OliNo

Duurzame Energie

Zonnepanelen in de schaduw

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie Geef een reactie

Zoals waarschijnlijk bekend heeft schaduwval op zonnepanelen een grote invloed op het momentaan vermogen. Daarom heb ik bij de plaatsing van mijn zonnepanelen hiermee ook rekening gehouden. Het is nu december 2006 en de zon staat vrij laag. Wat schets mijn verbazing. Tussen mijn twee identieke inverters, waarop ongeveer 1250 Wp aan zonnepanelen per inverter aangesloten is, zit een verschil van een factor 4 qua momentaan vermogen. Blijkbaar is er toch iets aan de hand….

Zonnepanelen in de schaduw

Bij de plaatsing van de panelen tijdens de zomer heb ik rekening gehouden met schaduwval door ze voldoende ver uit elkaar te plaatsen. Zie ook het artikel “2500W aan zonnepanelen”. Daarom had ik ook niet het vermoeden dat schaduwval in de winter, waarbij de zon een stuk lager staat, toch een probleem zou worden.

Zonnepanelen

De schaduwval van de zonnepanelen in de zomer

Ik werd getriggerd dat er iets aan de hand was tijdens mijn wekelijkse meteropname van elektra, gas en water in de meterkast. In deze zelfde meterkast hangen ook mijn twee Sunmaster QS2000 inverters die de zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Normaal gesproken geven deze twee inverters ongeveer dezelfde waarde aan omdat er ongeveer evenveel zonnepanelen gekoppeld zijn per inverter. Nu zat er een fors verschil tussen inverter 1 en inverter 2. Inverter 1 gaf 4 x minder momentaan vermogen dan inverter 2.

Sunmaster QS2000 inverter

Een Sunmaster QS2000 inverter

De aansluitingen van de zonnepanelen

Voordat ik laat zien wat nu precies de oorzaak is van het verschil, is het belangrijk om te weten hoe de zonnepanelen precies aangesloten zijn op de twee inverters. De zonnepanelen staan allemaal in serie en zijn verdeeld in twee groepen (rood en geel). Elke groep is aangesloten op een eigen inverter volgens het onderstaande schema (zie foto).

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_aansluit-schema-400.jpg

De zonnepanelen zijn in serie aangesloten op twee inverters.

De rode groep van 10 panelen is aangesloten op inverter 1. De gele groep van 8 panelen is aangesloten op inverter 2. De panelen zijn in serie aangesloten volgens de oplopende nummering.

Groep Inverter 125 Wp 190 Wp Totaal (Wp)
Rood 1 10 x 1250 Wp
Geel 2 5 x 3 x 1195 Wp
Totaal 2445

Op inverter 1 (rood) zit dus 1250 Wp en inverter 2 (geel) zit 1195 Wp. Helemaal achter op het dak zit nog een 88 Wp paneel met zijn eigen inverter. Totaal 2533 Wp aan zonnepanelen.

Groot verschil

Iets voor 12 uur zit er een factor 4 verschil tussen het vermogen van inverter 1 (87W) en inverter 2 (292W). Dit heeft mijn getriggerd om het dak op te klimmen en te kijken wat er precies aan de hand was.

Het eerste wat me opviel toen ik boven op mijn dak stond was dat de zon toch wel lekker warm was. Het is vandaag op 9 december 2006 een heldere hemel en de zon wordt niet gehinderd door de wolken. Dat zou kunnen betekenen dat er toch nog wel wat energie te halen is via mijn panelen.

Zoals verwacht staat de zon behoorlijk laag ten opzichte van mijn zonnepanelen in de winter. Hierdoor krijg je meer schaduwval en zijn de schaduwen van objecten ook veel langer

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lage-zon-400.jpg

De zon staat erg laag in december

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lange_schaduw-400.jpg

De lage zon veroorzaakt lange schaduwen

Verder viel het me op dat er wel degelijk schaduwval is op mijn panelen. Een van de oorzaken van de schaduwval wordt veroorzaakt door de metalen pijpen die voor mijn zonnepanelen staan. De pijpen zijn van mijn centrale verwarming en mijn drie aangrenzende buren. Ik had wel wat schaduwval hiervan verwacht maar niet gedacht dat ze invloed hadden op twee rijen van zonnepanelen. Aangezien de eerste drie rijen in serie aangesloten zijn op inverter 1 heeft de schaduw van deze pijpen een grote invloed op deze inverter.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp-400.jpg

De pijpen werpen een flinke schaduw op twee rijen zonnepanelen

De schaduw van de pijp blokkeert het zonlicht van 8 cellen van paneel 3 (rood) en 6 cellen van paneel 4 (rood) in de tweede rij. Nu zou je verwachten dat dit maar een kleine invloed zou hebben op de totale opbrengst van de panelen omdat er totaal 360 cellen (10 panelen x 36 cellen per paneel) aangesloten zijn op de eerste inverter. Dit is helaas niet waar. Schaduw op een zonnecel heeft een enorme invloed op zijn weerstand, deze neemt namelijk fors toe. En aangezien alle 360 cellen in serie staan heeft dit een grote invloed op totale weerstand van de eerste 10 zonnepanelen die aangesloten zijn op inverter 1.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp2-400.jpg

De schaduwval op zonnepaneel nummer 4 (rood) van de tweede rij

De overige schaduwval wordt veroorzaak door de panelen zelf. De meeste panelen krijgen een kleine schaduwrand afkomstig van de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_randje-schaduw-400.jpg

Ook de zonnepanelen zelf werpen een kleine schaduw op elkaar

De grootste schaduw wordt veroorzaakt door de drie grote 190 Wp panelen achter op het dak. In principe heeft niemand daar last van met uitzondering van mijn oude 88 Wp. Deze zit nu voor de helft in de schaduw door de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_half-in-de-schaduw-400.jpg

Het 88 Wp zonnepaneel half in de schaduw van zijn 3 grote broers (3 x 190 Wp).

15 minuten later

Ongeveer 15 minuten later ben ik nog eens gaan kijken naar het momentaan vermogen van mijn inverters. Wat bleek. Het vermogen van Inverter 1 is inmiddels opgeklommen van 4% (87 W) naar 22% (390 W), dit is meer dan 5 keer zoveel. Blijkbaar is zon nu zo van stand veranderd dat er minder schaduw op de eerste rijen van panelen terecht komt. Het effect is enorm.

Meet resultaten

Om een idee te geven hoe snel de opbrengst van de zonnepanelen kan veranderen door het veranderen van de positie van de zon in de winter, heb ik een aantal meetgegevens in een tabel gezet. De hemel zelf was helder zonder noemenswaardige wolken. Het verschil in vermogen wordt dus puur veroorzaakt door de schaduwval en de hoek van de zon ten opzichte van de panelen.

  Vermogen  
Tijd Inverter (% Max.) (Watt) Voltage (V) Stroom (A)
11:42 1 4% 87 198 0,4
11:42 2 16% 292 153 1,9
12:05 1 22% 390 151 2,6
12:05 2 19% 336 149 2,2
12:54 1 25% 432 146 2,9
12:54 2 20% 356 162 2,1

De meetresultaten van de twee inverters

Oplossing

De oplossing ligt voor de hand zou je denken….Gewoon de panelen allemaal een stukje opschuiven en voila: Geen schaduw meer. Helaas is dat in mijn geval niet mogelijk om ik al elke cm van mijn dak benut heb. Als ik panelen zou gaan opschuiven kom ik op het dak van de buren terecht en dat wou ik eigenlijk voorkomen.

Gelukkig is de opbrengst van zonnepanelen in de winter veel lager dan in de zomer door de korte dagen en de zwakke zon. Hierdoor is de invloed van schaduw in de winter op de totale jaaropbrengst niet zo heel hoog. Maar als je schaduw op de zonnepanelen helemaal kunt voorkomen dan is dat natuurlijk altijd interessant.

Achtergrond informatie

Meer informatie over de invloed van schaduw op zonnepanelen kun je vinden in het artikel “Kwantificeren van schaduweffecten bij PV-systemen met AC-modules” van Polder PV.

86 Reacties to “Zonnepanelen in de schaduw”

  1. Inge Says:

    weet iemand wat de wettelijke afstand is dat je bij een rijwoning van het dak van de buurman moet afblijven?
    Of mag je gewoon je eigen dak volledig benutten?

    alvast bedankt

  2. Jeroen van Agt Says:

    @Inge,

    Als je een schuindak hebt dan mag je zonnepanelen helemaal tot aan het dak leggen van je buurman. Als je een plat dak hebt dan moet je minimaal de hoogte van je paneel van de rand van het dak wegblijven. Echter als het dak aansluitend is bij je buren dan wordt dit niet als dakrand gezien. Een dakrand is een overgang waar een muur zit.

    Meer informatie over het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen kun je vinden in het volgende document: Zonnecollectoren en zonnepanelen van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

  3. Jasper Says:

    Zelf zat ik ook met het schaduwprobleem. Via deze simulator ben ik nu overtuigd dat het rendementsverlies van de schaduw op mijn panelen mee zal vallen:

    http://www.pvlogging.be/irrpv.asp?dg=3&mnd=7&jr=2011&wp=1000&ori=270&hel=45&nb=53&OL=5&ur1=0&mn1=0&ur2=13&mn2=0

    Voor panelen op het westen (orientatie 270), waar tot 13:00 schaduw van mijn dakkapel op valt, heb ik maar een paar procent verlies.

    Het is maar de vraag hoe nauwkeurig deze simulator is, maar hij geeft vast een goede indicatie.

  4. Joep Says:

    Bij het lezen van deze intressante discussie vroeg ik me af of er geen transparante licht doorlatende schoorstenen zijn, waardoor je voor een groot deel van de schaduw af bent.

  5. Paul zoeten Says:

    Een definitieve oplossing voor het probleem van de schaduwvorming is overgaan op het inverter(omvormer) systeem van fermtogrit (nederlands bedrijf) als je omvormers aan vervanging toe zijn. bij het fermtogrid systeem komt er een kastje achter op ieder paneel die de spanning opvoert tot 400V dc schaduwvorming heeft dan geen invloed meer op de gehele string maar alleen nog op het paneel waar de schaduw op valt.

  6. Dolf Hilgen Says:

    Verkoop je huidige omvormers en koop omvormers die beter matchen. Bijv 1 kleine voor de 3 in de schaduw en 1 grotere voor derest. Ik ken wel een koper voor je huidige omvormers.

  7. Arie G. Says:

    Een interessante discussie. Ik constateer dat de rijen van zonnepanelen op enige afstand van elkaar moeten staan om (geplaatst onder een hoek van 30 graden) elkaar geen schaduw te geven.
    Dat betekent dat je daarmee het aantal zonnepanelen op een bepaald oppervlak limiteert t.o.v. vlakke plaatsing. Uit een artikel:
    http://www.siderea.nl/artikelen/hellingshoek2/hellingshoek2.html
    leid ik af dat het vlak plaatsen van de panelen maar 11% minder energie oplevert dan plaatsing onder 30 graden op het zuiden.
    Ik heb zelf 4 zonnepanelen (samen 480 Wp) op het stuk schuine dak boven mijn dakkapel geplaatst. De helling van het dak is 30 graden en staat op een richting ZO. Dat was in 2002 met veel subsidie.
    Nu wil ik op de bovenkant van mijn dakkapel (2m x 2,50m) nog een paar panelen plaatsen. Ik overweeg om ze vlak te gaan plaatsen om 2 redenen.
    1. geen duidelijk zichtbare obstakels
    2. er kunnen meer panelen naast elkaar, want ze geven elkaar geen schaduw.

    De terugverdientijd is door de lagere opbrengst weliswaar 11% langer, maar de opbrengst is in zijn totaliteit hoger, hetgeen m.i. op wat langere termijn positief uitpakt. Ik ga er even vanuit dat je bij vlakke plaatsing 50% meer zonnepanelen kunt plaatsen.
    Bij de huidige prijzen kom ik b.v. bij 2 panelen onder 30 graden op een terugverdientijd van 10,3 jaar of een rendement van 9,7%.
    3 panelen vlak kosten circa 33% meer, maar resulteren in een terugverdientijd van 11,5 jaar met een rendement van 8,7%.
    De meerinvestering van 3 panelen levert dan een terugverdientijd van 14,7 jaar oftewel 6,8% rente. Dat is altijd nog meer rente dan bij de bank. Wellicht pakt de berekening nog wat gunstiger uit omdat je relatief minder omvormers nodig hebt, omdat de opbrengst per paneel 10% minder is, maar je krijgt met hetzelfde oppervlak wel een hogere opbrengst. Daarom ben ik van plan om ze vlak te plaatsen.

  8. roland Says:

    @Arie,
    Boeiende verwijzing naar die site met het artikel:
    “Energie besparen is een verzinsel bedacht om u afhankelijk te houden van fossiele energiebronnen” en “aan duurzame energie is geen gebrek, daar kunt u dus net zo veel van gebruiken als u wilt. Waarom dan al dat gedoe met besparen” Of met hun voorbeelden van ‘greenwashing’: “.. CO2 opslag, biomassa, stadsverwarming ..” http://www.siderea.nl/artikelen/energiebesparing/energiebesparing.html

    Zo’n brede weerzin tegen besparing lees je niet vaak. Dat een warmtepomp met zonnepanelen veel woningisolatie overbodig zou maken, lijkt me onzin.

  9. Arie G. Says:

    @Roland,

    Ik ben het dan ook niet eens met de conclusie op die website dat energie besparen een “fossiele gedachte” is. Als we er in slagen om voor 100% duurzaam in onze energie te voorzien, zou dat nog enigszins te begrijpen zijn. Maar 100% duurzaam zie ik deze eeuw nog niet gebeuren. Momenteel is dat aandeel in Nederland nog maar ongeveer 6% van de elektrische energie, waarbij de elektrische energie een klein deel is van het totaalverbruik.
    Op de energiebeurs zag in een stand met daarin een leuze:
    “De duurzaamste energie is de energie die we niet gebruiken”. Daar kan ik me helemaal bij aansluiten.

  10. Wim Says:

    Met energie besparen schiet je vrijwel niets op. Het is marginaal. Net als het aandeel van duurzaam van 6%, en dat is inclusief het overgrote deel biomassa en afvalverbranding.
    100% duurzaam gaat deze eeuw zeker lukken, mits duurzaam goedkoper word dan fossiel. Fossiel word sowieso duurder.

  11. roland Says:

    @Wim,
    Energiebesparing is nog goedkoper, dan is het tegenstrijdig dat duurdere duurzame energie wel 100% han halen.

  12. Arie G. Says:

    @Wim,

    Energie besparen loont de moeite. Middels woningisolatie en andere maatregelen ben ik vanaf 1979 in staat ben geweest om mijn jaarlijks gasverbruik in een hoekwoning van 4000 kuub terug te brengen naar 1300 kuub. Mijn elektriciteitsverbruik liep met kinderen op van 1900 kWh naar 3500. Dat is teruggebracht tot 1700. Wel door bewuste keuzes van energiezuinige apparatuur en spaar- en ledlampen. Een wasdroger heb ik niet. Vanwege mijn 4 zonnepanelen zit mijn netto E-verbruik nu op 1335 kWh. Mijn investeringen heb ik al lang terugverdiend.
    Maar energie besparen zit nog niet in onze cultuur ingebakken. Daar is nog veel winst te behalen.
    Bij de lokale C1000 is de elektriciteitsrekening ook flink gedaald na het aanbrengen van deuren voor de koelvakken. Ook besparing bij openbare verlichting (sensor gestuurd) kan veel opleveren.

  13. Wim Says:

    @Arie G,
    Klopt, vergeleken met 30 jaar geleden is er heel veel verbeterd. Maar op een gegeven moment valt er niet veel meer te verbeteren. Vergeet niet dat de gemiddelde Nederlander 6kW verbruikt volgens het CBS.

    @Roland,
    Met energie besparen haal je nooit 100% duurzaam.

  14. roland Says:

    @Wim,
    Met energiebesparing haal je 100% duurzaam gemakkelijker, sneller en goedkoper!
    Veel onderzoek toont dat een verbruiksvermindering met zo’n 30% mogelijk, je moet het willen en de overheid moet het aantrekkelijk maken.

  15. Wim Says:

    @roland
    Tot 30% alleen mogelijk bij oudere huizen.
    Aantrekkelijk maken?
    Soepsidies kun je vergeten. We moeten bezuinigen.
    Dus de energiebelasting omhoog. Nu nog 10ct/kWh. Naar 30ct/kWh.
    En accijns. Naast een kwartje/2,2 van Kok nog een kwartje Rutte erbij.
    Dan word gebruiksvermindering aantrekkelijk.

  16. Jan Says:

    Wegens oriëntering Zuidoost (nochtans 13m x 6,5 m dakoppervlakte op 45° helling) en veel hoge bomen op O, Z-O en Z van het dak, zoek ik informatie over een solar tracking systeem (9 à 12 panelen max) om te monteren op een lage pyloon (mast) zodat de panelen vanaf 7 m hoog (hoger danhet dak) géén last meer hebben van schaduw door de hoge bomen.
    Ik zou natuurlijk de meeste hoge bomen kunnen rooien (amerikaanse eik) maar dat kan ik niet over m’n hart krijgen….

  17. M Veldman Says:

    vraag, ik heb 10 sunpower panelen op een fronius inverter. bij de installatie bleek dat het in serie zetten van de panelen tot een te hoge spanning voor de inverter leidde. Vervolgens heeft de installateur er twee strings van vijf panelen vn gemaakt paralel geschakeld op 1 ingang van de inverter. Ik merk nu dat de opbrengst de nominale waarde van de panelen niet haalt. Kan dat veroorzaakt worden door deze schakeling ???

  18. Ynte Says:

    @ Roland, grappig die link naar zin en onzin van besparen, maar het klopt wel.
    Waarschijnlijk komen bij mij de komende maand ook 2 sets zonnepanelen.
    Het zou genoeg moeten zijn om mijn eigen verbruikt te compenseren.
    Het maakt dan ook niet meer uit of je bij een goedkope of een dure energie maatschapij zit.
    Wel is het zo dat ik door bewust A++ apparatuur aan te schaffen mijn verbruik met 1500Kwh per jaar heb gereduceerd en daar geen zonnepanelen voor hoef te kopen, dat bespaard wel.

    @ Arie G, ik ga 7 op een schuindak en 7 op een plat dak leggen.
    Ik overwoog eerst ook om ze plat op het platte dak neer te leggen, ik zou er dan 12 op kunnen leggen.
    Dat compenseerd een mindere opbrengst van 10% ruimschoots.
    Het werd mij echter afgeraden omdat alles er op blijft liggen, bladeren, vogelpoep, water en sneeuw.
    Maar een hoek van 10% verlost je al van de meeste van deze ongein en er kunnen dan altijd meer op.
    Hoeveel hang van de situatie af.

  19. Marx Says:

    Ik heb nu 8 panelen van 90w richting z/o op het dak liggen. Deze brengen dus 95% op.
    Dit is natuurlijk veel te weinig tov mijn verbruik.

    Nu heb ik dit jaar een garage met plat dak gebouwt van 40m2.
    Kan hier 12 panelen op leggen richting zuiden op 30% helling, dit levert 100% op.
    Kan er ook 22 panelen plat opleggen, deze werken dan op 90% en als je ze een paar cm laat aflopen, dan regent de viezigheid er ook vanaf.

    Aangezien de prijs van de panelen zelf gigantisch aan het zakken zijn,
    is mijn mening zo veel mogelijk panelen leggen tegen een prijs van rond of onder de €/Wp de beste oplossing. Voor nu, met terugverdienst tijd van 10 jaar is elke 10% meer opbrengst een jaar.
    Maar als je over een 5 jaar terugverdienst tijd praat, dan zijn die 10% nog maar maanden.
    Ik ben van mening dat over 2/3 jaar de panelen ver onder de €/Wp zullen liggen.

    http://www.solarsouthwestflorida.com/photovoltaic-prices-plummet-in-southwest-florida/

    Dus als je ze nu niet legt, binnen 5 jaar kom je zeker dak tekort, dan ga je ze wel plat leggen…

    Het begin is er, nu nog elk huis van panelen voorzien 😉

  20. roland Says:

    @Marx,
    Leuk spelletje “over 2/3 jaar de panelen ver onder de €/Wp zullen liggen” maar ik lees “means further price drops on systems will need to come from other areas” en “some costs are actually increasing”.
    Heel onzeker dus, maar dat is op site een moeilijke boodschap

  21. Marx Says:

    @Roland,
    Ben hier geen spelletje aan het spelen, ik geef mijn mening over de ontwikkeling van de zonnepanelen. (zie topic start 2006)
    Ik heb mijn zonnepanelen een paar jaar geleden met zware subsidie zelf op het dak gelegt, toen kwam ik uit op €0,80/Wp, dit is met 3/4 subsidie en 1/4 aanschafprijs.

    Laat ik nu (dec 2011) stellen dat de prijs van panelen op 1€ per Wp ligt. (zie marktplaats: Polykristallijn zonnepaneel 230 Wp € 230.00)
    20x 230= €4600
    dan komt er ook nog een inverter bij bv xs6500 voor €1250 (ook marktplaats).
    Als je de verzend(zelf afhaal) kosten en bevestigingsmateriaal even wegdenkt, dan ligt de prijs van de panelen op 3/4 van de totaalprijs.
    Beugels zelf maken (wil ze plat leggen), zelf monteren is ook veel mee te besparen. Dus al met al ligt de prijs nu op €4600+€1250+€500(beugels/benzine)= €6350/4600Wp €1,38/Wp

    Zoals ik in het verhaaltje lees: Now the modules represent under 1/4 of the cost of the installation!
    Dit zal dus zijn als je ze laat installeren, met nieuwe groep trekken door electricien, met installeren door installateur.
    Maar hoe goed ik ook reken, dan kom ik nog altijd uit op het laten installeren voor dik boven €10.000
    Niet alles geloven wat ze vertellen dus, altijd uitgaan van je eigen situatie, kijken voor zo sterk mogelijke tarieven, zelf ophalen om te besparen en eventueel ook 2 jaartjes wachten om die prijs ver onder de €/Wp te krijgen…

    Het begin is er, binnen enkele jaren hebben veel huizen zonnepanelen 😉

  22. Jos Says:

    Hoi heb sinds 2 maanden 6 panelen van 260WP in serie met een SMA SB1600TL-10 inverter, kleine schaduw op 1 paneel (voorzien van 4 diodes)opbrengst tussen 2 en 8KW per dag.
    Inverter mpp tracker gaat soms foute richting in waardoor vermogen sterk daalt na reset weer van 300 naar 1000 watt zonder reset pas na 2 a 3 uur weer goede opbouw van vermogen.
    de schaduw is van een schoorsteen pijpje wat tegen het paneel staat.

    iemand een idee?

  23. Henk Says:

    Bestaan er geen interactief programma waarin te zien is wat de schaduw is van een voorwerp gedurende het hele jaar???
    En ook nog een vraag hoe hoog ten opzichte van de nok van een dak kun je collectoren plaatsen zodat je minder last heb van cv-pijpen etc??
    Iemand een idee?

  24. Jos Says:

    @ Henk
    de mijne liggen 10 cm onder de nokpan ivm dakraam en van dakrand tot scheiding met de buren . dak pal zuid ongeveer 40 graden. pijpje geeft van 10 tot 4 wat schaduw 25% van paneel en even 50%
    max 1100 w uit 1560 w panelen vandaag

  25. Niels Thijssen Says:

    @73: Henk, je kan met Google SketchUp e.e.a. simuleren rondom schaduwval. Op solarwebsite.nl staat een tutorial, makkelijk te vinden en te begrijpen. Succes!

  26. Wim Says:

    @Jos,
    “na reset weer van 300 naar 1000 watt zonder reset pas na 2 a 3 uur weer goede opbouw van vermogen” lijkt me wel een zeer zware software bug in de SMA SB1600TL-10. Maximum power point is niet moeilijk te volgen. P=V*I. Wat als er een wolkje langs komt? Dan mag het toch niet uren duren voordat de inverter weer zijn werk gaat doen.

  27. jos Says:

    @ Wim
    Denk ik dus ook en bij bestudering van de afgelopen maand zie ik het steeds weer in de grafiek, soms zal het door bewolking komen maar altijd net na 12 uur is meer als toeval, ook rond 4 uur zelfde euvel, de altijd vrij lage spanning (6x51volt MPP panelen)230 tot 260 volt op de inverter loopt dan naar 280 volt en het vermogen stort in in pakweg 25 a 30 minuten. Herstel duurt uren, en na 4 uur komt het vermogen nooit meer geheel terug door verminderde zonkracht .
    Ook maxmaal 1110 wat vind ik aan de krappe kant, de inverter presteert het best op 400 volt dus daar mis ik wel wat rendement 92 ipv 96% als ik het uitreken.
    Benieuwd wat de installateur gaat zeggen.

  28. Wim Says:

    Zijn er al twee die denken dat mpp tracking niet werkt.
    Het is momenteel prachtig test weer. Ik zou even wat foto’s maken. 1 paneel afdekken met een handdoek. En vervolgens weer zon er op. Wat doet de inverter? Dan heb je een glasharde case. Ik verwacht dat Soladin het heel interessant vind en snel je probleem gaat oplossen. Maar wel eerst even duidelijk bewijs in plaats van vermoedens.

  29. Marcel Says:

    Jeroen,

    Ik werd getriggerd over oost west oriëntatie oplossingen, ben zelf aan het puzzelen hoe ik mijn ‘nieuwe’ platte dak ga bedekken met zonnepanelen en na een belletje met vriendje Stijn de Klerk kwam mij dit ter oren.
    Heb je hier voor jou eigen dak al naar gekeken? Lijkt effectief te zijn volgens de folders en je hebt vrijwel geen tussenruimte nodig tussen panelen, m.a.w. meer panelen meer m2. Ik hoor graag meningen en mogelijke ervaringen.

  30. Jeroen van Agt Says:

    @Marcel,

    Grappig. Ik ben zelf ook aan het kijken of ik mijn panelen 90 graden kan gaan draaien (oost-west orientatie). Bij Oost-West haal ik jaarlijks nog 85% rendement tov pal zuid. Waarschijnlijk kan ik hiermee 2-3 keer zoveel panelen op mijn dak leggen waardoor ik een veel hogere productie kan halen uit mijn (beperkte) dak oppervlak

    Ik werd getriggerd door de volgende posting:
    http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38279067#38279067

    Zijn er mensen die hier al ervaring mee hebben? Tips?

  31. Mathieu Says:

    Ik lees op verschillende sides dat om te voorkomen dat een zonnepaneel in z’n geheel stilvalt (doordat bijvoorbeeld schaduw valt op enkele zonnecellen) binnen een paneel diodes worden gebruikt om bypasses te realiseren. Hierdoor wordt de opgewekte stroom als het ware omgeleid zodat er “stroom blijft lopen”. Nadeel van in seriegeschakeld e zonnepanelen is dat als een paneel uitvalt de gehele serie (string) uitvalt. Mijn vraag is waarom worden tussen panelen niet ook bypasses aangebracht. Dan kunnen meerdere panelen als het ware uitvallen maar doen de rest gewoon hun werk.

  32. Ate Stoffelsma Says:

    Sinds een week in bezit van zonnepanelen. Ik had 14 stuks besteld 80 cm breed. De instalateur kwam echter met 12 panelen van 100cm breed. Omdat dit 330 wp meer was ben ik hier akkoord mee gegaan. Echter kwamen deze bredere panelen niet lekker uit op mijn dak. Vandaar 2 panelen op mijn platdak laten zetten. De panelen zijn in twee serries van 6 geschakeld. Echter blijken deze 2 panelen op het plat dak deel van de dag in de schaduw te liggen. Nu lees ik op verschillende websites dat dat de hele serie dan veel minder produceert. Wat nu te doen??? Graag jullie advies. Heb 12 panelen (suntech 255stp) van 255 wp op coverter van mastervolt xs3200.

    A. De serie wijzigen in serie van 10 en 2.
    B. De twee schakelen op een aparte omvormer. ( bijvoorbeeld oladin 600)
    C. Zo laten.
    D. Of????

    Ps: in de handleiding lees ik dat je het beste twee gelijke series kan hebben, maar op dit forum zie ik een forum lid met alles op 1 serie. http://www.olino.org/articles/2009/07/02/mijn-zonnepaneel-installatie-van-2940-wp

    Graag jullie advies.

    Ate

  33. Niels Thijssen Says:

    De installateur benaderen met je vragen?
    optie A: gaat niet werken je hebt 1 MPPT tracker in je omvormer, dus beide strings/ketens van panelen moeten in ‘balans’ zijn voor optimale tracking en vermogensproductie;
    optie B: slecht idee, e.e.a. is afhankelijk van je panelen en je krijgt geluidsproductie erbij
    optie C: ik zou zeggen zo laten, deze maanden zakt de zon nog lager (tot medio eind december), de dagen worden korter. Ik zou gewoon komend jaar afwachten en goed gaan meten qua productie. Als het een bekwaam installateur is, had hij/zij je van de diverse mogelijkheden vooraf kunnen informeren.
    Of alles in 1 keten/serie van panelen past, heeft o.a. te maken met je omvormer en de paneel-combinaties (zoals maximale DC-spanning, ook bij zeg -10 graden Celsius). Succes!

  34. Ate Stoffelsma Says:

    Heb inmiddels e-mail naar de instalateur gemaild.

    Heb op een website gelezen dat mppt tracker het niet fijn vind als je zonnepanelen niet dezelfde hellings hoek hebben.
    Dit in combinatie met schaduw overweeg om de twee panelen te ontkoppelen en op aparte omvormer te zetten.

    Mijn opbrengst was gisteren 4,2 (27 okt) en vandaag 3,2. (28 okt)Is dit goed voor installatie op het westen van 3000 wp.
    Dagen ervoor waren overigens veel minder.

  35. Niels Thijssen Says:

    @Ate: het is TE kort dag om iets te kunnen zeggen over de produktie van je installatie. Ik zou zeggen houdt wekelijks/dagelijks de produktiestanden bij (liefst een zo nauwkeurige mogelijke kWh-meter) en zoek op bijvoorbeeld Sonnenertrag.eu naar gelijksoortige installaties (qua orientatie, schaduw, hellingshoek).
    Mijn 3kWp systeem op zuidelijke orientatie met lage hellingshoek (20 graden) gaf 7,4 kWh (2,4 kWh/kWp) http://renewable-energy-now.org/zonphp/dag_overzicht.php?%2B=%3E

  36. tex Says:

    schaduw =hoogte X 3 tussen laten
    strings in serie in de vorm van U ,word afgeraden om geen magnetisch veld te creeren

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in