OliNo

Duurzame Energie

Het bouwen van een zuinige server (deel 2)

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing Geef een reactie

Het vervangen van componenten in een bestaande server kan veel energie besparen. In dit deel zal ik meer vertellen hoe lastig het was om een geschikt moederbord te vinden voor de zuinige AMD Geode processor, de problemen met niet-standaard connectors van de Intel kast en de uiteindelijke besparing die ik heb kunnen halen door de ombouw…

De server

Dit artikel is het vervolg van het artikel “Het bouwen van een zuinige server (deel 1)”.

Moederbord

Het vinden van een goed moederbord voor de zuinige AMD Geode NX processor leek in de eerste instantie triviaal, maak bleek uiteindelijk de grootste bottleneck in de server ombouw….

De AMD Geode NX processor is van het type Socket A.

AMD Geode NX 1500 processor

Dus ik ben op zoek gegaan naar mooi moederbord voor deze processor. Aangezien ik de server zo zuinig mogelijk wil hebben wil je zo veel mogelijk zaken geïntegreerd hebben op het moederbord. Dit scheelt weer in het aantal losse componenten die allemaal weer energie gebruiken. Je moet hierbij denken aan een geïntegreerde VGA kaart, Ethernet LAN aansluiting (minimaal 100 Mbps) en SATA controller.

Na wat zoeken op internet ben ik uitgekomen op het volgende moederbord.

Asus A7S8X-MX

Het Asus A7S8X-MX moederbord is een socket A moederbord en heeft een SiS 741GX chipset. Op enkele internet forums had ik gelezen dat deze chipset goed zou samenwerken met de AMD Geode processor. Verder heeft dit moederbord een geïntegreerde VGA kaart, netwerk (100 Mbps) en 2 SATA aansluitingen. Ideaal voor onze server dus.

Asus A7S8X-MX Moederbord

Na het booten van de PC kreeg ik al een melding van de BIOS dat dit een “unknown processor” is, dat ziet er dus niet goed uit. En bij het opstarten van de Linux server bleef deze hangen. Alleen door in de GRUB bootloader de volgende boot opties te zetten: acpi=off, apm=off kon ik de server door laten starten. Maar juist deze settings zorgen ervoor dat Linux powermanagement kan uitvoeren op de CPU en op die manier energie kan besparen. Het uitzetten van deze opties kan dus nooit de bedoeling zijn.

Verder bleek dat het “re-booten” van de server niet mogelijk was. Ook daar bleef hij op hangen. Alleen met een volledige “power-down” kon ik de server weer laten opstarten.

Vanzelfsprekend contact opgenomen met de technical support van ASUS, maar helaas. Na wat email uitwisselingen en een bios upgrade blijkt dat deze processor voor ASUS duidelijk geen prioriteit heeft en blijkbaar ook niet support wordt.

Na deze teleurstellende ervaring ben ik maar op zoek gegaan naar een ander moederbord. Na wederom veel speurwerk op internet had ik het volgende moederbord gevonden:

ASRock K7S41GX

Het ASRock moederbord is ook van het type socket A en heeft zoals je al kunt zien aan de naam een SiS 741GX chipset. Ook dit moederbord heeft een geïntegreerde VGA en 100 Mbps Lan. Verder heeft het moederbord zelfs de AMD Geode NX in de supported CPU list staan, dus wat kan nog fout gaan zou je denken…

ASRock K7S41GX

Na het booten van de PC kreeg ik de melding van de BIOS dat de processor herkend wordt als een Mobile Athlon processor. Dat ziet er iets beter uit, maar Mobile Athlon, dit is toch een AMD Geode processor… Wat blijkt, de AMD Geode NX processor is inderdaad identiek aan de een Mobile Athlon processor waarvan ze de socket aangepast hebben zodat deze ook op desktop PC gebruikt kan worden. Dit verklaard direct waarom de processor zo zuinig is.

Maar wat blijkt nu, de processor draait veel te snel. Met als gevolg dat hij ook te veel energie gebruikt, en dat was nu juist niet de bedoeling. De oorzaak zit hem (na wat speurwerk) in de te hoge Vcore spanning. Blijkbaar geeft de Socket A op het moederbord een hogere Vcore (1.4 Volt) spanning af dan waarvoor de processor gemaakt is (1,250 Volt). Helaas kan ik deze Vcore spanning nergens veranderen (niet in de BIOS en ook niet via jumpers op het moederbord).

Een ander probleem met dit moederbord is dat de BIOS niet de juiste “PST tables” heeft voor de AMD Geode NX processor. In de PST tables worden de beschikbare powerstates van de processor bewaard. Deze powerstates zijn nodig om goed powermanagement uit te voeren via ACPI. En juist powermanagement is belangrijk om het energie verbruik van een PC zo laag mogelijk te houden.

Wederom contact opgenomen met de support van ASRock, maar helaas, uiteindelijk heeft dit niets opgeleverd.

Gelukkig kwam ik tijdens het speuren op internet de volgende aanbieding tegen: een moederbord met AMD Geode processor, zou dit eindelijk de oplossing zijn…

PCCHIPS 811 met AMD Geode 1750 NX

Het PCCHIPS 811 moederbord wordt geleverd met reeds geplaatste AMD Geode 1750 NX processor en een “custom” BIOS voor de ondersteuning van de AMD Geode processor. Perfect toch, dit kan niet meer mis gaan…

PCCHIPS 811 Moederbord

Nadat alles weer omgebouwd is, ik begin er inmiddels aardig handig in te worden, heb ik de server weer opgestart. En inderdaad de BIOS herkent keurig dat het gaat om een Mobile Athlon processor. Direct maar even kijken naar de Vcore spanning. En wat schets mijn verbazing: 1.4 Volt. Weer te hoog! Dat is toch niet te geloven. Koop je een moederbord die standaard geleverd wordt met een AMD Geode processor met zelfs een custom BIOS en weer is de Vcore spanning te hoog.

Wederom contact opgenomen met PCChips support en ook hier weer geen oplossing.

Ik heb nog een tijdje testen gedraaid met dit moederbord en wat blijkt. Door de over-geklokte CPU, veroorzaakt door de te hoge Vcore spanning, werd de processor zo heet dat de CPU zich spontaan afschakelde. Dit is een standaard beveiliging van AMD processoren. Dit moederbord is duidelijk geen kandidaat voor onze zuinige server…

Dan nog maar een (laatste) poging. Wederom kwam ik op internet een moederbord tegen die support zou moeten hebben voor de AMD Geode NX processor, sterker nog. Dit moederbord ondersteunt alleen de AMD Geode NX processor. Zou het dan toch nog gaan lukken…

Tyan Tomcat K7M 2498AGNN

Dit moederbord heeft ook een geïntegreerde VGA, twee LAN (100 Mpbs / 1000 Mbps) en 2 SATA aansluitingen. Het formaat is mini-ATX (mATX) en neemt dus weinig ruimte in beslag.

K7M 2498AGNN moederbord

Na op het opstarten ziet het er al goed uit. De BIOS herkent de processor en de server start gewoon op. En wat blijkt: de Vcore spanning klopt: 1,250 Volt. Perfect. Eindelijk een moederbord gevonden die de AMD Geode processor goed ondersteund.

Flinke besparing

De eerste metingen met de Energy-Check 3000 meter geven aan dat de server een stuk zuiniger is geworden. Hij gebruikt nu slechts 95 Watt. Overigens hebben we naderhand nog uitgebreidere metingen verricht aan deze server. Meer hierover kun je lezen in het artikel “Metingen verbruik nieuwe server”. Uit deze uitgebreide metingen blijkt dat de server 90 Watt gebruikt.

De oude server, voor de ombouw, gebruikte continue 250 Watt. Dit is dus een reductie van 160 Watt. Aangezien de server 24 x 7 x 365 dagen aan staat betekend dit een besparing op mijn jaarlijkse energie verbruik van 160 Watt x 24 uur x 365 dagen = 1400 kWh.
Dit is meer dan mijn eerste 12 zonnepanelen kunnen produceren.

Afwerking server

Nu de grootste hindernis, het vinden van een geschikt moederbord voor de AMD Geode NX processor, genomen is de afwerking van de server aan de beurt.

De oude server bestond uit een Intel server board in combinatie met een mooie Intel kast. Helaas worden voor de connector tussen de kast en het server board een eigen connector gebruikt die niet standaard is, Hierdoor kan ik het nieuwe moederbord dus niet direct aansluiten op de power en reset knop van de kast.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door even te door te meten welke pinnen gebruikt worden voor de reset en de power-knop heb ik een eigen convertor gemaakt tussen de connector van de kast en de pinnen op het moederbord.

Conclusie

Tijdens mijn server ombouw project heb ik ontdekt dat het zuinig maken van computers nog echt een pionier gebied is. Op dit moment is men nog vooral geïnteresseerd hoe je processoren kunt overclocken om deze nog sneller te krijgen, weinig mensen hebben nog ervaring met het zuinig krijgen van processoren. Vooral de ondersteuning voor de AMD Geode processor als zuinige processor is nog bedroevend. Het heeft mij 4 moederborden gekost om een geschikt moederbord te vinden.

Ondanks deze tegenslagen is het server ombouw proces een succes geworden. De behaalde besparing van 1400 kWh op jaarbasis is aanzienlijk. Inmiddels draai ik al een paar maanden met volle tevredenheid met de nieuwe server.

Het is zeer interessant om een kritisch rond te kijken in je huis naar apparatuur die 24 uur aan staat. Met een relatief kleine investering om het apparaat zuiniger te maken (of te vervangen) kun je een grote besparing halen op jaarbasis.

Update

In het volgende artikel “Het bouwen van een zuinige server (deel 3)” laat ik zien hoe we nog een extra 30 Watt aan energie kunnen besparen door de server handig te configuren.

44 Reacties to “Het bouwen van een zuinige server (deel 2)”

  1. Robbert Says:

    Ik vraag me af wat de netwerk en data-rate prestaties zijn van deze server.

    Ik ben bezig met een nieuwe energiezuinige data server die in een 1gb netwerk moet komen te staan. Voor mij is de prestatie mbt data verplaatsen op de server en binnen het netwerk een belangrijk punt.

    Hoe zijn jouw ervaringen met dit nieuwe systeem?

    overigens een top site! Met veel interesse heb ik het artikel over je zonnepanelen gelezen!

  2. jeroen Says:

    Na ombouw is de nieuwe server meer dan snel genoeg. De gemiddeld load gemeten met het commando top (onder Linux) geeft de volgende waarden:

    Load average: 0.09 0.06 0.01

    Ik maak zelf ook gebruik van een gigabit netwerk en ik heb nog geen bottleneck in de server kunnen ontdekken. Zelfs Linux software RAID5 neemt bij een zware server belasting niet meer dan 11% cpu in beslag

    dd if=/dev/zero of=test.data bs=8M count=100

    838860800 bytes (839 MB) copied, 12.8634 seconds, 65.2 MB/s

  3. Jim Says:

    Wat veel mensen vaak vergeten is dat elk extra onderdeel dat je in de PC/server stopt ook weer electriciteit verbruikt. Een floppydisk (wie heeft dat nog nodig) verbruikt dacht ik ook al zo’n 5 Watt in rust. Een server heeft vaak ook geen videokaart meer nodig, behalve misschien tijdens installatie. Als je die niet meer nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld ssh of vnc gebruikt, dan kun je de videokaart verwijderen. Dat scheelt natuurlijk ook weer in het totaalverbruik.
    Controllers ingebakken op het moederbord zijn vaak ook zuiniger dan losse controllers. SATA drives zijn weer zuiniger dan IDE drives.
    Een CD-ROM/DVD drive is vaak nodig/handig tijdens installatie. Die kun je loskoppelen, of verwijderen waardoor beter luchtkoeling in de kast mogelijk is en daardoor zuiniger is door het minder aanspreken van koeling op andere plaatsen.

    Kortom verwijder of schakel uit wat je niet gebruikt.

    Ventilatoren die te hard draaien kun je ipv op 12V ook op 5V laten draaien (creatief zijn met kabels…). Minder herrie en ook ietsje zuiniger.

  4. Samuël Says:

    Als grote Apple fan ben ik wel teleurgesteld in het hoge energieverbruik van de Apple Xserve. De gewone Xserve verbruikt 650 W, de Xserve RAID 450 W. Dat moet wel sterk verminderen.

  5. Lennart Says:

    Interessant artikel!

    Maar heb je daadwerkelijk 3 moederborden moeten kopen of heb je deze gesponsord gekregen? Anders lopen de kosten helaas toch op…

    Maar deze duron is wel snel dus?
    Ik heb zelf namelijk een compaq deskpro als servertje in gebruik en deze trekt maar 50W zonder belasting..welswaar met een 500 mhz pentium.

  6. Joostie Says:

    Hi!

    Weet iemand of er ook een moederbord is voor de Geode met PCI-X ondersteuning?

    Ik gebruik nu een dual Xeon 3Ghz als server, maar na het lezen van deze site will ik toch ook wel downgraden 🙂

    Het enigste waar ik mee zit is een PCI-X SATA Raid controller die ik toch nog ergens kwijt moet :-s

    Thanks

  7. jeroen Says:

    Lennart, helaas geen sponsoring. Dus het was inderdaad een dure operatie. Maar ja, dat krijg je als je aan het pionieren bent.
    Dat is ook de reden waarom ik dit artikel geschreven heb zodat ander mensen nu ook van deze kennis kunnen profiteren. Die AMD Geode (geen Duron) is inderdaad meer dan snel genoeg voor mijn server. Die oude intel Xeon processor was echt overkill.

  8. jeroen Says:

    Joostie, ik gebruik zelf twee PCI promise sata controllers SATA150 TX4 en een SATA150 TX2plus (totaal 6 sata aansluitingen) in combinatie met software RAID5 onder linux. In principe heeft het Tyan Tomcat K7M 2498AGNN moederbord ook twee sata aansluitingen maar dat heb ik niet goed aan de gang gekregen (boot volgorde disken, grub, etc..) de reden is onduidelijk. Omdat ik toch al een ongebruikte SATA150 TX2plus had liggen heb ik deze ingezet.

  9. Wouter Says:

    Het verhaal is heel leuk en heb het met veel interesse gelezen.
    Ik ben zelf ook uitgekomen op de ASRock K7S41GX zoals beschreven in jouw verhaal.
    Alleen biedt de biosupgrade van Augustus uitkomst. Vanaf augustus word de GEODE 1750NX en de 1500NX via de bios ondersteund. En voor de pcchips heb ik trouwens een hardwaremod (pootje doorknippen meen ik van de spanningsregelaar) kunnen vinden om de spanningsregelaar naar 1,25 volt te kunnen krijgen.

  10. jeroen Says:

    Wouter, goede tip. Heb je meer informatie of een url over die hardwaremod voor de ASRock K7S41GX?

  11. marcel Says:

    Jeroen,
    Ik lees dat je voor zowel de reset knop als voor de power knop een eigen verbinding hebt gemaakt. Ik heb dat ook gedaan maar resulteerde in het niet meer opkomen van de server. Het geheel werkte weer nadat ik de resetverbinding had weggehaald. Ik wil ermee zeggen dat je geluk moet hebben over hoe je de verbinding met de twee maal twee draden legt voor de reset en de power aansluiting. Het kan zijn dat je goed uitkomt en dat de draden goed aangesloten zijn zodat power en reset elkaar niet beinvloeden. Bij mij had ik waarschijnlijk de draden niet goed gelegd en beinvloedde de reset en de power elkaar. Ik kad het waarschijnlijk kunnen oplossen door de draden van de reset aan een kant te verwisselen, maar heb ik verder niet meer gedaan. Omdat ik geen schema had van de verbindingen van de server kast heb ik het maar zo gelaten.

  12. Bastiaan Says:

    Uitermate interessant artikel! …

  13. Pieter Says:

    Nu ook nog vergelijken wat de performance is t.o.v. andere servers. Zuinig maken is één, maar de performance is natuurlijk een tweede. Ben dan ook zeer benieuwd naar de resultaten.

  14. Jeroen Says:

    Ik gebruik de Linux server in mijn eigen LAN voor de volgende zaken:

    • Fileserver
    • Software RAID5
    • Print server
    • Automatische backups naar DVD
    • Download server: torrents (mlnet)
    • Mail server (postfix)
    • Fetchmail voor het ophalen van pop3
    • Automatische scan van alle uitgaande en binnekomende mail op virussen.
    • DHCP server
    • DNS server
    • FireWall

    De performance van deze Linux server is ruim voldoende.

    Hoe zwaar de server exact belast wordt (over een langere periode) kun je zien met het commando “top”

    Load average: 0.09 0.06 0.01

    Pas als de server belasting regelmatig groter zou zijn dan 1, dan is de server structureel overbelast en is interessant om te gaan kijken naar een zwaardere processor.

    Met andere woorden, het heeft in dit geval helemaal geen zin om hiervoor een snellere processor in te zetten.

    Hoe vreemd het ook klinkt, maar die AMD Geode NX 1500 is meer dan snel genoeg. Hij is zelf overkill.

  15. Pieter Says:

    Op dit moment zijn wij een ongeveer gelijke server aan het bouwen voor een zakelijke omgeving met de volgende onderdelen:

    • ECS / PC-Chips M848A met AMD Geode NX 1750+ 1.4GHz (zonder hardwaremode, draait tegenwoordig gewoon op 1,25V)
    • 1 GB Ram (2 x 512MB)
    • 2 x 250GB Harde schijven in RAID1
    • LAN onboard
    • Behuizing 19″ Rack 2U (hadden we nog over, misschien dat daar nog een andere voeding in gaat, ivm het verbruik)

    Hij zal gebruikt worden als:

    • Webserver (Apache, PHP, Perl, Mysql)
    • Mailserver (Kerio Mailserver)
    • FTP-server (VSFTP)

    Ik zal het verbruik en de load binnenkort hier posten.

    Wij ondersteunen het initiatief erg en zitten er aan te denken om een website te wijden aan energiezuinige servers. Dus een overzicht van de onderdelen, het verbruik, de toepassing en de load. Misschien dat dat meer mensen over de streep helpt om ook aan het milieu te denken. De configuratie krijgen ze dan tenslotte op een presenteerblaadje.

    Mochten er meer mensen dit wel zien zitten, dan horen wij dat graag.

  16. Harry Says:

    Heel leerzaam de ervaringen van anderen te lezen.
    Ik ben zelf ook met de Geode / Pcchips 825 en 848 aan het experimenteren.
    Voor mijn server(tje) heb ik echter een andere oplossing gevonden: u-Buddie mini-pc met VIA C3. (koopje voor 129 EURO) Heeft een externe voeding van 60W en is muisstil.
    Tot nu toe draait mijn mailserver en webserver op dit systeem, maar ik moet nog gaan onderzoeken hoeveel hij werkelijk verbruikt. Ik had wat problemen met de ingeboude HD van 10G (2,5 inch); die begaf het na enkele weken; vervangen door 40G (ook laptop HD) en een 1GB IDE Flash-module. (heeft iemand hier ervaring mee wat betreft stroomverbruik?)

    De bedoeling is, dat files, die regelmatig worden geschreven of gelezen op de flash-module komen en alleen de permanente data-opslag op de HD.

    Ik zie dat de meesten met Linux werken; ik ben daar nauwelijks in thuis dus draai ik Win2k server en zoek nog naar mogelijkheden om dit zodanig aan te passen dat alleen nog noodzakelijke onderdelen geinstalleerd bljven.

  17. JL Says:

    Bij ons kantoor ook een nieuwe server geinstalleerd met 3 voedingen tbv de stabiliteit. Aan de levenrancier vroeg ik of de server ook in de standby of slaapstand kon -bijv in het weekend-, maar daar hadden ze nog nooit van gehoord (bij servers) en ze vonden het riskant. Heeft iemand ervaring?

  18. Harry Says:

    Mijn ervaring met slaap- en stand-by-standen is ronduit slecht; vaak komt de pc niet of niet goed uit de slaapstand (als ie al wakker wordt,is ie zo “slaperig” dat ik beter opnieuw kan starten)

    Het niet wakker worden kan te maken hebben met interferrentie tussen bios en windows; ik heb nog niet de goede combinatie gevonden. Vooral bij harde schijven in slaapstand kun je problemen verwachten; voordat deze de gewenste bestanden aan het OS kan afleveren is de laatste meestal al vastgelopen.

    Voor een server is natuurlijk het opnieuw moeten opstarten als er een verzoek van een client komt uit den boze en ook een -zeer – trage reactie lijkt mij niet gewenst.

  19. Rik van der Helm Says:

    Erg interessant artikel. Bedankt. Ik wil het systeem het liefst ‘as is’ overnemen. Zit al wat te googlen op de componenten, maar dat valt nog niet mee. Als hier toevallig fabrikanten zitten die het voor me kunnen leveren (met kast, geheugen en een laptop hd) voor een scherpe prijs, hou ik me aanbevolen (r.vanderh at xs4all dot nl). De beloofde 90 Watt zie ik wil als onderdeel voor een goede levering natuurlijk 😉

    Groet, Rik

  20. Pieter Says:

    Zoals beloofd bij deze de gemiddelde load en het verbruik (gemeten met de Energy Monitor 3000).

    Load average: 0.13 0.24 0.15
    Verbruik: 57 Watt

    Let wel, deze server wordt gebruikt in een zakelijke omgeving met 150 werknemers.

  21. Pieter Says:

    Voor degenen die geinteresseerd zijn, bij deze de resultaten van onze software RAID1-array. Er is gewoon gebruik gemaakt van de standaard aanwezige controllers. De rest van de spec staat in post nr.15.

    Chunk Size Read (kb/s) Write (kb/s)

    512M 80.807 42.517
    1G 60.973 46.986
    2G 55.062 50.476
    4G 48.966 46.536

    Niet verkeerd voor software RAID1, zou ik zo zeggen.

  22. Pieter Says:

    Voor degenen die geinteresseerd zijn, bij deze de resultaten van onze software RAID1-array. Er is gewoon gebruik gemaakt van de standaard aanwezige controllers. De rest van de spec staat in post nr.15.

    Chunk Size Read (kb/s) Write (kb/s)

    512M 80.807 42.517
    1G 60.973 46.986
    2G 55.062 50.476
    4G 48.966 46.536

    Niet verkeerd voor software RAID1, zou ik zo zeggen.

  23. Pieter Says:

    Ok, die post pakte wel erg lelijk uit. Bij deze de nettere weergave.

    Chunk Size – Read (kb/s) – Write (kb/s)

    512M – 80.807 – 42.517
    1G – 60.973 – 46.986
    2G – 55.062 – 50.476
    4G – 48.966 – 46.536

  24. Pieter Says:

    Ok, ik zag iets te laat dat onderaan “preview comment” stond. Mijn excuses. Bij deze de nettere weergave.

    Chunk Size – Read (kb/s) – Write (kb/s)

    512M – 80.807 – 42.517

    1G – 60.973 – 46.986

    2G – 55.062 – 50.476

    4G – 48.966 – 46.536

  25. Erik Says:

    Interressant artikel

    Heb zelf een VIA C3 Samuel II bordje met 3 IDE disks (niet in RAID) en 512 MB geheugen.
    Processor loopt op 800MHz en verbruikt 7 Watt.
    Lijkt erg langzaam maar de disk IO en de network IO is zo snel dat ik met de fileserver geen echte load op de CPU kan creeren.
    Verder heb ik er een PVR150 TV kaart in zitten en een auto scheduler op XMLTV om TV programma’s op te nemen, CPU load tijdens opnemen ongeveer 2%.
    Zo heb ik altijd 50 steeds vernieuwende films klaar staan om te kijken wanneer ik wil.
    Verder draait er een mail/web/ftp/UPnP/svn server op.
    Doordat ik geen RAID draai maar backup naar een dedicated backup disk kan de backup disk het grootste deel van de dag automatisch in powerdown gaan, scheelt weer warmte.

  26. Bert Says:

    Waar is deze versie van de AMD Geode processor te krijgen? Ik kan alleen de 1,4 GHz variant vinden.

  27. Bert Says:

    War is deze versie van de AMD Geode processor te krijgen? Ik kan alleen de sterkere\zwaardere variant vinden.

  28. Jeroen8 Says:

    De AMD Geode 1500 is o.a. te koop bij Alternate.nl

  29. Jeroen8 Says:

    De AMD Geode 1500 is inmiddels ook te vinden in de HP Compaq T5725 Thin Client.

  30. Pieter Says:

    De AMD Geode NX 1750 is een stuk goedkoper (€59,-) en verkrijbaar bij
    Computerstunt

    Heb deze draaien en verbruiken slechts 14W

  31. Jeroen8 Says:

    Ik heb voor mijn Linux Mediacenter PC (ander project) ook gebruik gemaakt van de AMD NX 1750 en besteld bij Computerstunt. Ik ben daar ook zeer tevreden over.

    De AMD Geode 1500 is echter nog zuiniger want deze gebruikt slechts 6 Watt. Deze hoeft niet meer actief gekoeld te worden (de AMD Geode NX 1750 nog wel).

    Recent kwam ik de Intel Ultra Low Voltage Core Solo processor tegen. Deze is sneller dan de AMD Geode 1500 en nog zuiniger (5.5 Watt). Echter ik heb hem alleen nog maar gezien als laptop uitvoering (geen normale desktop uitvoering).

  32. PeterB Says:

    Hoorde net op de radio dat er in Groningen? een server park van 100.000 servers geopend gaat worden die voor een groot deel door Google gebruikt gaat worden. Probleempje: het park verbruikt net zoveel als 80.000 huishoudens… 🙁
    Misschien ff een mailtje naar die gasten dat het ook anders kan?

  33. JeroenH Says:

    Google zou ook een hele berg zonnestroompanelen gaan plaatsen:

    http://www.planetark.com/dailynewsstory.cfm/newsid/38550/story.htm

  34. Robert Brink Says:

    Ik heb de ASRock K7S41GX in combinatie met de Geode NX 1750 aan het werk gekregen op 1,25V, maar daar waren wat tweaks voor nodig. Allereerst moet je in de BIOS (ik heb nu versie 2.80) de core overvoltage op “Auto” zetten (en niet op Normal, dan krijg je 1,4V; eventueel kun je -12% kiezen, dat is hetzelfde) en verder alles op Auto zetten. Dan moet het OS installeren met uitgeschakelde APIC functie, anders boot het zaakje niet (zowel Linux als Windows XP). Bij Linux moet je in de opstartregel (GRUB) de optie “noapic” meegeven. Bij het installeren van Windows moet je op F5 drukken als er gevraagd wordt om op F6 te drukken voor third party drivers (jaja, Microsoft logica…) en dan krijg je een lijstje met mogelijkheden voor de HAL.DLL, kies de HALACPI.DLL (gewone computer met ACPI, kies geen multiprocessor systeem!). Het bizarre is, dat op 1,4V je al deze truuks niet nodig hebt… kennelijk is heel die 1,25V instelling een tweak die niet echt goed wordt ondersteund. Verder functioneert het automatisch teruggaan in CPU frequentie niet (omdat de PST tables niet gedefinieerd zijn door ASRock), maar daar zijn utilities voor. Al met al kost deze combinatie rond de 100 euro inclusief verzendkosten (processor is bij computerstunt.nl te krijgen, ASRock bordje bij diverse leveranciers).
    Ik heb helaas geen Energy Check (Conrad lijkt ze niet meer te leveren helaas) om e.e.a. te controleren, maar zo te zien verbruikt het zaakje een stuk minder dan de vorige setup die ik had (AMD Athlon XP2600+ die 68 watt verbruikt).

  35. Eric Says:

    Jeroen,

    Nu ik wat geld over heb voor de aanschaf van een nieuwe pc win ik eigenlijk zien of ik mijn desktop pc met XP zo energiezuinig mogelijk kan krijgen. Net aan off-topic, maar ivm downloads ed staat ook deze pc 24/7 aan. wellicht heb je ideeën voor me?

  36. Ronald Says:

    Hallo Jeroen,

    Fantastische artikelen! Heb je nog info over de verkrijgbaarheid (in Nederland) van de Tyan Tomcat K7M 2498AGNN?

  37. Ronald Says:

    Jeroen, heb je enig idee of je voor het ASRock moederbord al beschikking had over deze BIOS updates:

    versie 2.50 (5/24/2006):

    1. fine tune the voltage for Geode NX 1750+(1400Mhz)

    versie 2.30 (3/13/2006): Support Geode NX CPU 1500+ (1000MHz) and 1750+ (1400MHz).

    Bron: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K7S41GX

  38. jeroen8 Says:

    Ronald, het staat me bij dat ik het nog geprobeerd heb met de BIOS 2.30. Deze herkende hierdoor wel de Geode processor, dit in tegenstelling tot het ASUS moerderbord, maar Vcore spanning was nog steeds te hoog.

    Volgens mij was de BIOS 2.50 toen nog niet beschikbaar. Het lijkt erop dat ze het voltage probleem hiermee opgelost hebben.

    Ik zou adviseren om het moederbord te kopen bij een computerbedrijf waar je de mogelijkheid hebt om het binnen 8 dagen terug te brengen. Op deze manier kun je zelf testen of het inderdaad werkt, want waar ik zelf achter gekomen ben is dat je met dit soort speciale processoren (bijna niemand kent ze) je niet klakkeloos kunt uitgaan van de specificaties. Het heeft mij ook 4 moederborden gekost voordat het fatsoenlijk werkt.

    Wat betreft de verkrijgbaarheid van de Tyan Tomcat K7M 2498AGNN, daar zul je zelf even met google naar moeten speuren. Ik heb het moederbord toen bij http://www.pchut.nl/ gekocht, maar het lijkt erop dat het nu niet meer in hun assortiment zit.

  39. Gjalt Says:

    Zie ook:

    http://www.glasvezelstraat.nl/Green.htm

    Een energie zuiniger server op basis van een Intel CPU!

  40. Rob Says:

    Niet zo mooi als je 3 moederborden nodig hebt. Als je die kosten opteld had je oude server wel een paar jaartjes kunnen lopen.
    Zelf heb ik een celeron 533Mhz met freenas ( http://www.freenas.org ) gebruikt in powersave 29 watt. Dat is nog een stuk lager dan jouw 90 watt.

  41. jeroen8 Says:

    @rob, ziet er interessant die FreeNAS FreeBSD distributie. Wat voor harddisken heb je in gebruik? Draai je ook raid5? Hoeveel verbruikt je server als ie in bedrijf is?

    Van mijn 90W stroomverbruik komt een groot gedeelte van mijn harddisken. Ik heb er 6 harddisken inzitten waarvan er 4 als raid5 draaien, 1 hotspare en 1 systeem disk. De 5 disken vallen automatisch in slaapstand als ze 15 minuten niet gebruikt worden. Hierdoor valt het stroomverbruik terug naar 60 Watt.

    Ik zou nog wat(t) kunnen besparen als ik mijn systeemdisk vervang door een flashdrive maar die zijn nog een beetje duur. Op termijn lijkt me dat wel een goede oplossing.

  42. diederik@breitnerlaan.nl Says:

    Super post is dit!

    aleen ik zoek me dus gek naar dat tyan mobo…kan het nergens vinden.
    Heb wel de asrock gevonden, en werkend..
    maar die tyan mobo’s zijn mijnsinziens kwalitatief een stukje beter..
    dus als iemand weet waar ik die vandaag kan kopen graag!

  43. Ceriel Jacobs Says:

    Samuël, de Apple Xserve verbruikt helemaal geen 650 Watt. 650 Watt is de voeding die er in zit.

    Dat weet ik omdat ik er zelf twee gemeten heb met de Energy Control 3000.

    Een standaard XServe met 2 x 2Ghz Xeon, 1 x 80Gb harddisk, heeft een idle verbruik bij circa 23 graden Celcius van:
    a. 4 x 512MB = 208 Watt
    b. 2 x 512MB = 195 Watt
    c. uitgeschakeld = 11 Watt

    Een ander model met 2 x 512Mb geheugen meet:
    a. idle = 171 Watt
    b. full processor load = 197 Watt

    (Met dank aan Stonehouse/Machouse te Woerden voor de medewerking)

  44. ard Says:

    Planning is besparen. Tenzij je voor service provider speelt, kan je met 160 GB online storage een eind komen. De rest staat near-online: als er veel data nodig is (bijvoorbeeld een paar videofilms ophalen) dan gaat de RAID5 NAS, max 4 TB bruto, even kort aan (50W) om de data te kopieren. Na afloop gaat die weer uit.
    Een 1 GHz G4 powerbook headless (de monitor was na 5 jaar kapot), met een 160 GB harddiskje en gigabit ethernet draait op 15W.
    De server serveert files voor TV, de website(s), controleert de warmwatervoorziening/zonneboiler en wordt op afstand beheerd met een andere powerbook. Uit=schakelaar op de verlengdoos om.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in