OliNo

Duurzame Energie

De Vijf Game Changers van de Energie Transitie

Geplaatst door Rembrandt Koppelaar in Boeken, Transport 5 Commentaar »

Boek de Tesla revolutieDe omwenteling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is zo mondiaal en grootschalig dat zelfs voor energienieuwsjunkies het moeilijk is om alles bij te houden. Updates over de laatste ontwikkelingen zijn hard nodig om niet achter te blijven en zodoende schreven we, Rembrandt Koppelaar en Willem Middelkoop, ons laatste boek: De Tesla Revolutie: Waarom de olie-industrie haar macht Verliest.
De zes hoofdstukken van het boek geven snel een overzicht over het hele spectrum: elektrische auto’s, fossiele brandstoffen, duurzame energie, klimaatverandering, elektriciteitsnetten, (geo)politiek, en nog veel meer. Als voorproefje delen we de top vijf van Game Changers die de drijvende kracht zijn achter de Energie Revolutie. We starten met de impact van Tesla, de zeer succesvolle Amerikaanse elektrische autofabrikant en inspirator voor ons boek, dat nu ook accu’s en zonne-dakpannen verkoopt.
Lees meer…

Kabinet moet inzetten op 20% minder olie in 2020

Geplaatst door Rembrandt Koppelaar in Niet-duurzaam 3 Commentaar »

oilDe kabinetsdoelstellingen rond meer duurzame energie en minder CO2 uitstoot in 2020 worden niet gehaald. Het verbruik van aardolie, de grootste bron van Nederlandse CO2 emissies, neemt zelfs fors toe. Dat concludeert Peakoil Nederland uit een doorrekening van het huidige energie- & klimaatbeleid van dit kabinet, en een analyse van de toekomstige olie- en gasproductie. ” We zullen naar een dubbele doelstelling toe moeten, niet alleen 20% minder CO2 uitstoot, maar ook 20% minder olieverbruik in 2020. Als stap op weg naar een post fossiele economie in de 21ste eeuw.”
Lees meer…

De gevolgen van het einde van goedkope olie

Geplaatst door Rembrandt Koppelaar in Niet-duurzaam 3 Commentaar »

peak_oilEen wereld zonder olie is nu ondenkbaar, maar het zal niet meer lang duren voordat we gedwongen worden om onze olieverslaving af te bouwen. De olieproductie stijgt sinds 2004 nauwelijks meer. De reden: de productie daalt in een groot deel van de olieproducerende landen. En waar de productie nog wel kan stijgen zoals in Koeweit, Nigeria, en Irak zijn er grote politieke problemen. Daarmee is het moment van peakoil, waarna de productie wereldwijd structureel daalt aangebroken. Met zeer volatiele olieprijzen en aanstormende olietekorten wat een opdoemend gevaar is voor onze welvaart. Peakoil betekent een oliecrisis van permanente aard die pas opgelost kan worden als we grootschalig overschakelen op alternatieven voor olie in transport en voor de productie van plastics. Niet volop investeren in alternatieven voor aardolie heeft een langdurige periode van economische krimp tot gevolg.

Lees meer…

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in