OliNo

Duurzame Energie

Resultaten bij het isoleren van een plat dak op het bitumen

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 9 Commentaar »

Veel woningen begin jaren 70 hebben zijn slecht geïsoleerd en hebben daardoor een hoog energieverbruik. Dit artikel laat zien dat het vrij eenvoudig is om deze isolatie fors te verbeteren en daardoor de energierekening omlaag te brengen.
Lees meer…

Het benodigde vermogen voor woningverwarming

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 15 Commentaar »

Bij het gasloos maken van een woning is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen je minimaal nodig hebt bij de aanschaf van een warmtepomp. Met een eenvoudige methode is te berekenen hoeveel kW je nodig hebt om je huis te verwarmen. Deze methode heb ik in dit artikel toegepast op het gasverbruik van mijn eigen nageïsoleerde hoekwoning. Lees meer…

Resultaten bij gebruik van een optimizer op het schaduwpaneel

Geplaatst door Arie Groenveld in Zonne-energie 8 Commentaar »

Optimizer zonnepanelenHet is bekend dat de schaduw op een zonnepaneel de opbrengst negatief beïnvloedt van de andere panelen die hiermee in serie staan. Metingen wijzen uit dat het gebruik van één optimizer op het schaduwpaneel een aanzienlijke opbrengstverbetering geeft.
Lees meer…

Met zonnepanelen nu elektrisch neutraal

Geplaatst door Arie Groenveld in Zelfvoorzienend, Zonne-energie 12 Commentaar »

PV-1aNa de prikkel van de overheidssubsidie in 2003 besloot ik tot de aanschaf van 4 zonnepanelen. Inmiddels is mijn huishouden na een gefaseerde uitbreiding tot 11 zonnepanelen elektrisch neutraal. Lees meer…

Breng systematisch uw elektrisch energieverbruik terug

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 36 Commentaar »

Breng systematisch uw elektrisch energieverbruik terug door inventarisatie. Onder het motto “de duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt” heb ik een paar jaar geleden eens een inventarisatie gemaakt van het energieverbruik van mijn elektrische apparaten en lampen. Hierdoor kreeg ik inzicht in het verbruik, waarna ik de grootverbruikers heb vervangen en lang brandende lampen vervangen heb door spaarlampen. Hierdoor is momenteel mijn jaarlijks energiegebruik van 3210 kWh teruggebracht tot 1504 kWh. En met de 1000 kWh opbrengst van mijn 7 zonnepanelen is dit nu circa 500 kWh.
Lees meer…

Sluipverbruik onder het bed

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 19 Commentaar »

Sommige verstelbare lattenbodems gebruiken ook energie als ze niet worden gebruikt.
Lees meer…

Constanza-lamp met dimbare spaarlamp

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing, Zelfbouw 29 Commentaar »

Met een eenvoudige ingreep blijkt het mogelijk om in een Constanza-lamp met sensordimmer een spaarlamp te plaatsen, waardoor het jaarenergieverbruik met 120 kWh kan worden gereduceerd.
Lees meer…

Verwarming met infrarood panelen

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 262 Commentaar »

infrarood-paneelBegin januari 2010 heb ik de woonkamer van mijn hoekwoning, die normaal via de cv met vloerverwarming en een radiator wordt verwarmd, een aantal dagen verwarmd met infrarood panelen, hierna genoemd IR-panelen. Het resultaat is verrassend. Verwarmen met IR-panelen kost 91% meer dan verwarmen met aardgas. Verder blijkt uit het experiment dat IR-verwarming minder comfortabel is dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming.

Lees meer…

Windhandel

Geplaatst door Arie Groenveld in Windenergie 4 Commentaar »

stapels-eurosStel je bent voor duurzame energie, waarin je geld wilt investeren en er is een BV, die 17 windturbines exploiteert en je in een prospectus bij een 5-jarige deelname aan een Maatschap een gemiddeld rendement van 18,5% per jaar belooft. Dan ben je snel geneigd om je voor deelname in te schrijven. Na afloop van het project is er bijna 14 miljoen aan belastinggeld onttrokken en blijkt het rendement van de investering nihil. Dat laatste overkwam een lid van de coöperatie “De Windvogel”, die zijn geluk elders wilde beproeven.

Lees meer…

Hoeveel energie levert een windmolen?

Geplaatst door Arie Groenveld in Windenergie 37 Commentaar »

Windturbine de AmstelvogelRegelmatig verschijnen er artikelen in tijdschriften over windmolens met hogere rendementen dan de conventionele types, waardoor gemeentebesturen en milieuclubs op het verkeerde been worden gezet en verwachten om met kleinere windmolens ook de milieudoelstellingen te kunnen halen. Met een klein beetje natuurkundekennis is gemakkelijk vast te stellen hoeveel energie een windmolen maximaal uit de lucht kan halen.

Lees meer…

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in