hetgeen m.i. op wat langere termijn positief uitpakt. Ik ga er even vanuit dat je bij vlakke plaatsing 50% meer zonnepanelen kunt plaatsen.
  Bij de huidige prijzen kom ik b.v. bij 2 panelen onder 30 graden op een terugverdientijd van 10,3 jaar of een rendement van 9,7%.
  3 panelen vlak kosten circa 33% meer, maar resulteren in een terugverdientijd van 11,5 jaar met een rendement van 8,7%.
  De meerinvestering van 3 panelen levert dan een terugverdientijd van 14,7 jaar oftewel 6,8% rente. Dat is altijd nog meer rente dan bij de bank. Wellicht pakt de berekening nog wat gunstiger uit omdat je relatief minder omvormers nodig hebt, omdat de opbrengst per paneel 10% minder is, maar je krijgt met hetzelfde oppervlak wel een hogere opbrengst. Daarom ben ik van plan om ze vlak te plaatsen.

 58. roland Says:

  @Arie,
  Boeiende verwijzing naar die site met het artikel:
  “Energie besparen is een verzinsel bedacht om u afhankelijk te houden van fossiele energiebronnen” en “aan duurzame energie is geen gebrek, daar kunt u dus net zo veel van gebruiken als u wilt. Waarom dan al dat gedoe met besparen” Of met hun voorbeelden van ‘greenwashing’: “.. CO2 opslag, biomassa, stadsverwarming ..” http://www.siderea.nl/artikelen/energiebesparing/energiebesparing.html

  Zo’n brede weerzin tegen besparing lees je niet vaak. Dat een warmtepomp met zonnepanelen veel woningisolatie overbodig zou maken, lijkt me onzin.

 59. Arie G. Says:

  @Roland,

  Ik ben het dan ook niet eens met de conclusie op die website dat energie besparen een “fossiele gedachte” is. Als we er in slagen om voor 100% duurzaam in onze energie te voorzien, zou dat nog enigszins te begrijpen zijn. Maar 100% duurzaam zie ik deze eeuw nog niet gebeuren. Momenteel is dat aandeel in Nederland nog maar ongeveer 6% van de elektrische energie, waarbij de elektrische energie een klein deel is van het totaalverbruik.
  Op de energiebeurs zag in een stand met daarin een leuze:
  “De duurzaamste energie is de energie die we niet gebruiken”. Daar kan ik me helemaal bij aansluiten.

 60. Wim Says:

  Met energie besparen schiet je vrijwel niets op. Het is marginaal. Net als het aandeel van duurzaam van 6%, en dat is inclusief het overgrote deel biomassa en afvalverbranding.
  100% duurzaam gaat deze eeuw zeker lukken, mits duurzaam goedkoper word dan fossiel. Fossiel word sowieso duurder.

 61. roland Says:

  @Wim,
  Energiebesparing is nog goedkoper, dan is het tegenstrijdig dat duurdere duurzame energie wel 100% han halen.

 62. Arie G. Says:

  @Wim,

  Energie besparen loont de moeite. Middels woningisolatie en andere maatregelen ben ik vanaf 1979 in staat ben geweest om mijn jaarlijks gasverbruik in een hoekwoning van 4000 kuub terug te brengen naar 1300 kuub. Mijn elektriciteitsverbruik liep met kinderen op van 1900 kWh naar 3500. Dat is teruggebracht tot 1700. Wel door bewuste keuzes van energiezuinige apparatuur en spaar- en ledlampen. Een wasdroger heb ik niet. Vanwege mijn 4 zonnepanelen zit mijn netto E-verbruik nu op 1335 kWh. Mijn investeringen heb ik al lang terugverdiend.
  Maar energie besparen zit nog niet in onze cultuur ingebakken. Daar is nog veel winst te behalen.
  Bij de lokale C1000 is de elektriciteitsrekening ook flink gedaald na het aanbrengen van deuren voor de koelvakken. Ook besparing bij openbare verlichting (sensor gestuurd) kan veel opleveren.

 63. Wim Says:

  @Arie G,
  Klopt, vergeleken met 30 jaar geleden is er heel veel verbeterd. Maar op een gegeven moment valt er niet veel meer te verbeteren. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlander 6kW verbruikt volgens het CBS.

  @Roland,
  Met energie besparen haal je nooit 100% duurzaam.

 64. roland Says:

  @Wim,
  Met energiebesparing haal je 100% duurzaam gemakkelijker, sneller en goedkoper!
  Veel onderzoek toont dat een verbruiksvermindering met zo’n 30% mogelijk, je moet het willen en de overheid moet het aantrekkelijk maken.

 65. Wim Says:

  @roland
  Tot 30% alleen mogelijk bij oudere huizen.
  Aantrekkelijk maken?
  Soepsidies kun je vergeten. We moeten bezuinigen.
  Dus de energiebelasting omhoog. Nu nog 10ct/kWh. Naar 30ct/kWh.
  En accijns. Naast een kwartje/2,2 van Kok nog een kwartje Rutte erbij.
  Dan word gebruiksvermindering aantrekkelijk.

 66. Jan Says:

  Wegens oriëntering Zuidoost (nochtans 13m x 6,5 m dakoppervlakte op 45° helling) en veel hoge bomen op O, Z-O en Z van het dak, zoek ik informatie over een solar tracking systeem (9 à 12 panelen max) om te monteren op een lage pyloon (mast) zodat de panelen vanaf 7 m hoog (hoger danhet dak) géén last meer hebben van schaduw door de hoge bomen.
  Ik zou natuurlijk de meeste hoge bomen kunnen rooien (amerikaanse eik) maar dat kan ik niet over m’n hart krijgen….

 67. M Veldman Says:

  vraag, ik heb 10 sunpower panelen op een fronius inverter. bij de installatie bleek dat het in serie zetten van de panelen tot een te hoge spanning voor de inverter leidde. Vervolgens heeft de installateur er twee strings van vijf panelen vn gemaakt paralel geschakeld op 1 ingang van de inverter. Ik merk nu dat de opbrengst de nominale waarde van de panelen niet haalt. Kan dat veroorzaakt worden door deze schakeling ???

 68. Ynte Says:

  @ Roland, grappig die link naar zin en onzin van besparen, maar het klopt wel.
  Waarschijnlijk komen bij mij de komende maand ook 2 sets zonnepanelen.
  Het zou genoeg moeten zijn om mijn eigen verbruikt te compenseren.
  Het maakt dan ook niet meer uit of je bij een goedkope of een dure energie maatschapij zit.
  Wel is het zo dat ik door bewust A++ apparatuur aan te schaffen mijn verbruik met 1500Kwh per jaar heb gereduceerd en daar geen zonnepanelen voor hoef te kopen, dat bespaard wel.

  @ Arie G, ik ga 7 op een schuindak en 7 op een plat dak leggen.
  Ik overwoog eerst ook om ze plat op het platte dak neer te leggen, ik zou er dan 12 op kunnen leggen.
  Dat compenseerd een mindere opbrengst van 10% ruimschoots.
  Het werd mij echter afgeraden omdat alles er op blijft liggen, bladeren, vogelpoep, water en sneeuw.
  Maar een hoek van 10% verlost je al van de meeste van deze ongein en er kunnen dan altijd meer op.
  Hoeveel hang van de situatie af.

 69. Marx Says:

  Ik heb nu 8 panelen van 90w richting z/o op het dak liggen. Deze brengen dus 95% op.
  Dit is natuurlijk veel te weinig tov mijn verbruik.

  Nu heb ik dit jaar een garage met plat dak gebouwt van 40m2.
  Kan hier 12 panelen op leggen richting zuiden op 30% helling, dit levert 100% op.
  Kan er ook 22 panelen plat opleggen, deze werken dan op 90% en als je ze een paar cm laat aflopen, dan regent de viezigheid er ook vanaf.

  Aangezien de prijs van de panelen zelf gigantisch aan het zakken zijn,
  is mijn mening zo veel mogelijk panelen leggen tegen een prijs van rond of onder de €/Wp de beste oplossing. Voor nu, met terugverdienst tijd van 10 jaar is elke 10% meer opbrengst een jaar.
  Maar als je over een 5 jaar terugverdienst tijd praat, dan zijn die 10% nog maar maanden.
  Ik ben van mening dat over 2/3 jaar de panelen ver onder de €/Wp zullen liggen.

  http://www.solarsouthwestflorida.com/photovoltaic-prices-plummet-in-southwest-florida/

  Dus als je ze nu niet legt, binnen 5 jaar kom je zeker dak tekort, dan ga je ze wel plat leggen…

  Het begin is er, nu nog elk huis van panelen voorzien ;)

 70. roland Says:

  @Marx,
  Leuk spelletje “over 2/3 jaar de panelen ver onder de €/Wp zullen liggen” maar ik lees “means further price drops on systems will need to come from other areas” en “some costs are actually increasing”.
  Heel onzeker dus, maar dat is op site een moeilijke boodschap

 71. Marx Says:

  @Roland,
  Ben hier geen spelletje aan het spelen, ik geef mijn mening over de ontwikkeling van de zonnepanelen. (zie topic start 2006)
  Ik heb mijn zonnepanelen een paar jaar geleden met zware subsidie zelf op het dak gelegt, toen kwam ik uit op €0,80/Wp, dit is met 3/4 subsidie en 1/4 aanschafprijs.

  Laat ik nu (dec 2011) stellen dat de prijs van panelen op 1€ per Wp ligt. (zie marktplaats: Polykristallijn zonnepaneel 230 Wp € 230.00)
  20x 230= €4600
  dan komt er ook nog een inverter bij bv xs6500 voor €1250 (ook marktplaats).
  Als je de verzend(zelf afhaal) kosten en bevestigingsmateriaal even wegdenkt, dan ligt de prijs van de panelen op 3/4 van de totaalprijs.
  Beugels zelf maken (wil ze plat leggen), zelf monteren is ook veel mee te besparen. Dus al met al ligt de prijs nu op €4600+€1250+€500(beugels/benzine)= €6350/4600Wp €1,38/Wp

  Zoals ik in het verhaaltje lees: Now the modules represent under 1/4 of the cost of the installation!
  Dit zal dus zijn als je ze laat installeren, met nieuwe groep trekken door electricien, met installeren door installateur.
  Maar hoe goed ik ook reken, dan kom ik nog altijd uit op het laten installeren voor dik boven €10.000
  Niet alles geloven wat ze vertellen dus, altijd uitgaan van je eigen situatie, kijken voor zo sterk mogelijke tarieven, zelf ophalen om te besparen en eventueel ook 2 jaartjes wachten om die prijs ver onder de €/Wp te krijgen…

  Het begin is er, binnen enkele jaren hebben veel huizen zonnepanelen ;)

 72. Jos Says:

  Hoi heb sinds 2 maanden 6 panelen van 260WP in serie met een SMA SB1600TL-10 inverter, kleine schaduw op 1 paneel (voorzien van 4 diodes)opbrengst tussen 2 en 8KW per dag.
  Inverter mpp tracker gaat soms foute richting in waardoor vermogen sterk daalt na reset weer van 300 naar 1000 watt zonder reset pas na 2 a 3 uur weer goede opbouw van vermogen.
  de schaduw is van een schoorsteen pijpje wat tegen het paneel staat.

  iemand een idee?

 73. Henk Says:

  Bestaan er geen interactief programma waarin te zien is wat de schaduw is van een voorwerp gedurende het hele jaar???
  En ook nog een vraag hoe hoog ten opzichte van de nok van een dak kun je collectoren plaatsen zodat je minder last heb van cv-pijpen etc??
  Iemand een idee?

 74. Jos Says:

  @ Henk
  de mijne liggen 10 cm onder de nokpan ivm dakraam en van dakrand tot scheiding met de buren . dak pal zuid ongeveer 40 graden. pijpje geeft van 10 tot 4 wat schaduw 25% van paneel en even 50%
  max 1100 w uit 1560 w panelen vandaag

 75. Niels Thijssen Says:

  @73: Henk, je kan met Google SketchUp e.e.a. simuleren rondom schaduwval. Op solarwebsite.nl staat een tutorial, makkelijk te vinden en te begrijpen. Succes!

 76. Wim Says:

  @Jos,
  “na reset weer van 300 naar 1000 watt zonder reset pas na 2 a 3 uur weer goede opbouw van vermogen” lijkt me wel een zeer zware software bug in de SMA SB1600TL-10. Maximum power point is niet moeilijk te volgen. P=V*I. Wat als er een wolkje langs komt? Dan mag het toch niet uren duren voordat de inverter weer zijn werk gaat doen.

 77. jos Says:

  @ Wim
  Denk ik dus ook en bij bestudering van de afgelopen maand zie ik het steeds weer in de grafiek, soms zal het door bewolking komen maar altijd net na 12 uur is meer als toeval, ook rond 4 uur zelfde euvel, de altijd vrij lage spanning (6x51volt MPP panelen)230 tot 260 volt op de inverter loopt dan naar 280 volt en het vermogen stort in in pakweg 25 a 30 minuten. Herstel duurt uren, en na 4 uur komt het vermogen nooit meer geheel terug door verminderde zonkracht .
  Ook maxmaal 1110 wat vind ik aan de krappe kant, de inverter presteert het best op 400 volt dus daar mis ik wel wat rendement 92 ipv 96% als ik het uitreken.
  Benieuwd wat de installateur gaat zeggen.

 78. Wim Says:

  Zijn er al twee die denken dat mpp tracking niet werkt.
  Het is momenteel prachtig test weer. Ik zou even wat foto’s maken. 1 paneel afdekken met een handdoek. En vervolgens weer zon er op. Wat doet de inverter? Dan heb je een glasharde case. Ik verwacht dat Soladin het heel interessant vind en snel je probleem gaat oplossen. Maar wel eerst even duidelijk bewijs in plaats van vermoedens.

 79. Marcel Says:

  Jeroen,

  Ik werd getriggerd over oost west oriëntatie oplossingen, ben zelf aan het puzzelen hoe ik mijn ‘nieuwe’ platte dak ga bedekken met zonnepanelen en na een belletje met vriendje Stijn de Klerk kwam mij dit ter oren.
  Heb je hier voor jou eigen dak al naar gekeken? Lijkt effectief te zijn volgens de folders en je hebt vrijwel geen tussenruimte nodig tussen panelen, m.a.w. meer panelen meer m2. Ik hoor graag meningen en mogelijke ervaringen.

 80. Jeroen van Agt Says:

  @Marcel,

  Grappig. Ik ben zelf ook aan het kijken of ik mijn panelen 90 graden kan gaan draaien (oost-west orientatie). Bij Oost-West haal ik jaarlijks nog 85% rendement tov pal zuid. Waarschijnlijk kan ik hiermee 2-3 keer zoveel panelen op mijn dak leggen waardoor ik een veel hogere productie kan halen uit mijn (beperkte) dak oppervlak

  Ik werd getriggerd door de volgende posting:
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38279067#38279067

  Zijn er mensen die hier al ervaring mee hebben? Tips?

 81. Mathieu Says:

  Ik lees op verschillende sides dat om te voorkomen dat een zonnepaneel in z’n geheel stilvalt (doordat bijvoorbeeld schaduw valt op enkele zonnecellen) binnen een paneel diodes worden gebruikt om bypasses te realiseren. Hierdoor wordt de opgewekte stroom als het ware omgeleid zodat er “stroom blijft lopen”. Nadeel van in seriegeschakeld e zonnepanelen is dat als een paneel uitvalt de gehele serie (string) uitvalt. Mijn vraag is waarom worden tussen panelen niet ook bypasses aangebracht. Dan kunnen meerdere panelen als het ware uitvallen maar doen de rest gewoon hun werk.

 82. Ate Stoffelsma Says:

  Sinds een week in bezit van zonnepanelen. Ik had 14 stuks besteld 80 cm breed. De instalateur kwam echter met 12 panelen van 100cm breed. Omdat dit 330 wp meer was ben ik hier akkoord mee gegaan. Echter kwamen deze bredere panelen niet lekker uit op mijn dak. Vandaar 2 panelen op mijn platdak laten zetten. De panelen zijn in twee serries van 6 geschakeld. Echter blijken deze 2 panelen op het plat dak deel van de dag in de schaduw te liggen. Nu lees ik op verschillende websites dat dat de hele serie dan veel minder produceert. Wat nu te doen??? Graag jullie advies. Heb 12 panelen (suntech 255stp) van 255 wp op coverter van mastervolt xs3200.

  A. De serie wijzigen in serie van 10 en 2.
  B. De twee schakelen op een aparte omvormer. ( bijvoorbeeld oladin 600)
  C. Zo laten.
  D. Of????

  Ps: in de handleiding lees ik dat je het beste twee gelijke series kan hebben, maar op dit forum zie ik een forum lid met alles op 1 serie. http://www.olino.org/articles/2009/07/02/mijn-zonnepaneel-installatie-van-2940-wp

  Graag jullie advies.

  Ate

 83. Niels Thijssen Says:

  De installateur benaderen met je vragen?
  optie A: gaat niet werken je hebt 1 MPPT tracker in je omvormer, dus beide strings/ketens van panelen moeten in ‘balans’ zijn voor optimale tracking en vermogensproductie;
  optie B: slecht idee, e.e.a. is afhankelijk van je panelen en je krijgt geluidsproductie erbij
  optie C: ik zou zeggen zo laten, deze maanden zakt de zon nog lager (tot medio eind december), de dagen worden korter. Ik zou gewoon komend jaar afwachten en goed gaan meten qua productie. Als het een bekwaam installateur is, had hij/zij je van de diverse mogelijkheden vooraf kunnen informeren.
  Of alles in 1 keten/serie van panelen past, heeft o.a. te maken met je omvormer en de paneel-combinaties (zoals maximale DC-spanning, ook bij zeg -10 graden Celsius). Succes!

 84. Ate Stoffelsma Says:

  Heb inmiddels e-mail naar de instalateur gemaild.

  Heb op een website gelezen dat mppt tracker het niet fijn vind als je zonnepanelen niet dezelfde hellings hoek hebben.
  Dit in combinatie met schaduw overweeg om de twee panelen te ontkoppelen en op aparte omvormer te zetten.

  Mijn opbrengst was gisteren 4,2 (27 okt) en vandaag 3,2. (28 okt)Is dit goed voor installatie op het westen van 3000 wp.
  Dagen ervoor waren overigens veel minder.

 85. Niels Thijssen Says:

  @Ate: het is TE kort dag om iets te kunnen zeggen over de produktie van je installatie. Ik zou zeggen houdt wekelijks/dagelijks de produktiestanden bij (liefst een zo nauwkeurige mogelijke kWh-meter) en zoek op bijvoorbeeld Sonnenertrag.eu naar gelijksoortige installaties (qua orientatie, schaduw, hellingshoek).
  Mijn 3kWp systeem op zuidelijke orientatie met lage hellingshoek (20 graden) gaf 7,4 kWh (2,4 kWh/kWp) http://renewable-energy-now.org/zonphp/dag_overzicht.php?%2B=%3E

 86. tex Says:

  schaduw =hoogte X 3 tussen laten
  strings in serie in de vorm van U ,word afgeraden om geen magnetisch veld te creeren

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in