OliNo

Duurzame Energie

Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg, Zonne-energie Geef een reactie

Dit artikel legt uit waarom er maximaal 600 W aan zonnepanelen mag worden aangesloten op een bestaande groep.

Plaatje waarschuwing

NOOT 4 april 2010: volgens Milieucentraal mag er tot 600 Wp aangesloten worden. Zie hier de snapshot uit de webpagina:

uitlegmilieucentraal

Lees in de rest van het artikel voor 500 W dan dus 600 W. De stroom die dan van de inverter kan komen is maximaal 600 W / 230 V = 2.6 A.

Je zult zien dat dit is om brandgevaar als gevolg van te hoge stromen, te voorkomen. Misschien klinkt dat gek, te hoge stromen van die 500 W (waarvoor je al veel geld hebt moeten investeren in panelen), maar lees gerust verder…

Een normale groep, maximaal 16 Ampere

In het plaatje staat een schematische voorstelling van een groep, met 230 V draden die naar een verbruiker gaan. De groep is afgezekerd met 16 A. Let wel, dit is een bestaande groep, waarop verschillende stopcontacten zitten waarop verbruikers aangesloten kunnen worden.

Plaatje van een normale groep

Ik heb voor het gemak even de aardelijn weggelaten. Je ziet links komt de net-fase binnen, wordt afgezekerd met 16 A en loopt dan via twee leidingen (de fase en de nul) naar de verbruiker. De verbruiker mag maximaal 16 A trekken, voordat de zekering eruit slaat.
Een verbruiker kan dus van alles zijn, een elektrisch kacheltje, een wasmachine, etc.

500 Watt extra door toevoegen van zonnepanelen

In het geval dat er zonnepanelen worden ingekoppeld in de groep, dan zullen de zonnepanelen, afhankelijk van de zonneinval en het aantal panelen, dus energie leveren aan het net. Stel dat er op een gegeven moment 500 W wordt gegenereerd.

Plaatje van groep met 500W extra

Wanneer er nu dus het maximale zonnepaneelvermogen wordt geleverd (in dit geval 500 W), dan is het mogelijk dat de verbruiker 18,2 A trekt zonder dat de zekering afgaat. Je kunt zien dat de 18,2 A die door de verbruiker gaar, opgebouwd is uit 16 A vanuit de meterkast (die afgezekerd is op 16 A) en 2,2 A van de zonnepanelen. Nu is 18,2 A blijkbaar nog veilig genoeg om niet tot ontoelaatbare stromen en hitte te leiden in de leidingen.

Wil je meer dan die 500 W genereren, dan moet je een aparte groep (laten) aanleggen. Deze aparte groep moet dan niet toelaten dat er verbruikers op aangesloten worden; er mogen alleen maar vermogen genererende zonnepanelen op aangesloten worden. Dus, alleen maar stopcontacten waarop de convertors van de zonnepanelen aangesloten worden.

83 Reacties to “Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep”

 1. Richard Says:

  de meeste groepen van een huis worden minimaal benut. Zeker die groepen die naar de bovenverdieping gaan. Daarom zou je de 16 Ampere zekering kunnen vervangen door een 10 ampere zekering om zo meer vermogen op te kunnen wekken. Echter word dan wel de vraag hoeveel je ongezekerd zou moeten mogen leveren. Het brandgevaar word groter. De apparatuur is dan wel gezekerd maar de zonnecellen leveren gewoon door. Hierdoor lijkt het mij in het kader van brandveiligheid het slimste om een apartie groep aan te leggen.

 2. joho Says:

  mag ik het zo opvatten dat je dus 500 watt aan zonnepanelen op elke groep in huis mag toevoegen ? dus 6 groepen = 6*500 watt=3000watt ?

 3. jeroen Says:

  Dat klopt. Maar dan ga je ervan uit dat er ook allerlei andere apparatuur op die groepen zitten. Als je zoveel zonnepanelen wilt aansluiten dan is het veel verstandiger om deze allemaal op een aparte groep te zetten (dus zonder stroom verbruikers). Je kunt op deze ene groep dan veilig 16A x 230 Volt = 3500 Watt terugleveren.

 4. mvdsteen Says:

  Joho, je hebt gelijk, op iedere aparte groep mag je dan 500 W aansluiten. Volgens de uitleg in het artikel kom je dan per groep niet uit op stromen door die groep die ontoelaatbaar zouden zijn. Mara let op, je moet er zelf wel goed voor zorgen dat je op iedere groep die 500 W max aansluit, iets wat niet makkelijk kan zijn omdat de groepen niet allemaal bij elkaar liggen (behalve dan in de meterkast). Mocht ooit je huis afbranden agv ik weet niet wat, dan kan de verzekeringsexpert wellicht wel eens moeilijk doen omdat jij niet een aparte groep hebt aangelegd voor je zonnepanelen. Als jij dan zegt dat je je 20 panelen steeds per 4 op 5 verschillende groepen heb geplaatst, is het maar de vraag of de expert dat gelooft…

 5. joho Says:

  oke bedankt, maar nu het volgende ik heb nu een krachtstroom aansluiting in mijn garage (380 volt) deze is vertakt in 2 groepen 220volt en een 380 volt lijn. kan ik nu aan de krachtstroom kan een een extra 220 volt groep maken en daar mijn zonnepanelen op aansluiten. of moet ik een nieuwe lijn naar mijn meter kast aan leggen. mag dit ?

 6. mvdsteen Says:

  Joho, ik denk even na. Krachtstroom bestaat uit drie fasedraden, waarbij de spanning tussen twee fasedraden onderling 400 V is. Leg je 1 nuldraad (de blauwe) dan heb je 230 V tussen iedere fasedraad en deze blauwe nuldraad. Nu heb jij al twee fasedraden van je krachtstroom aansluiting in gebruik als 230 V. Verder zeg je dat je 1 380 Volt lijn hebt. Ik neem dan aan dat je bedoelt dat je twee fase draden gebruikt hebt voor 1 380 V lijn. Als jij nu voor die 380 V lijn precies die twee fases hebt gebruikt die je ook hebt gebruikt voor je twee 230 V groepen (faselijn in combinatie met blauwe nuldraad) dan heb je nog 1 fase van de krachtstroom ongebruikt. Deze zou je, in combinatie met de blauwe nuldraad, kunnen gebruiken als groep om al je zonnepanelen aan te kunnen sluiten. Dat zijn er dan heel veel.
  Omdat je toch al krachtstroom hebt, kun je ook besluiten om 3 x 500 W aan panelen aan te sluiten op iedere fase apart. Dat is ook al niet mis.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

 7. Jan Hamer janfreak@xs4all.nl Says:

  Dat is natuurlijk om moeilijkheden vragen wanneer je een belasting aanlegt die groter is dan je normaal zonder zonnepanelen kunt doen. De bedoeling van zonnepanelen is niet om grotere belastingen aan te kunnen leggen, de bedoeling is dat de energie dan niet meer uit het net, maar uit je PV installatie betrokken wordt.

 8. mvdsteen Says:

  Klopt Jan, het is niet de bedoeling dat een gebruiker een grotere dan toegestane belasting aanlegt. Alleen, vaak weet de verbruiker dat niet, en vaak is het ook niet slechts één verbruiker, maar meerdere. Stel nu een zonnige dag, en de zonnepanelen op groep 1 leveren 5 ampère stroom. Stel nu dat ik op diezelfde groep 1 een aantal vebruikers aanzet (oven, vaatwasser, broodrooster) die 20 ampére nodig hebben samen. Ik heb als gebruiker niet eens in de gaten dat ik dit doe, maar het lukt nu wel want er komt dan 5 ampère van de zonnepanelen en de overige 15 van het net. Nu loopt er wellicht ergens in die groep 20 ampère, wat tot brandgevaar zou kunnen leiden.

 9. joho Says:

  maar nu het volgende

  ik heb nu 8 zonnepanelen (110 wat per stuk) met 8 * soladin 120/54 mogen die op een fase ? en mogen die ook over 2 fasen verdeeld worden ? of moet alles via 1 groep op 1 fase.

  groeten

 10. mvdsteen Says:

  @ joho
  Ze mogen alle 8 op 1 groep die nergens anders voor wordt gebruikt, dus een groep waarop alleen maar de zonnepanelen zijn aangesloten. Heb je die niet, dan mag je maximaal 500 W per groep aansluiten. Dat wil dus zeggen maximaal 4 panelen op 1 groep.

 11. joho Says:

  maar als ik nu op 1 fase 3 groepen heb zitten en ik gebruik 1 groep voor alleen zonnepalen en de andere 2 groepen voor gebruikers, mag het dan ook ?

 12. mvdsteen Says:

  als je een groep reserveert voor alleen de panelen op aan te sluiten, dan is dat voldoende en mag je al je zonnepanelen aan deze groep aansluiten.
  Af deze zonnepanelengroep nu aan een fase hangt waar ook andere groepen hangen, dat maakt niet uit.
  Het gaat er namelijk om dat iedere groep zijn eigen zekering heeft, en waarmee dus gezorgd wordt dat de stroom niet hoger mag worden dan 16 A. Dus jouw zonnepanelengroep kan maximaal 16 A leveren voordat de zekering het begeeft. De andere twee groepen mogen maximaal 16 A trekken. Dit zouden ze normaliter niet kunnen, omdat je een 25 A hoofdzekering hebt (of misschien 35 A?). Nu je je zonnepanelengroep inzet, en stel dat deze 14 A levert op een bepaald moment, dan kunnen de twee groepen gezamenlijk 25 A + 14 A = 39 A trekken, maar per groep niet meer dan 16 A. Er is verder geen onveilige situatie.

 13. joho Says:

  oke bedankt
  maar als ik 8 netomvormers (soladin 120/54) op een groep op een fase doe, interferen (storen) deze elkaar dan niet ? want volgens mij mogen er maar 4 op een groep ? of heeft dit te maken met de 2,25 A die je maximaal op een bestaande groep mag drukken.

  groeten

 14. mvdsteen Says:

  Die 500 W heeft alleen te maken met brandveiligheid, en dus is een maximum wat je op 1 groep mag zetten, wanneer je die groep ook gebruikt voor andere verbruikers.
  Wanneer je een groep reserveert voor je zonnepanelen, kun je gaan tot 16 A, oftewel 3680 W voordat je stop voor die groep gaat protesteren. Wellicht heb je in dit geval meer dan 8 netomvormers op dezelfde groep, wat niets uit moet maken.
  Ik heb voor je nog even op de user manual van de soladin 120/54 gekeken, en vond daar de volgende tekst: “Indien u meerdere Soladin 120 inverters wilt aansluiten op het net, kunt u gebruik maken van een stekkerblok. Stekkerblokken voor 4, 5 of 6 inverters, geschikt voor wandmontage en eventueel voorzien van schakelaar en kWh-meter zijn op aanvraag verkrijgbaar.”
  Dit geeft ook aan dat er meerdere soladin inverters op 1 groep mogen.

 15. joho Says:

  ik heb mastervolt gebeld en die geven aan dat 8 soladins 120/54 op een groep op 1 fase niet storen dus dat kan

  bedankt

 16. henkdebakker@checkjemail.nl Says:

  Als je 1 groep alleen gebruikt voor zonnepanelen en verder geen verbruikers er op aansluit.
  Dan zie ik het probleem niet zo erg.

  Lastig als je 11 groepen hebt en 11 inverters nofig hebt.
  Dan moet ik maar inverters gaan verkopen ?

 17. dominique Says:

  Heren
  Ik ben een leek op vlak van zonnepanelen maar zou dat toch willen doen en hopelijk kan ik hier met jullie eens bekijken als dit haalbaar zou zijn en wat precies de manier van werken is. Ik had graag een aantal zonnepanelen aangesloten zomaar op het net, bij wijze van spreken van het zonnepaneel naar de omvormer enzo in het stopcontact. Zou dit volgens jullie haalbaar zijn.
  alvast bedankt
  dominique

 18. Jeroen van Agt Says:

  @Dominique,

  Kun je je eigen situatie omschrijven waar je de zonnepanelen wilt plaatsen? Schuin / Plat dak? Orientatie? Heb je last van schaduwval op je dak? Hoeveel kwh wil je opwekken op jaarbasis?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen

 19. dominique Says:

  Jeroen

  Het is een schuin dak waar zo’n 8 panelen op kunnen. Er is geen schaduwval op het dak. De zon zit heel de dag door op het dak
  mvg
  dominique

 20. Jeroen van Agt Says:

  @dominique,

  Hoeveel je hiermee kunt opwekken hangt af van de beschikbare hoeveelheid m2 die je kunt gebruiken voor panelen.

  Laten we voor het gemak er even uitgaan dat je 8 panelen plaatst van Kyocera van elk 135Wp. Totaal dus 1080Wp aan vermogen.

  Deze moeten op een aparte groep geplaatst worden. Een groep kan maximaal ongeveer 3500W hebben.

  ps Let er bij een schuin dak op dat je geen dakkapel hebt die schaduw werpt op de panelen, dat heeft een dramatisch negatief effect op de opbrengst.

 21. Aad Fokker Says:

  Ik heb momenteel 1200 Wp (8 “nuon” elementen an 150 Wp) via 2 MasterVolt Soladin 600′s aangesloten op een stekkerblok die naar 1 stopconact (WCD = Wand Contact Doos) gaat. Deze WCD was bedoeld voor een wasmachine/droger op zolder en heeft een “aparte” groep. Hierop is echter geen wasmachine aangesloten, dus die groep is al “apart”en iIk kan mijn PV installatie dus 3x groter maken in de toekomst als ik dat wil en ervoor over heb..!

  Wat ik in deze discussie een beetje mis is hoe praktisch om te gaan met de “aparte groep” mocht je die nioet hebben. Boven de 500 Wp is die toch echt nodig blijkt wel uit deze discussie.

  Als je afziet van die aparte groep omdat je geen kabels wilt trekken, muren doorboren en meterkasten uitbreiden..#@ kun je natuurlijk overwegen om een “bestaande”groep te gebruiken (c.q. om te dopen) als “aparte” groep, door simpelweg alle stopcontacten te traceren op die groep actrief zijn en die te verwijderen of desnoods af te plakken ! Mijn voorstel is dus om een geschikte “bestaande” geroep op te offeren voor uitsluitend PV en daarmee “apart” te maken.

  Via uitbreiding van bestaande andere groepen kun je dan toch wel weer stroom leiden naar de ruimtes die tijdelijk opgofferd zijn zijn !
  Armeluis oplossing zijn “verlengsnoeren” naar WCD’s iut een andere groep.

 22. Aad Fokker Says:

  Ik heb momenteel 1200 Wp (8 “nuon” elementen an 150 Wp) via 2 MasterVolt Soladin 600′s aangesloten op een stekkerblok die naar 1 stopconact (WCD = Wand Contact Doos) gaat. Deze WCD was bedoeld voor een wasmachine/droger op zolder en heeft een “aparte” groep. Hierop is echter geen wasmachine aangesloten, dus die groep is al “apart”en Ik kan mijn PV installatie dus 3x groter maken in de toekomst als ik dat wil en ervoor over heb..!

  Wat ik in deze discussie een beetje mis is hoe praktisch om te gaan met de “aparte groep” mocht je die nioet hebben. Boven de 500 Wp is die toch echt nodig blijkt wel uit deze discussie.

  Als je afziet van die aparte groep omdat je geen kabels wilt trekken, muren doorboren en meterkasten uitbreiden..#@ kun je natuurlijk overwegen om een “bestaande”groep te gebruiken (c.q. om te dopen) als “aparte” groep, door simpelweg alle stopcontacten te traceren op die groep actief zijn en die te verwijderen of desnoods af te plakken ! Mijn voorstel is dus om een geschikte “bestaande” geroep op te offeren voor uitsluitend PV en daarmee “apart” te maken.

  Via uitbreiding van bestaande andere groepen kun je dan toch wel weer stroom leiden naar de ruimtes die tijdelijk opgofferd zijn zijn !
  Armeluis oplossing zijn “verlengsnoeren” naar WCD’s uit een andere groep.

 23. mvdsteen Says:

  Prima voorstel Aad, dank voor je bijdrage.

 24. Mark Geurts Says:

  Ook ik heb al een aparte groep voor mijn wasmachine en droger. Hierop zou ik de pv cellen kunnen aansluiten indien er of alleen stroom wordt verbruikt of alleen wordt geleverd. Daar zijn vast wel schakelaars voor. Kan dat? Kost mij niet veel verlies aan PV stroom denk ik aangezien die wasmachine en droger toch vooral in de avonduren aanstaat.

 25. Dick Kleijer Says:

  @ Mark Geurts.

  Als je het stopcontact van de wasmachine/ droger van een eigen zekering voorziet van 16 Ampere, dan lijkt mij de zaak rond.
  Wasmachine / droger krijgt zijn stroom via 2 zekeringen in serie.
  De PV installatie zit tussen deze twee zekeringen in.
  In geen van de draden kan dan meer dan 16 ampere gaan lopen.
  En je kunt wassen wanneer je wilt, ook overdag

 26. mvdsteen Says:

  En in geen van de andere stopcontacten van diezelfde groep mag een ander apparaat steken. Zelfs niet wanner je dat stopcontact ook voorzien van een 16 A zekering. Want je zou dan bij ieder stopcontact 10 A kunnen trekken, waarbij 16 A van het net komt en 4 A van de zonnepanelen en dan zou er toch teveel stroom lopen (20 A) door de leidingen.

 27. hendrik de winter Says:

  Ik snap het van de apart groep, veiligheid voor alles maar moet je ook nog Rekening houden met belasting/levering per fase? En dus de geleverde stroom altijd goed verdelen over de stir fase ? Of mag je 2800W op een fase leveren ?

 28. Marcel van der Steen Says:

  @27, ik zou zeggen dat er geen reden is om niet de 16 A levering per aparte, daarvoor gereserveerde groep toe te staan.

 29. Niels Thijssen Says:

  @Marcel: je hebt een correctie toegevoegd aan het artikel dat er nu opeens 600 Watt (ipv 500 Watt) op een elektrische groep mag worden ingevoed (bron: Milieucentraal).
  Echter… ik zou graag een toetsing aan de hand van NEN1010 (NEN 1010 is dé norm voor de e-installateur voor laagspanningsinstallaties. Deze norm bevat de minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de woningbouw, utiliteitsbouw en in de industrie moeten voldoen) zien. Wie o wie kan een recente NEN1010 hierover raadplegen en terugkoppelen? Ik zie Milieucentraal niet echt als een betrouwbare bron in deze (sorry). Er is ook een ‘verwarring’ tussen de eenheden Watt (W) en Watt-piek/peak (Wp). 600 Watt is echt wat anders als 600 Watt-piek (paneelvermogen onder Standard Test Condities (STC)).

 30. Rhodé Says:

  Heel interresant verhaal hierboven. Waar ik nog wel erg benieuwd naar ben of je met het aanleggen van de aparte groep (zonder verbruikers) er ook automatisch voor zorgt dat de opgewekte energie vd aangesloten panelen per direct word teruggeleverd aan het net. Of word deze opgewekte energie, indien er verbuik plaatstvind, alsnog doorgeleid naar een andere groep zodat het verbuikt kan worden?
  Zoals Jan Hamer eerder al aangeeft: de bedoeling van zonnepanelen is dat de energie dan niet meer uit het net, maar uit je PV installatie betrokken wordt.

 31. mvdsteen Says:

  @Rhodé, stroom neemt de weg van de minste weerstand. Dus eenmaal na de convertor van de panelen omgezet naar 230 V AC gaat het naar die verbruiker die het dichtste bijzit. Als jij in dezelfde groep of huis elektriciteit verbruikt, dan gaat de opgewekte elektriciteit daarnarto. Heb je geen verbruiker, dan zoekt het naar anderen.

 32. Jo Jo Says:

  ik heb met plezier de intressante stukjes zitten lezen,misschien kan je mij helpen ik ben 78 jaar maar gaat met de tijd mee.ik heb 6panelen in serie staan van 90 wp nu wil ik een verbruiks meter plaatsen zo een met een draai schijfje,maar als je een beetje op leeftijd ben gaat alles een beetje boven de pet vandaar de vraag links van de meter 2 fase aansluitingen rechts twee aansluitingen voor de o de meter word aangesloten op een Soladin 600.Dus hoe moet ik de meter aansluiten graag hulp met dank Jo Jo.

 33. mvdsteen Says:

  @ Jo Jo, misschien maakt het niet uit, want de meters met een draaischijf kunnen beide richtingen op draaien. De teller gaat dan eventueel voor danwel achteruit. Je moet deze meter dus \tussen\ de soladin uitgang (twee draden die je normaliter op de 230 V aan moest sluiten) en het net van 230 V aansluiten.
  Dus de twee draden van de soladin aan een fase en aan een nul. En twee draden van de andere fase en nul naar een stopcontact van het huis (dat deel uitmaakt van 1 groep).
  Als het niet duidelijk is wat ik uitleg dan stuur even een foto op, dan kan ik het misschien beter uitleggen. Zie voor mijn email http://www.olino.org/bijdragers/marcel-van-der-steen

 34. Jo Jo Says:

  Beste Marcel,de fase vanaf omvormer naar aansluiting meter 1 en de o op 4. vanaf de meter,ge fase op 2 en de o op 3 naar lichtnet,dit heb ik gedaan maar geen beweging in de meter,er staat een grote pijl naar rechts misschien draait deze meter niet naar links en moet hij gewoon naar rechts draaien.In de meter kast de meter die bij het huis hoort draait wel naar links. Het merk van de meter is DVE paval Germany made in polen 220 v 10(40)A 375 U/Kwh 50Hz Typ A52 gekocht bij Gamma. mvg Jo Jo.

 35. mvdsteen Says:

  Hoi Jo Jo,

  Ik kan niets vinden over je meter op internet. Heb je niet een manual of een foto of anders een directe link naar het model op internet?

 36. HBijl Says:

  Beste mensen, ik ben aan het denken over een PV installatie. Ik snap de 500/600W beperking, en heb er geen probleem mee een extra groep aan te leggen. Ik wilde zo ver als mogelijk gaan met het vermogen. Waar ik mij dan echter over verbaas is dat ik sets aangeboden zie worden tot zo’n 5000 Wp. Nou snap ik dat dit onder allerlei laboratorium condities is. Maar 5000 Wp zou, als het echt gehaald zou worden op die prachtige dag in juni ruim 21 Amp opleveren? Dan schakelt ook van die aparte groep lijkt mij de automaat echt af. Of is het verschil tussen Wp en echte Watts echt zo groot?

  Of is het de bedoeling deze sets op meer dan 1 groep aan te sluiten?

  groeten, en alvast bedankt voor het antwoord.

  HBijl

 37. mvdsteen Says:

  Goede vraag HBijl, ik zou zeggen dat je maar beter niet een 5000Wp op een 16A groep aansluit, precies om de reden die jij aangeeft.
  Ik verwacht dat je zelfs op een prachtige dag in juni niet die 5000Wp haalt, want dan is de temperatuur namelijk ook een stuk hoger en dan werken de panelen minder efficient. Verder zal er in juni ook wat meer broeierige atmosfeer zijn (zeker in de middag) wat voor het oog niet zo zichtbaa is maar ook zorgt voor minder felle zoninstraling.
  Wellicht dat je bij polderpv nog eens te rade kunt gaan wat de te verwachten relatie is tussen Wp en max vermogen.
  Succes.

 38. Niels Thijssen Says:

  Hbijl/Mvdsteen: bij (ik meen) grofweg 4.000 Wp en hoger wordt het veelal interessanter om naar een 3-fase omvormer om te schakelen. Een ervaren en vakbekwaam panelenleverancier kan exact je voorleggen wat wijsheid is. Met een dergelijke omvormer kun je dus veel grotere stromen van deze installatie simpel over 3 fasen (apart) invoeden.
  Misschien een mooi moment om de gaskookplaat te vervangen door 3-fase inductie, als je dan toch moet overschakelen?

 39. HBijl Says:

  mvdsteen en Niels dank voor het antwoord, die dag in juni was ook maar bij voorbeeld, vandaag is mogelijk al beter….. De drie fase is misschien een goed idee. Overigens vind ik daar absoluut nergens enige verwijzing naar, ook niet bij die grote sets. Het is tegenwoordig ook zeker niet standaard om een ECHTE! driefase aansluiting te hebben. De meeste zogenaamde driefasen aansluitingen zijn zg. kookgroepen die feitelijk alle drie op dezelfde fase zijn aangesloten. Ik vraag me af of en hoe dat goed gaat met die omvormer, want die fasen zijn dus niet uit fase. Gelukkig heb ik nog een echte drie fase groep, dus het zou kunnen… (Overigens had ik al een drie fase inductie plaat, wat eigenlijk 1 van de redenen is dat ik nu ook wel een PV installatie moet hebben :-)….)

  Ik blijf het vreemd vinden dat niemand bij grote sets opmerkingen maakt. Bij sommigen begint het akelig dicht in de buurt van de 25 Amp te komen, en dat is een waarde die volgens mij nog steeds vaak als hoofdzekering wordt geplaatst…..

 40. Wim Says:

  Humor. Die ken ik nog niet de NEP 3 fase aansluiting.
  http://forum.fok.nl/topic/1202661
  Dus gewoon 2 groepen naar 1 apparaat.
  Het maximum van 230V*16A kun je zo verdubbelen. Dus 7,36kW
  Klapt er 1 uit gaat de de “2e” fase ook. En stopt de omvormer.
  Want die doet niet als hij geen fase ziet waar hij op mee mag fietsen.
  Er worden zelfs nog aparte zekering kastjes voor verkocht!

  @HBijl,
  Informeer eerst even bij de netwerkbeheerder wat de meerkosten zijn van een echte 3 fase aansluiting. Was laatst bij Radar op TV. Dat hakt er wel in. Kijk even uit wat een echte 3 fase kost.

  De hoofd zekering is 25 tot 35A. Dus maximaal 8kWp aan Zonnepanelen. Goed verdeeld over de groepen. Of op eigen nieuwe groepen.

 41. HBijl Says:

  Voor de goede orde: Ik heb dus een echte 3-fase aansluiting, 3 x 25 Amp, en dus ook een (inmiddels) digitale 3-fase meter geschikt voor teruglevering. Dat gaat dus gelukkig niet het probleem worden.

 42. jhemmers Says:

  Een beginnersvraag: indien je een bestaande groep gebruikt, kun je dan het snoer dat van de omvormer komt direct naar een stopcontact leiden? En hoe zit dat qua aardlekveiligheid? Wordt daarmee die hele groep niet heel gevaarlijk?

 43. Jerry Pieters Says:

  @ HBijl en Wim,
  Een hoofdzekering tot 3×25 Ampere is bij de meeste netbedrijven niet duurder dan 1×35 of 40A. pas boven de 3×25 Ampere kom je flink aan het betalen. Vaak is een echte driefase aansluiting de goedkoopste oplossing als je dus veel vermogen nodig hebt. Een Nep 3fase aansluiting heet overigens een kookgroep.

 44. Ruud Says:

  @jhemmer, je mag op een bestaande groep (even uit het hoofd) tot 8 Ampere belasten. Dit houd in de praktijk in dat je tot ongeveer 650 Watt aan zonne panelen via een omvormer op 1 bestaande groep mag aansluiten. Afhankelijk van de omvormer dient deze groep geaard te zijn (liever wel). Deze marge is dus ruim voldoende voor bestaande installaties en is dus veilig. Zou je (in de toekomst) meer zonnepanelen willen aansluiten, dan zou je kunnen overwegen om direct al een groep vrij te maken of indien mogelijk een nieuwe groep er bij te zetten om meer terug te kunnen leveren. Omvormers zoals Soladin en Steca hebben al diverse maatregelen standaard aan boord, dat ze bij een verkeerde belasting (ook bij het aanspreken van de aardlek), zelf direct uitschakelen.

 45. Ruud Says:

  @Wim, bedoel je een Perilex schakeling? Deze heb ik hier voor onze oven. Dit is een 2x 230Volt aansluiting. Deze oplossing was voor mij inderdaad veel goedkoper dan 3×25 Amp. aan te leggen. Behalve dat het vastrecht omhoog ging, zou dit grapje mij € 350,00 ex. BTW kosten. Dat was alleen om 2 stoppen extra er bij te schroeven, verder hoefde ze niets te doen. Aangezien de groepen indeling hier zorgvuldig is gedaan, hebben wij aan 1 hoofdzekering meer dan genoeg en hebben we er gewoon 2 groepen bij gezet.

 46. Wim Says:

  @Ruud,
  Ja die bedoel ik. Gewoon stroom trekken via 2 stoppen. En dan heb je 32A.
  Een echte 3×25 Amp is veel duurder. De aanleg en de vaste kosten per jaar.

 47. marcel Says:

  En nu de volgende situatie: Ik heb 1 groep van 16A die rechtstreeks naar zolder gaat voor de wasmachine. Ik plaats hier een 16A zekering waarop de wasmachine gaat en sluit ze zonnepanelen voor deze zekering aan.
  Resultaat: Zonnepanelen gezekerd op 16A in de meterkast. Wasmachine kan ook nooit meer dan 16A lopen, want deze is nog eens apart gezekerd.
  zou m.i. moeten kunnen. Ik weet alleen niet hoe het precies in de regelgeving omschreven staat.

 48. Wim Says:

  Ach, het gaat goed totdat je kortsluiting krijgt op zolder. Dan gaat er meer dan 16A door de leidingen. 8A van de panelen plus 16A van de meterkast.

 49. mvdsteen Says:

  @Marcel comment 47. Je hebt je wasmachine afgezekerd dus geen probleem. Er staat volgens mij niet op dat detailniveau alles omschreven in welke regelgeving dan ook. Dus ik zou het gewoon doen zoals jij het beschrijft.
  Verder vraag ik me ook af of het uberhaupt een issue zou zijn al zou er eens 24A door een 2,5 mm^2 kabel lopen. Volgens mij ook geen enkel probleem.

 50. marcel Says:

  @Wim: Die theorie klopt niet. In de door mij voorstelde opzet kan er in geen enkel segment meer dan 16A gaan lopen. Ene Kirchoff heeft dat ooit bewezen. @49 Het vervelende vind ik dat ik nergens de regelgeving hierover na kan lezen. De NEN1010 die ik nog ergens moet hebben is dusdanig oud dat dat hier van zelf opwekken nog geen sprake was.
  Weet iemand hier hoe de betreffende tekst eruit ziet. Is dit in de trend van “mag niet op dezelfde groep” of “er moeten maatregel getroffen worden die zorgen dat de som der stromen” ?

 51. Marcel van der Steen Says:

  Beste Marcel @50,
  kun je met dit document wat? Legt eea uit over de maximaal toelaatbare stroom door 1.5 en 2.5 mm^2 kabels bij veschillende installatiemethodes en komt uit de 5e editie van de NEN1010.

 52. marcel Says:

  @Marcel Dank voor de info. Wat dit betreft zit ik in ieder geval aan de veilige kant. Nu schijnt er in de NEN ook nog een stukje te staan dat betrekking heeft op otovoltaische systemen. Heb je hier toevallig ook nog iets over ?

 53. Marcel van der Steen Says:

  Bedoel je deze norm? NEN-EN-IEC 62446:2009 en?
  Ik zal eens kijken of ik die heb. Kom er nog op terug.

 54. Marcel van der Steen Says:

  Hierbij wat in de norm NEN-EN-IEC 62446:2009 en in Scope en object staat:

  This International Standard defines the minimal information and documentation required to be handed over to a customer following the installation of a grid connected PV system. This standard also describes the minimum commissioning tests, inspection criteria and documentation expected to verify the safe installation and correct operation of the system. The document can also be used for periodic retesting.
  This standard is written for grid connected PV systems only and not for AC module systems or systems that utilize energy storage (e.g. batteries) or hybrid systems.
  NOTE It is expected that additional information and commissioning tests will be required in some circumstances, e.g. for large commercial installations.
  This standard is for use by system designers and installers of grid connected solar PV systems as a template to provide effective documentation to a customer. By detailing the expected minimum commissioning tests and inspection criteria, it is also intended to assist in the verification / inspection of a grid connected PV system after installation and for subsequent re-inspection, maintenance or modifications.

  Van alles dient genoteerd te worden (welke paneeltypes, vermogen, installateur etc). Verder een hoofdstuk 5.4 over testing.
  The following tests shall be carried out where relevant and should preferably be made in the following sequence:
  a) Tests to all AC circuit(s) to the requirements of IEC 60364-6.
  Once tests to the AC circuit(s) are complete, the following tests shall be carried out on the DC circuit(s) forming the PV array.
  b) continuity of protective earthing and/or equipotential bonding conductors, where fitted (see 5.4.2);
  c) polarity test (see 5.4.3);
  d) string open circuit voltage test (see 5.4.4)
  e) string short circuit current test (see 5.4.5)
  f) functional tests (see 5.4.6);
  g) insulation resistance of the DC circuits (see 5.4.7).
  Deze tests worden verder uitgelegd in de norm.
  Verder wordt er iets verlangd van verslaglegging. En in Annex D wordt nog (als informative) info gegeven over PV array infrared camera inspection procedure waarbij er stromen moeten lopen en met een IR camera wordt gekeken of er hotspots zijn.

 55. Eric-Jan H te A Says:

  @Mvdsteen zei: “stroom neemt de weg van de minste weerstand. Dus eenmaal na de convertor van de panelen omgezet naar 230 V AC gaat het naar die verbruiker die het dichtste bijzit. Als jij in dezelfde groep of huis elektriciteit verbruikt, dan gaat de opgewekte elektriciteit daarnarto. Heb je geen verbruiker, dan zoekt het naar anderen.”

  Het dichtst bij is niet hetzelfde als de minste weerstand. Het openbare net heeft een bijna oneindig lagere weerstand dan de verbruikers in jouw woning. De stroom wordt volgens de normale regels verdeeld over deze parallelle kringen. Het overgrote deel gaat dus altijd het net op. Om electronen richting het net te laten stromen is echter wel een minimaal hogere spanning aan de leverende kant nodig. Als je dit al zou kunnen meten betekent dit dat de verbruikers in je woning een iets hogere spannning zien en daardoor ook een fractie meer gaan verbruiken als ze niet geregeld worden voor vemogensbegrenzing.

  Diverse suggesties met betrekking tot de 600W grens spreken over het zekeren van de gebruikers op de zelfde groep. Wat je ook zou kunnen doen is een 8 ampère zekering in de meterkast en een 8 ampère zekering bij de panelen. Je kunt dan bijna 1850 watt leveren op die groep. Kortsluiting is de enige situatie waarbij de weerstand bij jou als afnemer kleiner is dan in het openbare net. Er kan dan maximaal 16 ampère in de groep vloeien. Het is niet praktisch om in deze groep een verbruiker aan te sluiten die meer dan 1850 watt verbruikt. Tenminste niet als je deze verbruiker ook wilt kunnen gebruiken als de zon niet schijnt.

 56. Eric-Jan H te A Says:

  Naschrift. Je zult dan echter wel zien dat de zekering naar het net als eerste gaat en waarschijnlijk gaat de zekering bij de panelen helemaal niet, omdat de convertor vast wel een elektronische regeling heeft welke de convertor offline haalt voordat de zekering gaat. Niet in de laatste plaats omdat er geen referentiespanning meer is.

 57. ciske Says:

  Beste mensen, morgen komen ze bij ons zonnepanelen leggen, om precies te zijn 7 stuks van elk 200Wp.
  Ik heb op zolder al een aparte groep liggen voor de wasmachine en volgens degene van de zonnepanelenzaak kunnen de panelen op die groep erbij aangesloten worden omdat het maar een kleine instalatie is van 1400Wp.
  Ik heb er dus echt de ballen verstand van maar ik hoop wel dat dit echt kan… ik ben me nu pas aan het verdiepen, is wel laat natuurlijk maar ik ga er vanuit dat zo’n leverancier wel weet wat ie doet…
  Hopelijk krijg ik geen problemen…

 58. Marcel van der Steen Says:

  Beste Ciske,
  Er moet heel veel fout gaan wil het echt tot problemen leiden. Die wasmachine moet een fout krijgen waardoor deze veel meer stroom gaat trekken. Dan moet dat gebeuren op een moment dat jouw zonnepanelen het maximaal aan vermogen leveren, dus 1400 Wp. Dan mag jouw wasmachine dus die 16 A van de stop in de meterkast trekken EN de 1400W/230V = 6 A van je zonnepanelen erbij. Er loopt dan op dat moment 22 A door de leidingen. Deze zouden daardoor mogelijkherwijs teveel opwarmen. Echter, daar moet het dan lang genoeg goed zonnig voor blijven zodanig dat je panelen 1400 Wp blijven genereren. Daarnaast moet jouw wasmachine, die stuk is gegaan, niet meer stroom willen trekken dan 22 A want wil ie meer trekken (door een kortsluiting) dan wordt de stroom gewoon veel hoger en slaat de stop door in de meterkast.
  Dus het moet allemaal wel heel precies fout gaan wil het leiden tot oververhitting van je draden.
  Daarnaast nog een tip. Je spreekt over 1 groep en slechts 1 verbruiker, namelijk die wasmachine. De draden van je groep lopen van je meterkast naar je wasmachine. Als je nu zorgt dat je zonnepanelen niet verbonden worden TUSSEN de meterkast en de wasmachine maar NA de wasmachine, dan heb je al niet een risico van oververhitting van je installatiedraden. Dus dan lopen je draden van de meterkast naar het stopcontact van je wasmachine, en van dit stopcontact laat je draden lopen naar het aansluitpunt van je converter voor je 1400Wp zonnepanelen. Dan kan er geen oververhitting optreden in de draden van de installatie.
  Er is nog een andere oplossing, misschien veel beter. Als je nu eens in je meterkast een stop van 10 A plaatst (ipv die van 16 A), want je wasmachine is toch de enige verbruiker en die moet dan dus kunnen werken met 2300W aan vermogen (wellicht minder denk ik maar dat weet je installateur wel). Dan is die stop van 10 A genoeg om je enige wasmachine te laten werken. En wanneer je zonnepanelen dan 6 A leveren is het totaal toch niet meer dan 16 A, Dus geen probleem.

  Hoe dan ook, ik verwacht in het geheel geen probleem.

 59. ciske Says:

  Hallo Marcel, bedankt voor je snelle antwoord, degene van de zonnepanelenzaak is hier 5 weken geleden komen kijken voor het aansluiten en vertelde al dat dit makkelijk kan maar ik ben aan het twijfelen gebracht doordat ik gisteren bij iemand ben gaan kijken die zes panelen heeft liggen van elk 240Wp en daar hebben ze een apparte groep geplaatst.
  Onze wasmachine is een energielabel A, niet nieuw meer… de droger staat op een andere groep aangesloten ,staan trouwens nooit tegelijk aan.
  Ik zal het morgen voor de zekerheid nog navragen dat hij echt zeker weet dat het kan want ik wil geen problemen krijgen of kopzorgen als ik weg ben en de zon schijnt….
  Ik heb er vannacht een beetje slecht van geslapen doordat ik zoveel verschillende verhalen lees op internet.

 60. Marcel van der Steen Says:

  Hoi Ciske, als je zeker geen probleem wilt hebben, en je houdt het bij alleen maar de wasmachine op dat stopcontact, en de wasmachine kan met 2000W vooruit (mij lijkt zeker van wel met energielabel A) dan zou ik gaan voor deze oplossing en dan kan er nooit een probleem ontstaan:
  Er is nog een andere oplossing, misschien veel beter. Als je nu eens in je meterkast een stop van 10 A plaatst (ipv die van 16 A), want je wasmachine is toch de enige verbruiker en die moet dan dus kunnen werken met 2300W aan vermogen (wellicht minder denk ik maar dat weet je installateur wel). Dan is die stop van 10 A genoeg om je enige wasmachine te laten werken. En wanneer je zonnepanelen dan 6 A leveren is het totaal toch niet meer dan 16 A, Dus geen probleem.
  Je kunt zelfs nog voor 600Wp extra aan zonnepanelen bijsteken.
  PS: ik hoop dat je weer goed kunt slapen.

 61. ciske Says:

  Hai Marcel, ik zal het hem morgen allemaal eens voorleggen wat jij hier nu schrijft, van die zekering van 10 amp, ik hem gewoon dit verhaal zien… misschien denkt hij wel “van ik weet wat ik doe” ja zo zal het wel zijn…
  Slapen kan ik morgenavond pas wanneer het allemaal aangesloten is, ik ben helaas een echte stresser en mij hebben ze altijd zo op de kast, ik wou dat het anders was :D
  Het weer ook daar maak ik me druk over,hopelijk is het morgen om acht uur in de ochtend droog tot en met een uur of één,..zodat er niets tegen zit.
  Nogmaals bedankt, ik zal morgen wanneer het allemaal aangesloten is en werkt (ik weet niet of ik dat zo kan zien met dit bagger-weer) wel even een berichtje plaatsen.

 62. Marcel van der Steen Says:

  Prima, laat maar eens weten hoe het is gegaan. Die laatste optie zal de installateur wel begrijpen (dat van de 16 A schakelautomaat naar de 10A versie toebrengen). Hij moet dan wel een 10A schakelautomaat bij zich hebben. Misschien dat je hem vandaag even informeert, dat hij er alvast eentje meeneemt.
  Je hebt een 1400Wp installatie. Bij weer zoals vandaag komt daar altijd nog wel wat uit. Mijn installatie is 1920Wp en geeft met dit volledig bewolkte miezerende weer nog 150W. De inverter doet het dus en laat mooi dit wattage zien. Ik verwacht dat jouw installatie, onder dezelfde omstandigheden, toch nog wel 100W zal laten zien. Komt goed.

 63. ciske Says:

  We zijn al een aardig eindje opweg, het weer zit lekker mee!
  De haken/beugels zijn al op het dak bevestigd incl de houders.
  Erg spannend allemaal…. ik laat het straks weten als alles werkt… de opbrengst zal wel niet echt hoog zijn vandaag, het is zwaarbewolkt, het zal de 100w wel worden waar je het gisteren over had.

 64. mvdsteen Says:

  Hier in Veldhoven is het miezerig. Heb nauwelijks meer dan 100 W, maar hoe dan ook, jij gaat wel een opbrengst kunnen zien (mijn inverter werkt vanaf iets van 10 W).
  Wat had de installateur gevonden van je opmerkingen/voorstellen? Wat is zijn voorstel?

 65. ciske Says:

  Inmiddels wordt het steeds lichter, de zon zal wel niet komen vandaag… al zou dat wel mooi zijn.
  Ik zit trouwens in west-brabant, regio Steenbergen.
  De instalateur kwam trouwens met het indentieke plan, hoefde hem niets te vertellen, vergat ik net nog even te melden inderdaad, wordt dus 10amp gezekerd.

 66. Marcel van der Steen Says:

  Mooi, heb jij geen zorgen meer. Als je nog eens meer verbruikers zou willen aansluiten op de groep dan is het goed om te weten wat je wasmachine maximaal verbruikt. Dan weet je dat je nog bijvoorbeeld een computer, tv of radio kunt aansluiten (wat dan tegelijkertijd aan kan staan). Een stofzuiger of haarfohn kan ook, alleen dan moet je zeker niet tegelijkertijd ook de wasmachine aanhebben. Anders gaat je stop uit en ben je spanningsloos (totdat je de stop weer aanzet in de meterkast).

 67. ciske Says:

  Ik kan niet meer verbruikers op de groep aansluiten… zit geen stopcontact op dus die fout kan ik gelukkig niet maken.
  Ze zijn trouwens klaar nu… ik ben alleen vergeten te vragen hoe de inverter (zo heet die kast toch) eigenlijk werkt…
  er branden nu twee groene lampjes op en je kan in het menu bladeren zeg maar, ik zal zo eens beter gaan kijken allemaal..

 68. Mvdsteen Says:

  Mooi dat het gedaan is. De inverter is een kwa gebruik eenvoudig apparaat. Net zoals je zegt, even door de menu’s heen. Heb je geen misbaksel dan even zoeken op internet met het merk en typenummer. Succes.

 69. ciske Says:

  Ik ben er al een beetje uit, het merk is niet echt heftig denk ik, is een china geval, het merk is CEHE ??? … maar ja er zit 5 jaar garantie op (ziet er wel mooi uit trouwens maar daar gaat het niet om natuurlijk), daarna zien we weer wel, momenteel is m’n opbrengst maar liefst 167 w zag ik net :D
  Ik hoop dat we een goede keuze gemaakt hebben, de prijs was ook niet echt te gek, in totaal met het leggen erbij 2759 euro, daar moet de subsidie nog af, dus -349 euro dacht ik.
  Tja het wachten is nu op het betere weer.
  Er kan trouwens ook nog wifi op die inverter dus das misschien ook nog wel eens leuk om te nemen inplaats van heel de tijd naar boven te moeten lopen, ik heb me nog niet verdiept in de nieuwe meter die ze pas hebben aangesloten, is nu ook een digitale, een “slimme” meter, schijnbaar is daar niet iedereen gelukkig mee maar ja… in de toekomst krijgen we die allemaal was het antwoord van Enexis.

 70. Mvdsteen Says:

  Ik vraag me af of die slimme meter ook terugtelt.

 71. ciske Says:

  Ja dat doet ie ook, staat een pijl op dat ie terug aan het leveren is… je kan ook het aantal kilowatts aflezen wat je teruggeleverd hebt.

 72. Mvdsteen Says:

  Dan hoef je dus niet eens meer naar je inverter.

 73. ciske Says:

  In principe denk ik niet alleen voor het momenteel opgeleverde zeg maar, ik had net een uur geleden wat zonnestralen tussen de wolken door en hij heeft nu een keer de 578w gepiekt (was geen felle zon meer te noemen rond dit tijdstip), dat moet ik wel op zolder gaan bekijken, zit toch te denken voor die wifi aansluiting, de installateur/verkoper had het over 90 euro, dan kun je het op de notebook aflezen al zei hij ook dat dit leuk is voor een paar weken en dat je er daarna niets meer mee doet….

 74. Mvdsteen Says:

  Die installateur heeft gelijk. Leuk voor even en daarna 90€ weggegooid. En het verlies van kapitaal (grondstoffen). Beter niet doen.

 75. Piet Says:

  Extra groep niet altijd nodig en soms overbodig!

  N.a.v. de discussies over dit onderwerp wil ik opmerken dat bij meer dan 600W het dikwijls zinvol is een wasmachine of garage aansluiting, die reeds op een aparte meterkastgroep zit, te voorzien van een ONDERVERDELING, bv met 2x 16A groepen, 1x voor de wasmachine en de 2de groep voor de zonnepaneel-omvormer. De onderverdeling is een kleine 2-groeps kast met zekeringen en schakelaars welke geplaatst kan worden bij de wasmachine-wandcontaktdoos, op een veilige plaats. Nu kan er onder geen enkele omstandigheid meer dan 16A nominaal lopen en de bestaande zekering van 16A in de meterkast kan gehandhaafd blijven. Als klein nadeel kan genoemd worden dat bij een optredende kortsluiting het niet direct duidelijk is waar de zekering eruit is; in de meterkast of op de onderverdeling op zolder Dus weliswaar niet selectief gezekerd, maar wel veilig onder alle condities!

  Deze 2 of 3 groeps schakelkastjes zonder aardlekschakelaars worden veelvuldig op marktplaats aangeboden voor dumpprijzen!

  De mijne kostte E10 en door de schakelaar is afschakelen van de zonnepanelen erg eenvoudig. Wel een naamplaatje aanbrengen en vermelden dat er zonnepanelen leveren via groep XX !

  Succes Piet

 76. Energiebewust Says:

  Beste Piet.
  De oplossing die jij hier weergeeft is niet toegestaan volgens de NEN normen. Dit komt omdat er in de door jou voorgestelde constructie geen “selectiviteit” meer zit zoals dit volgens de normen wel vereist is. Als je een dergelijke groepenkast wilt plaatsen moet de groep waarop deze is aangesloten minimaal 2 stappen hoger afgezekerd zijn ,dus 25 ampere. Let ook op dat gewone bedrading in buis niet afgezekerd mag zijn met 25 ampere dus ook deze moet dan worden vervangen. Niet aan beginnen dus.

 77. mvdsteen Says:

  @ Energiebewust:
  1) waarom zou selectiviteit een harde eis zijn? Het gaat toch om veiligheid in eerste instantie? Die wordt nog steeds verzogd bij het doorgaan van 1 van de twee zekeringen.
  2) men kan toch nog altijd een 10 A nemen voor de extra te installeren in de onderverdeling.

 78. Piet Says:

  @ Energiebewust
  Er staat nergens in de Nen normen dat het afschakelen van een groep niet met meerdere schakelaars op meerdere lokaties (Nen-meterkast en b.v. garage/zolder) mag gebeuren, evenals dat het afzekeren van een groep niet met meerdere zekeringen in serie zou mogen gebeuren. Uiteraard dienen alle materialen geschikt te zijn voor hun taak.
  In de voorgestelde situatie is de veiligheid onder alle omstandigheden gewaarborgd!

 79. energiebewust Says:

  De vereiste selectiviteit in de NEN1010 is en eis. zie hiervoor bijvoorbeeld http://www.e-veiligheid.nu/vraag-antwoord/view/3-badkamers.html?id=257&view=answers en http://www.e-veiligheid.nu/vraag-antwoord/view/3-badkamers.html?id=183&view=answers.
  Men rekent voor het gemak dus met twee stappen. Een zekering van 10 ampere mag dan achter een zekering van 20 ampere gebruikt worden. dit kan dan nog wel met standaard bedrading in buis. Het gebruik van meerdere zekeringen in serie mag best maar dan blijft de selectiviteit die vereist is een punt van aandacht. Echter meer dan 600 W opgewekt vermogen is ook dan nog steeds niet toegestaan.

  Overigens is het in nieuwe installaties voor elke verbruiker vanaf 2000 Watt verplicht een aparte groep aan te houden.

  De reden dat voor een PV installatie de grens lager ligt is eenvoudigweg omdat de maximale belastbaarheid van draad in buis 20 Ampere is. Stel nu dat ergens in de groep een overbelasting ontstaat dan is langdurig 16 ampere uit het net en dus via de zekering en 4 Ampere uit de PV installatie geen probleem voor de bedrading. Zekerheidshalve houdt men hier 600W aan. Daarboven schakelt de zekering van de groep vroeger of later uit.

  Stel nu dat ik een PV installatie van b.v. 2 kWp aansluit op een bestaande groep met een zekering van 16 ampere waarbij de PV installatie via een eigen onderverdeelkastje met een 10 ampere zekering is aangesloten. bij overbelasting kan dan een totale stroom van 26 ampere door de bedrading lopen zonder dat een zekering aangesproken wordt. Dit kan op langere termijn voldoende zijn om brand te veroorzaken.
  De enige goede en veilige oplossing is het trekken van een kabel (3×1,5 mm) is ruim voldoende naar de omvormer en deze op een nieuwe groep aansluiten waar niets anders op zit. Het is wat werk maar dan ben je ook veilig bezig.

 80. mvdsteen Says:

  @ Energiebewust.
  Bedankt voor de uitleg. Toch vraag ik me nog steeds af:
  1) waarom is selectiviteit een EIS?
  En, het is een norm, die kan nooit tot wet verheven worden. Dit kan alleen maar aanbevolen worden door de wetgevende instantie.
  Ik zou wel graag willen begrijpen waarom selectiviteit een verplichte noodzaak is die deze nen 1010 stelt.
  2) Verder kunnen we eventueel nog steeds 10 A nemen in de onderverdeelkast (de factor 1.6)? De stroom van 26 A kan niet lopen omdat de bewuste man in kwestie (nr 75, Piet) al aangaf dat er alleen maar 1 verbruiker was en die komt ook achter een zekering van 10 A te staan.

 81. Piet Says:

  @ Energiebewust
  Maak een kleine tekening.
  Een reeds aanwezige exclusieve 16A wasmachinegroep (dus zonder andere wandcontactdozen) wordt op lokatie (zolder, garage etc) aangesloten op een 2-groeps onderverdeling voor a) verbruiker bv de wasmachine en b) Pv-installatie. Er kan in geen enkele bedrading meer dan 16A (of 10A) lopen zoal betoogd in 75/78, dus veilig.

  Dit is wezelijk anders dan het aansluiten van een PV-onstallatie op een niet-exclusieve groep met meerdere wandcontactdozen met kans op overschrijden 20A. Dus logische en terecht PV beperking tot 600W.

 82. energiebewust Says:

  @mvdsteen
  1. Selectiviteit wordt dus genoemd in de NEN 1010 omdat in een situatie waarbij bijvoorbeeld in groep 1 meer dan maximaal belast wordt en in groep 2 ook een behoorlijke stroom loopt dit al gauw te veel wordt voor de bovenliggende zekering. De norm is zeker geen wet maar de wet (lees bouwbesluit) verwijst vervolgens wel keihard naar de norm. Wikipedia zegt hierover: De NEN 1010 is op zich dus niet verplicht. Het ministerie van VROM verklaart dit ook expliciet. Het is echter wel verplicht aan te tonen dat met eventuele “eigen” oplossingen dezelfde veiligheid wordt bereikt.
  2. Voor deze heb je een punt maar als je de artikelen leest waar ik naar verwees zie je dat je dan flink rekening moet houden met zaken als karakteristieken e.d. reden waarom men in de praktijk dus 2 stappen hoger gaat zitten in de bovenliggende zekering.

  @Piet, normaal heb je helemaal gelijk echter er kan zich altijd een storing in de machine voordoen waarbij je een grotere stroom krijgt dan de normale 14-16 ampere. Dit hoeft geen kortsluiting te zijn want dan is de stroom zo groot dat de zekering snel aanspreekt maar een verwarmingselement waarvan de isolatie gedeeltelijk doorbrand kan ook een veel te grote stroom trekken. Na enige tijd spreekt dan normaal gesproken de zekering aan. is er op dat moment een 2e stroombron van b.v. 10 ampere uit de PV installatie dan zal dit niet of niet vlug gebeuren en heb je dus in het gunstige geval oververhitte bedrading en in het slechtste geval een brand!

 83. Marcel van der Steen Says:

  @energiebewust
  Bedankt. Ik snap het idee nu achter selectiviteit. Echter geen issue voor de veiligheid dus ik zou er ook niet van wakker liggen om de voorgestelde oplossing van mijnheer Piet, met toepassing van 16 A, te gebruiken. Gewoon veilig en in zijn situatie komt het issue van te hoge gezamenlijke belasting gewoon niet voor (in normale situatie), want hij heeft een set van zonnepanelen die leveren (niet meer dan 16 A) en een wasmachine die opneemt.
  Is er eentje of beiden fout, dan kan er in totaal nooit meer dan 16 A opgenomen worden (gedurende langere tijd) want dan spreekt ofwel de eigen ingevoegde zekering aan ofwel de stop in de meterkast. Gewoon dus een prima oplossing voor zijn situatie.
  Selectiviteit is het voorkomen van het snel doorbranden van de hoofdzekering. Het is geen eis voor veiligheid. Dus vind ik ook niet dat het als eis verheven moet worden.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in