OliNo

Duurzame Energie

1500 Watt aan Zonnepanelen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie Geef een reactie

De installatie van 12 zonnepanelen met totaal 1500W aan piekvermogen. Tips en gegevens over de subsidiemogelijkheden, installatie en opbrengst.

1500W aan zonnepanelen

De Panelen

Nadat ik enthousiast geworden was over mijn eerste zonnepaneel ben ik gaan informeren hoeveel extra zonnepanelen zouden kosten. Na veel speurwerk op internet is mijn keuze uiteindelijk gevallen op kyocera KC125GHT panelen.

Plaatje van Kyocera KC125GHT zonnepaneel

Deze panelen hebben een hoge cell efficiency van 16% en hebben een piekopbrengst van 125 Watt per paneel.

Kosten

De panelen zijn aanschaft voor mijn eigen bedrijf SoftNow.com. Hierdoor hoef ik effectief maar 1/3 van de aanschafprijs te betalen. Dit komt door de volgende regelingen:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA) 44% [1]
    [2]
  • BTW Aftrek 19%

Met mijn geplande duurzame energie investeringsbudget voor 2005 heb ik 12 panelen kunnen aanschaffen. Goed voor 1500W-piek aan vermogen.

Invertor

De Kyocera panelen leveren een gelijkspanning af en je hebt dus nog een invertor nodig als je wilt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Nu is het interessant om zoveel mogelijk panelen in serie te schakelen omdat je dan minder invertors nodig hebt en dus minder kosten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een Sunmaster QS2000 van Mastervolt.

Mastervolt QS2000 Invertor

De Mastervolt invertor heeft een maximale input van 1800W DC waardoor alle 12 panelen (in serie) aangesloten kunnen worden. Omdat de panelen maximaal 1500W opleveren heb ik nog uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

De Mastervolt invertor wordt binnenshuis gemonteerd wat de levensduur ten goede komt. Een invertor die buiten gemonteerd wordt heeft veel meer last van temperatuur schommelingen wat slecht is voor de levensduur van de invertor.

Schaduw

Bij het plaatsen van de panelen is het van belang dat alle panelen uit de schaduw staan, want als één van de panelen schaduw krijgt dan heeft dat invloed op de complete keten van panelen omdat ze allemaal in serie staan. Het rendement neemt dus meer af dan je zou verwachten met alleen de schaduw op het ene paneel zelf. Als schaduwval onvermijdelijk is, door bijvoorbeeld een boom of een dakkapel, dan is het te overwegen om meerdere ketens van panelen te nemen (maar dan heb je ook weer meer invertors nodig).

De afstand tussen de panelen is van belang

Bij een plat dak is de afstand tussen de rijen van panelen van belang. Indien deze afstand te klein is gaat de ene rij van panelen schaduw werpen op de volgende rij zodra de zon wat lager staat.

Dit is vooral het geval in de winter. Als vuistregel kunt je hanteren dat de afstand tussen twee rijen van zonnepanelen minimaal 2x de hoogte van het paneel wat ervoor staat moet zijn.

Minimale afstand tussen de zonnepanelen

bron: solaraccess.nl

Plaatsing

Bij de aanschaf van de panelen is het van belang om aan te geven of de panelen op een plat/schuin dak geplaatst gaan worden. Bij de panelen wordt namelijk altijd een constructie geleverd waarmee de panelen op het dak geplaatst kan worden. Er is een groot verschil tussen de montage op een plat/schuin dak qua constructie. In mijn geval ging het dus om een plat dak constructie.

Het aluminium frame waar de zonnepanelen geplaats gaan worden

Bij het plaatsen van frame op een plat dak is het van belang dat eventuele stenen eerst verwijderd worden omdat je anders de kans loopt dat deze stenen in het dakleer gedrukt gaan worden door het grote gewicht wat op het frame komt te staan. Onder het aluminium frame worden rubberen plaatjes geplaatst ter bescherming van het dak.

Rubberen plaatjes onder het frame

Hoek en orientatie

De panelen staan onder een vaste hoek van 27.5%. Deze hoek wordt bepaald door het aluminium frame. Deze schuine hoek zorgt ervoor dat de panelen optimaal zonlicht kunnen vangen in de zomer -en winter periode en tevens zullen de panelen zichzelf schoonspoelen bij een regenbui.

De oriëntatie van de panelen is zuid. Dit is het optimaal qua opbrengst. Zie ook het artikel over het Instralings diagram.

Verzwaring

Om te voorkomen dat het frame en de panelen straks van het dak af waaien is het van belang om het frame voldoende te verzwaren.

Verzwaring van het frame

De benodigde hoeveelheid ballast is afhankelijk van de hoogte waarop het systeem geplaatst wordt en het geografische gebied waarin het staat.

Hoogte Kustgebied Binnenland
Tot 8 meter hoog 75 kg per paneel 50 kg per paneel
8 meter en hoger 100 kg per paneel 75 kg per paneel

Als ballast heb ik grindtegels van 40x60x5 cm gebruikt. Deze wegen ongeveer 25 kg per stuk. Ik heb ze gevonden op marktplaats.nl bij een particulier waar ik ze gratis kon afhalen.

Klaar

Na veel til-(1200 kg aan tegels, 6 meter hoog) en montagewerk zijn de panelen eindelijk klaar voor gebruik.

1500 Watt aan zonnepanelen

De opbrengst

In tegenstelling tot mijn eerste zonnepaneel halen deze Kyocera panelen wèl de verwachte opbrengst van 1500W piek. Sterker nog, de hoogst gemeten vermogen tot nu toe was iets meer dan 1600W uit de zonnepanelen. De invertor heeft ongeveer een rendement van 95% wat betekent dat ik op dat moment meer dan 1520W aan het terugleveren was aan het net.

Op jaarbasis zouden de panelen samen ongeveer 1350 kWh moeten opleveren. De meetresultaten die ik tot nu toe verzameld heb geven aan dat dit wel gaat kloppen.

De hoogste dagopbrengst met deze 12 panelen was op 12-06-2006 met 10,03 kWh. Die dag hebben de panelen 15 uur en 35 minuten gewerkt.

De dag waarop de panelen het langst hebben geproduceerd is op 17-6-2006 geweest, met 16 uur en 10 min. Er is toen 15,38 kWh opgewekt….maar toen waren mijn 6 extra zonnepanelen al geïnstalleerd. Meer hierover kun je lezen in het artikel “2500W aan zonnepanelen”

41 Reacties to “1500 Watt aan Zonnepanelen”

  1. Jack Says:

    Vette site met veel toffe informatie. Ik vond je zuinige server tpoic heel interessant en zit nu met plezier je zonnepanelen topics te lezen. Echt tof!

  2. Jeroen8 Says:

    Dank je voor de complimenten. Veel leesplezier op de site.

  3. Roy Egbers Says:

    Ik heb een Dakkapel van 2,5mtr bij ongeveer 4 meter (dak opp.) hoeveel panelen kan ik hierop kwijt. En kan ik dan gewoon de stekker in het stopcontact stoppen of moet ik dan ook een converter unit hebben zoals jij nu hebt. Wat zijn dan ongeveer de kosten.

    Grt,

    Roy Egbers

  4. jeroen8 Says:

    Hoi Roy,

    Ik ben zo vrij geweest om je email adres te verwijderen anders wordt je binnenkort bedolven onder de spam email….

    Wat betreft je vraag:

    Als vuistregel kunt je hanteren dat de afstand tussen twee rijen van zonnepanelen minimaal 2x de hoogte van het paneel wat ervoor staat moet zijn.

    Als je Kyocera panelen gebruikt zoals hierboven beschreven dan kun je in het meest optimale geval (zuiden aan 4m lange zijde van je dak) 2 rijen van 2 panelen kwijt, in het andere geval (zuiden aan de korte zijde van je dak) kun je 3 rijen van 1 paneel kwijt. Ik heb hierbij gerekend met een hoek van 22 graden.

    Voor de zekerheid zelf even na-rekenen natuurlijk….

    Dat betekent dat je maximaal 4 x 125 Wp kunt opwekken, totaal 500 Wp. Dit mag je nog net aansluiten op 1 bestaande groep.

  5. Rudy Says:

    Interessant artikel! Ben van plan ook een degelijke installatie van 1500W te plaatsen voor mijn bedrijf.

    Is het aanvragen van een EIA nog lastig? Goed te doen?

    Kun je ook aangeven waar je de panelen hebt aangeschaft?

  6. Haroen Says:

    nuttige informatie, ik ben van plan om zonnepanelen te gaan exporteren naar mijn eigen land waar een groot gebrek is aan electriciteit. ik moet nog heel veel dingen leren over de zonnepanelen.zou u mij kunnen laten weten of u mij hiermee kan helpen? mijn e mail is, akram_parkash@hotmail.com
    alvast bedankt,

  7. Jacco Says:

    Even een gedachte; is het mogelijk om de EIA-investeringaftrek toe te passen voor mijn holding(uiteraard op prive-adres)

  8. Frank Says:

    Ondanks dat je deze site ondertussen al een eeuw geleden geschreven hebt, lijkt ie mij nog steeds helemaal up to date, zeter met de NUON plannen (wat deze dan ook mogen zijn) in 2008.

    Waar ik alleen even niet uitkom, is dat jij schrijft dat je deze investering zakelijk kon aftrekken. Na wat doorgeklikt te hebben lees ik dat die EIA aftrek niet geld voor investeringen bij een woonhuis. Uit jouw verhaal lees ik dat jij dit wel op je woonhuis (eventueel met kantoor aan huis).

    Kan jij me vertellen wanneer die subsidie wel/niet toe te passen?

  9. jeroen8 Says:

    In mijn geval gaat het inderdaad om een kantoor aan huis.

    Inmiddels zijn er ook weer subsidie mogelijkheden voor particulieren dus het is nu nog interessanter geworden.

  10. Jeroen Haringman Says:

    @jeroen8: heb jij meer informatie over die subsidiemogelijkheden? Voorzover ik weet is er nl. nog helemaal niets bekend over de grootte en de uitvoering van de subsidies op zonnestroom en -warmte die er eventueel zouden komen (op enkele kleinschalige gemeentelijke initiatieven na).

  11. jeroen8 Says:

    De SDE-regeling start waarschijnlijk begin 2008. De regeling valt onder het ministerie van Economische Zaken en maakt deel uit van het kabinetsprogramma ‘Schoon en zuinig’.

    Meer informatie kun je o.a. vinden op:

  12. Niels Thijssen Says:

    Op de site van VROM (tegenvaller voor bewuste zelfstandige investeerderders):

    EIA en MIA (energie investerings aftrek en Milieu investeringsaftrek is per 12-oktober stopgezet….

    http://www.vrom.nl/pagina.html?id=24718&term=EIA

  13. Bertolt Says:

    @jeroen8: Mooie site!
    Ik kon alleen niks vinden over de onderhoudskosten.
    Moeten die panelen bijvoorbeeld schoongemaakt worden en heeft de omvormer weleens kuren? Zijn er verder nog administratiekosten voor het terugleveren van de stroom aan het net?

  14. Jeroen Haringman Says:

    @Bertolt: er is vrijwel geen onderhoud nodig.

    • Schoonmaken is niet nodig, een goede regenbui spoelt het stof en de gedroogde vogelpoepjes er zo af. Als de panelen makkelijk toegankelijk zijn kan het enige zin hebben ze na een lange periode van stoffige droogte schoon te maken, maar echt nodig is het niet.

    • Omvormers zijn over het algemeen erg betrouwbaar. Er zijn in het verleden typen geweest met wat uitval, maar de huidige typen (veelal Steca en Mastervolt Soladin) zouden vele jaren mee moeten kunnen zonder enig onderhoud.

    • Administratiekosten zouden er niet moeten zijn. Als een draaischijfmeter aanwezig is gebeurt de verrekening (‘saldering’) vanzelf. Bij een elektronische meter doet het energiebedrijf dat administratief. Er zijn wat energiebedrijven die tegenspartelen, maar ik hoor steeds vaker dat het gewoon goed loopt.

  15. marcel Says:

    dankjewel.. ik ben mijn pas gekochte huis aan het renoveren en weet nu al wat er op mijn dak van mn nieuwe aanbouw komt.. thnx 😉

  16. Bertolt Says:

    Weet iemand hoe het aantal zon-uren in Nederland wordt berekend. Is dat een optelling van alle zonnige en half zonnige dagen, of wordt de jaarlijks opgewekte kWh van een paneel gedeeld door de Wp?
    En weet iemand ook hoeveel zonuren er in NL dan zijn?
    Alvast bedankt!

  17. Ben Says:

    @Jeroen: je hebt van de EIA-subsidie regeling gebruik gemaakt, die gaat per 2008 weer open. Ik overweeg ook om deze subsidie aan te vragen, maar levert het geen probleem op als je de zonnepanelen thuis monteert en gebruikt? Het gaat in mijn geval om een BV die op mijn huisadres is geregistreerd, en waar ik lop de loonlijst sta. Probleem is dat het feitelijk een houdster BV is en ik niet zo gek veel werk thuis uitvoer, en de meeste energie die de zakelijke panelen opwekken dus prive zal worden gebruikt. Heb je navraag gedaan bij http://www.senternovem.nl/?

  18. Ben Says:

    Heb zojuist gebeld naar Senter Novem. Volgens heb mag zou subidie geen probleem zijn, als je panelen zakelijk koopt en vervolgens op een huis plaatst. Echter, als ik de brochure opvraag lees ik dat de investering niet aftrekbaar zijn: “… kosten die betrekking hebben op: grond, woningen,…”. Niet een heel duidelijke zin, maar ik begrijp dat het eigenlijk dus toch niet is toegestaan. Ik acht de regeling voor consumenten nog even af.

  19. jeroen8 Says:

    @Ben, in 2005 heb ik ook een aanvraag ingediend voor de EIA subsidie op zonnepanelen. Ik heb deze zakelijk aangeschaft en staan op mijn huis waar mijn kantoor in gevestigd is. Dit is geen probleem.

    De kosten zijn wel degelijk aftrekbaar (Energie Investerings Aftrek) omdat je geinvesteerd hebt in PV panelen. Deze staan gewoon op de lijst bij de EIA voorwaarden.

  20. jeroen8 Says:

    @Ben, ik zou als ik jou was niet wachten.

    De EIA regeling heeft maar een beperkt budget per jaar. Zodra ze overeen gaan dan wordt hij gesloten (voor dat jaar). Het lijkt me dat de 44% aftrek van de EIA, interessanter is dan de subsidie regeling voor particulieren.

    Ik heb zojuist de energie lijst 2008 voor de EIA bekeken. Daar staat een Fotovoltaïsch zonne-energiesysteem gewoon tussen.

  21. polderjongen Says:

    Voor een zeer uitgebreide en zeer kritische bespreking van het ECN/KEMA basisrapport voor “de nieuwe SDE regeling”, zie mijn site.

    Die extreem bureaucratische regeling gaat voor particulieren zo te zien helemaal niets voorstellen. Je mag max. 3,5 kWp neerzetten, en het uiteindelijke bedrag wat je voor je kWh zou mogen gaan vangen zou wel eens zeer dicht in de buurt van de HUIDIGE wettelijk verplichte salderingsfooi (bij continu tarief contract ongeveer 22-23 eurocent, ZONDER bijkomende kosten) kunnen komen te liggen. Bovendien elk jaar weer door vette bureaucratenvingers “bijgesteld”, dus houdt de zakjapanner maar in de bureaulade: terugverdientijd is niet eens te bereken…

    Tenzij er nog wonderen gebeuren, maar bij EZ is het fenomeen “subsidiewonder” (ten bate van consumenten) een niet bestaand fenomeen.

    Nieuwe regeling zou rond het voorjaar (dat is alweer anderhalf jaar verspild) in moeten gaan, maar zoals gezegd, het zal waarschijnlijk zeer weinig uit gaan maken, tenzij je zakelijk een beroep op EIA, VAMIL en/of MIA zou kunnen doen. Een vetpot zal het in ieder geval beslist niet gaan worden, en terugverdientijd is uitsluitend voor de goochelaars onder ons…

  22. Rene Says:

    Hoi,
    Ik neem aan dat je voor de zonnepanelen een (1) aparte groep hebt aangelegd of heb je er meerdere? Mag je bij meer dan 600Wp dan nog steeds zelf je panelen installeren? Ik lees nl op een aantal sites dat je tot 600Wp zelf mag doen. Ik neem aan dat ze dan eigenlijk bedoelen dat je bij meer dan 600Wp een installateur moet laten komen voor de groep en niet voor de panelen zelf?

  23. Jeroen van Agt Says:

    @Rene,

    Al mijn panelen, nu in het totaal 2500 Wp, zitten inderdaad op een aparte groep.

    Als je ze niet op een aparte groep zet dan kun je in de problemen komen. Zie ook het artikel Maximaal 500 W op een bestaande elektriciteitsgroep

  24. Harold Says:

    Jeroen,

    Als ik het goed begrijp kan je 44% EAI (44% van de aanschaf) van je winst aftrekken waardoor over dat bedrag geen winst belasting betaald dus dan ongeveer 11% voordeel. Dan 19% BTW voordeel.
    Daarnaast nog de normale afschrijving van de aanschaf in 5 jaar of is dit langer.

    Nuttige info.

  25. Jeroen van Agt Says:

    @Harold,

    Klopt helemaal.

    Ik zelf overigens een afschrijfperiode van 10 jaar genomen met een restwaarde van 10%.

  26. Rudy Says:

    Rudy,
    Hoe kom ik aan 4 panelen van 12V van 75W of 80W als het maar niet hoger is dan 100W

    Hart.dank.

  27. Marcel Says:

    Ik was geinteresseerd geraakt door je artikel, maar bij navraag bij de belastingdienst en mijn boekhouder blijkt dat het niet mogelijk is om zakelijk PV panelen aan te schaffen voor plaatsing op een woonhuis.

    Bedrijfsmatige aanschaf is alleen mogelijk wanneer het paneel op een bedrijfspand geplaatst wordt. Volgens de belastingdienst is het geen bedrijfsmatige aanschaf, ook al verricht je al je werkzaamheden vanuit de woning.

    Heb jij iets anders van de belastingdienst gehoord, of staat een deel van jouw woning op naam van het bedrijf?

  28. Martin Kleinman Says:

    @Marcel

    Ik loop dus met precies hetzelfde rond. Mijn accountant heeft eea nagevraagd en ook ik kan schijnbaar geen zonnepanelen kopen op mijn zaak.

    Ik had als achterliggende gedachte om het stroomverbruik van mijn servers te compenseren met PV op mijn dak.

  29. Fokko Says:

    Hallo Jeroen,

    Onlangs heb ik 2 gebruikte zonnepanelen van 30W BP solar voor een prikkie op de kop kunnen tikken. Ze zijn ca. 3 jaar oud maar geven beide onbelast bij 21V nog zo’n 2A. Het leek mij wel leuk om eens mee te experimenteren: misschien de laptop en een 14W spaarlamp op aansluiten.
    Nu was ik benieuwd onder welke hoek ik ze het beste kan plaatsen. Zodoende kwam ik op deze interessante site terecht. Achterop de panelen staat dat ze onder een hoek geplaatst moeten worden volgens de volgende berekening: loodrecht – breedtegraad – 15 graden. Ik woon in het noorden net op de 53ste graad en de beste hoek zou dus zijn: 90 – 53 – 15 = 22 graden. Die van jouw staan onder een hoek van 27.5. Hoe kan dat? Of verschilt zoiets per type paneel?

  30. Jeroen van Agt Says:

    @Fokko,

    Gefeliciteerd met de aanwinst van je nieuwe zonnepanelen. Wat betreft de hoek. Als je de panelen pal op het zuiden kunt zetten dan komt de hoek niet zo heel nauw. Als de hoek tussen de 15 en de 60 graden zit dan wek je nog steeds 95% of meer van het maximale vermogen op. Het meest optimaal is een hoek van 35%, je zit dan op 100%. Hoe het precies zit kun je zien in Het instralingsdiagram

    Bij mij speelde mee dat een hogere hoek zorgt voor meer windgevoeligheid op een platdak. En als de hoek minder dan 18 graden is dan spoelen de panelen zichzelf niet meer goed schoon na een regenbui. Vandaar de hoek van 27.5 graden.

  31. Niels Says:

    En toch heeft de ideale hellingshoek nog genoeg te onderzoeken.
    Zoals Siderea zelf heeft bekeken, is het vlakker plaatsen van panelen zelfs beter (maar als nadeel dat bij regen evt. vervuiling minder makkelijk wegspoelt.

    http://www.siderea.nl/artikelen/hellingshoek1/hellingshoek1.html
    http://www.siderea.nl/artikelen/hellingshoek2/hellingshoek2.html

  32. Fokko Says:

    Bedankt Jeroen en Niels voor de snelle reacties. Dus 35° is het meest ideale, dan ga ik daar van uit, ik ga met wat L profielen pootjes maken: heb ze inmiddels al op maat gezaagd.
    Volgens mijn globale schatting zou ik met deze 2 paneeltjes van totaal 60W per jaar 50 – 55 kWh kunnen besparen. Niet erg veel maar het is dan ook maar een experimentje: maar wel een leuk om voor een heel klein deel (in mijn geval maar 2% van m’n totaalverbruik) onafhankelijk te zijn.
    Ik heb 2 panelen van 30W die ik parallel ga schakelen en zo heb ik 15V bij 4A (2×2), deze wordt door een simpele laadregelaar verlaagd naar 13,8V en daarmee de 62 Ah accu loodaccu ingestuurd. Ik hoop dat ik dat zo goed doe, zo niet dan hoor ik dat graag. Het is allemaal nieuw voor mij.

    Nog een laatste vraag: ik heb een eigen huis maar het is een appartement 1 hoog. Ik ben genoodzaakt om de panelen op het balkon te plaatsen achter glas (mooi op het zuiden) en gedurende de dag zal af en toe de schaduw van de vertikale metalen staanders over een van de panelen gaan. Op sommige momenten zal één van de panelen dus wat meer stroom leveren dan de andere.
    Is dat schadelijk voor het systeem of verkort het mogelijk de levensduur van de zonnepanelen? Nogmaal dank voor jullie reacties, waardeer ik zeer.

  33. Fokko Says:

    Kleine aanvulling nog: achter de accu komt weer een 12VDC -> 220VAC converter van 200W, daar sluit ik dan de laptop op aan. Via ebay heb ik enkele 12V – 14W spaarlampen besteld, kunnen elk moment aankomen. Die kunnen dan rechtstreeks op de 12V accu. Zo, nu heb ik m’n hele configuratie beschreven. Wordt ongetwijfeld later uitgebreid… 🙂

  34. Jeroen van Agt Says:

    @Fokko,

    Hou er rekening mee dat schaduw een zeer negatief effect heeft op de opbrengst van je zonnepaneel. Het niet schadelijk voor je systeem maar wel voor je opbrengst. Zie ook het artikel Zonnepanelen in de schaduw .

    Verder kan ik me voorstellen dat je behoorlijk wat verlies kan krijgen met een normale 12VDC -> 220VAC converter. Weet je wat de efficiency is?

    Echte PV inverters zijn er ook voor gemaakt om met zo weinig mogelijk verlies de gelijkspanning van de PV panelen om te zetten naar 230V wisselspanning die dan in het elektriciteitsnet gevoed kan worden. Deze inverters hebben meestal een rendement tussen de 92-97%.

  35. Fokko Says:

    @Jeroen:
    Bedankt voor je reactie. Inmiddels heb ik de aansluitdoosjes aan de achterkant even opgeschroefd en bij beide zit in de plusleiding een dikke blocking-diode. Ik hoef er dus niet bang voor te zijn dat het paneel welke in de felle zon staat, stroom gaat insturen in het paneel welke deels in de schaduw staat. Nadeel van zo’n diode is wel dat hij een paar procent verlies oplevert, maar liever een beetje verlies dan een doorgebrand paneel.

    Het invertertje welke ik hier heb is een heel simpel klein 200W AC/DC invertertje met ventilatortje ingebouwd. Die zal een vrij laag rendement hebben vermoed ik: iets van 75 à 85%. Maar dat is een kwestie van uitproberen: gewoon kijken hoelang een 12V spaarlamp van 14W meegaat totdat het voltage is gezakt naar precies 10V en dan later nog een keer een 14W lamp met 220V via de inverter. Maar ik zit nu nog in de experimenteerfase dus wil er voorlopig nog niet teveel geld aan uitgeven. Als gelicenseerd zendamateur gebruik ik dagelijks veel 12V apparatuur dus een inverter is eerst niet zo belangrijk. Met 500 mW FM zit ik dagelijks op de repeater hier zo’n 15km vandaan, het stroomverbruik is dan bij zenden ten hoogste 125 mA bij 13.8V, dus zo’n 1.73W. Ik denk niet dat ik de opgewekte energie leeg kan kletsen ook al zou ik 24 uur per dag bezig zijn  Op de HF banden (wereldwijd) gebruik ik 5W maar dat zijn de pieken die uitslaan tussen 0W en 5W in het ritme van je stem. Effectief is dat minder dan 2W en dat zijn vaak ook hele korte gesprekjes, een hele minuut is al heel lang.

    Zaterdagochtend even uitgeprobeerd met één 30W paneeltje en het viel me op dat het paneel meteen stroom gaat leveren zodra de zon opkomt, om 7 uur was ie al druk aan het laden terwijl het paneel recht naar het zuiden op ca. 35° staat. Het licht viel er vrijwel haaks op en dat had ik niet verwacht. Om 7 uur de accu voor het eerst aangesloten en toen was de accuspanning nog 11.92V en om 11 uur al 13.08V. Toen moest ik helaas weg en heb de boel voor de zekerheid maar losgekoppeld. Ik ben benieuwd wat ie gaat doen met het andere paneel er ook bij.

    Mijn uitgangspunt t.a.v. de zonnepanelen is ook wel wat anders dan bij jullie: ik wil niks aan het net leveren maar gewoon voor een klein deel zelfvoorzienend zijn. Als het op is schakel ik gewoon over naar het net.

    Groet, Fokko

  36. Tripbyte Says:

    Ontzettend gaaf!
    Ben al een tijdje bezig met het bekijken naar energie voor mijn Airco.
    Echter vind ik de panelen nogal prijzig…
    Nou zal de prijs uiteraard in de toekomst weliswaar gaan zakken.
    Maar wat heeft dit nou zowel allemaal bij elkaar gekost?
    Ondanks de subsidie, was deze dan ook €2200,- euro?!?
    Zou eigenlijk het hele huis ervan moeten gaan voeden.Gehehe

  37. Jeroen van Agt Says:

    @Tripbyte,

    Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over zonnepanelen. Echter ik zou adviseren om eerst te kijken wat je kunt doen om je huis zuiniger te krijgen voordat je gaat investeren in eigen elektriciteit opwekking middels zonnepanelen. De grootste winst die je kunt halen is door eerst kritisch naar je eigen elektriciteit verbruik te kijken (hoeveel kWh gebruik je eigenlijk?), dan kijken of je daar iets aan kunt doen door bijvoorbeeld onnodige apparatuur uit te zetten en te investeren in zuinige apparatuur A++, LED en spaarlampen, etc.. Het is namelijk veel goedkoper om geld te investeren in energie besparing dan energie opwekking. Kijk maar eens naar het volgende artikel: http://www.olino.org/articles/2006/06/25/energie-besparing-levert-geld-op

  38. Erik (subsidie eigen bedrijf.nl) Says:

    Al een lekker oud artikel en gezien de doorgaande reacties nog steeds een actueel onderwerp.

    Ik ga hier binnenkort ook maar eens in duiken wat betreft het gebruik van EIA, VAMIL en KIA. Dat scheelt natuurlijk nogal als je een subsidie kan krijgen.

  39. Dick Says:

    Heel interessant verhaal! Ik wil nu ook aluminium frame zelf gaan maken zou je kunnen zeggen wat de profieldoorsnede is van het aluminium?

  40. Hans Says:

    Hoi Jeroen, nog even een technisch vraag. Heb jij de zonnepanelen in 1 string aangesloten op de Sunmaster QS2000? Wat is het voordeel om eventueel twee strings te gebruiken?

  41. Jeroen van Agt Says:

    @Hans,

    Goede vraag. Ik heb inderdaad mijn panelen allemaal aangesloten op 1 string.

    Omdat de Sunmaster QS2000 maar 1 MPP tracker heeft, heeft het volgens mij geen voordeel om meerdere strings te gebruiken. Het kan zelfs ongunstig zijn. Als de zonnepanelen in de verschillende strings geen gelijke orientatie en hellingshoeken hebben dan zullen de stromen in de verschillende strings ongelijk zijn. Hierdoor kan de MPP tracker geen optimaal MPP vinden. Dit heeft een negatief effect op je opbrengst.

    Omvormers met meerdere MPP trackers hebben hier geen last van. Het voordeel dan is dat een 2e string geen invloed heeft als een panelen in de 1e string bijvoorbeeld deels in de schaduw zitten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in